Samsung Electronics este responsabil pentru spionajul la ASML

980

În această săptămână s-a anunțat de compania ASML, una dintre cele mai mari producătoare de software din lume, că foști angajați au furat software de ultimă generație. Foști angajați ASML de origine chineză au fost bănuiți și imediat s-a speculat că guvernul chinez este în spatele afacerii. Odată cu dezvoltarea rețelei 5G zvonurile despre spionaj privind China au fost și sunt o temă mult discutată în Olanda. Toată povestea a ajuns imediat o chestiune politică.

Potrivit LetsGoDigital, un ziar olandez Financieele Dagblad și mai mulți politicieni olandezi au vorbit despre spionaj de stat. Acesta este cel mai mare caz de spionaj cunoscut vreodată la o companie olandeză, scrie ziarul. Guvernul din China ar fi în spatele acestei acțiuni de spionaj. Cu toate acestea, directorul ASML Peter Wennink a negat repede această poveste. Nu guvernul chinez, Samsung se află în spatele spionajului la compania olandeză, potrivit directorului ASML Peter Wennink. E spionaj obișnuit de afaceri.

Samsung a fost în spatele furtului de software de la ASML

Apoi directorul Peter Wennink a dezvăluit într-un interviu acordat televiziunii olandeze cine este cu adevărat responsabil. Nu este guvernul chinez, ci „cel mai mare client coreean”. Redactorul de la NOS Journal a întrebat direct dacă acest lucru însemnă Samsung, după care Wennink a repetat „cel mai mare client coreean”.

Deși CEO-ul ASML nu a vrut să rostească numele Samsung, este clar că gigantul sud-coreean se află în spatele acțiunii de spionaj. Compania olandeză a ajuns la această concluzie după ce a angajat o companie externă pentru a afla cine se afla în spatele furtului. ASML ajuns la concluzia că nu este spionaj de stat, ci spionaj obișnuit de afaceri.

ASML este o companie olandeză fondată în 1984, are sediul la Veldhoven, Olanda. Este cel mai mare furnizor din lume de mașini pentru producția de circuite integrate. Un astfel de utilaj costă 22 milioane de euro. Fiecare mașină este de marimea unui autobuz și e nevoie de trei Boeing 747 pentru livrare. 80% din producătorii de chipuri din lume sunt clienți ASML.

Un fost angajat chinez al companiei olandeze a furat software-ul pentru a-și înființa propria companie, Xtal, pentru a deveni un concurent ASML și o alternativă ieftină pentru Samsung. Spionii implicați sunt toți născuți în China, dar unii au acum naționalitatea americană. Compania Xtal este, de asemenea, înființată în Statele Unite.

Software-ul a fost necesar pentru a fi instalat mașinile care produc cip-uri pentru o producție mai mare de cipuri electronice. În 2016, Samsung a devenit un acționar cu un procent de 30% la Xtal, iar ASML a pierdut ulterior compania Samsung de client pentru acest software. Nu era clar cum va continua relația dintre Samsung și ASML după această situație. În ceea ce privește povestea cu software-ul furat, Samsung a redevenit client ASML.

SURSĂLetsgoDigital