Samsung Research prezintă actuatorul muscular artificial multifuncțional

49
Samsung Research
Sursă foto: Samsung Global Newsroom

O lucrare realizată de Samsung Research în colaborare cu Universitatea Ajou a apărut în revista de renume mondial Nature Communications. Dr. Bongsu Shin, membru al Samsung Research, este co-autorul lucrării ,,Operarea dispozitivelor de realitate augmentată de tip wearables printr-un mușchi artificial multifuncțional”.

Lucrarea a fost realizată în parteneriat cu echipa de Inginerie Mecanică a Universității Ajou, condusă de profesorul Je-Sung Koh. Echipa de cercetare comună a dezvoltat un dispozitiv de operare a mușchilor artificiali care poate fi aplicat pe ochelarii de realitate augmentată (AR), dar și pe mănușile haptice. Un actuator este o componentă a unei mașini responsabilă, prin conversia energiei, pentru deplasarea și controlul unui mecanism sau sistem. Mișcarea pe care o produce poate fi fie rotativă, fie liniară.

Odată cu creșterea popularității metaverse, tehnologiile bazate pe senzori și actuatoare evoluează rapid pentru a crea o experiență și mai captivantă în lumile virtuale. Actuatoarele și senzorii integrați în dispozitivele wearables trebuie să fie compacți și ușori, întrucât sunt purtate de utilizatori și necesită adesea mobilitate. Actuatorul convențional are anumite limitări atunci când vine vorba despre realizarea unor funcționalități mai avansate, motiv pentru care obținerea unei forme compacte și a unei densități de mare putere este foarte dificilă.

Samsung Research a prezentat un actuator muscular artificial multifuncțional

Echipa de cercetare Samsung Research face, în acest sens, referire în studiu la un actuator de acționare a mușchilor artificiali. Acest lucru este soluție pentru aceste limitări întâlnite la tipurile de actuatoare convenționale, cum sunt cele electromagnetice. Un actuator a mușchilor artificiali poate funcționa ca un sistem de acționare la scară mică, de mare putere. Astfel poate fi folosit pentru dezvoltarea dispozitivelor de tip wearables, cum ar fi ochelarii AR multi-focus și mănușile haptice. Echipa companiei Samsung a proiectat un actuator de mușchi artificiali cu memorie de mare putere, de doar 0,22g. Această versiune poate ridica o greutate de 800 de ori mai mare decât actuatorul.

Acest nou actuator este ușor, compact, dar puternic ținând cont de raportul forță-greutate. Este important faptul că au fost depășite limitările elementelor de acționare convenționale. Acest lucru înseamnă că potențialul de aplicabilitate se poate extinde de la robotică la dispozitive tip wearable„. A declarat Dr. Bongsu Shin de la Samsung Research, potrivit Samsung Newsroom.

Echipa a demonstrat, de asemenea, modul în care dispozitivul de acționare permite controlul adâncimii imaginii. Implementarea comutării binare reduce conflictul vergență-acomondare, care poate provoca oboseală vizuală unora dintre utilizatorii de ochelari AR. Astfel, dispozitivul ajustează direct distanța dintre afișaj și sistemul optic al prototipului de ochelari AR în funcție de distanța de focalizare a obiectului care urmează să fie proiectat.

Pentru mănușile haptice, elementele de output, mecanotactile, care nu vibrează, sunt importante pentru a genera senzații tactile naturale. Prin combinarea mai multor actuatoare pe suprafața dispozitivului haptic, pot fi generate experiențe tactile mult mai naturale.

Prototipul de mănușă haptică echipat cu acest actuator este foarte subțire și sensibil la presiune. În acest fel potențialul de a fi aplicat și la nivelul tehnologiei telehaptice care permit recunoașterea expresiilor create prin sistemele tactile de scriere și transformarea lor în semnale electrice.