Samsung renunță la Linux pe DeX odată cu sosirea lui Android 10

912
Samsung renunta la Linux pe DeX odata cu sosirea lui Android 10
Sursa Foto: via phonandroid.com

Samsung renunță la Linux pe DeX, nu mai vrea un computer în smartphone. Samsung a fost unul dintre puținii producători de smartphone-uri care au păstrat viu visul utilizatorilor de a transforma smartphone-ul într-un computer cu programul Linux pe Dex. Acum suportul pentru Linux on DeX dispare odată cu sosirea lui Android 10.

Samsung DeX este o caracteristică pentru seria Samsung Galaxy S, Galaxy Note, Galaxy Tab S. DeX diferențiază smartphone-urile și tabletele-pilot Samsung de cele ale concurenților companiei. Funcția Samsung DeX a fost introdusă împreună cu Samsung Galaxy S8 și S8+. Linux pe DeX s-a vrut un supliment pentru Samsung DeX.

Compania sud-coreeană s-a remarcat printre ceilalți producători, permițând Android-ului și aplicațiilor sale să ruleze pe un ecran de computer cu toate conforturile care vin cu acesta. Inițial, avea nevoie de un accesoriu special: stația DeX. Apoi, după lansarea lui Samsung Galaxy Note 9, tot ce îți trebuie este un cablu HDMI la USB Type-C pentru ca acesta să funcționeze. Dar Samsung nu s-a oprit aici. În noiembrie 2018 gigantul tech a lansat Linux pe DeX în program beta. Prin acest program a rulat o versiune modificată a Ubuntu pentru ARM, un sistem de operare real pentru PC și nu doar un Android adaptat la un ecran de computer.

Linux pe DeX: Samsung abandonează proiectul cu sosirea lui Android 10

Gigantul coreean a trimis recent un e-mail către participanții la programul Linux DeX beta, explicând:

Vă mulțumim pentru susținerea Linux On DeX Beta. Dezvoltarea sa a fost posibilă datorită interesului clienților și feedback-ului lor valoros. Din păcate, anunțăm sfârșitul programului nostru beta și nu vom mai susține cu versiunile viitoare ale Android sau ale smartphone-urilor noastre.”

Linux on DeX a fost acceptat și de seria Samsung Galaxy S10 și Galaxy Tab S5e, cu cerințe minime, inclusiv Snapdragon 835 și 4 GB RAM. Cu toate acestea, la unsprezece luni de la lansare, Samsung a ucis brusc Linux pe DeX beta. Pentru cei ce actualizează telefoanele la Android 10, Samsung recomandă să facă o copie de siguranță a datelor înainte de actualizare.

Linux este o familie de sisteme de operare de tip Unix bazat pe nucleu Linux. Unix a fost conceput și pus în aplicare în 1969, la AT & T și Bell Laboratories în SUA. Linux poate fi instalat pe telefoane mobile, tablete, console video sau PC.

Samsung nu oferă nicio explicație cu privire la motivul pentru care acest lucru a fost abandonat. Din câte se pare funcționalitatea Linux pe DeX a fost folosită de foarte puțini utilizatori. Aplicația nu va mai fi actualizată și nici versiunea Ubuntu care o însoțește. Însă cei care sunt pe Android 9 Pie o mai pot folosi încă. În ceea ce privește pe cei cu sistemul de operare Android 10, este imposibil să rulați pe DeX cu sistemul de operare Linux. Acest lucru marchează oficial moartea proiectului, conform Phon Android.

Este de la sine înțeles că acest anunț va dezamăgi mai mulți utilizatori, în special dezvoltatorii care ar putea scrie, compila și testa aplicații Android direct pe smartphone-ul lor.