Samsung atinge noi etape în construirea rețelelor virtuale 5G

297
Samsung atinge noi etape i construirea retelelor virtuale 5G
Sursa Foto: via digitaltrends.com

Pe măsură ce crește cererea pentru 5G Samsung caută să deschidă noi drumuri printr-o colaborare cu alți parteneri tehnologici importanți pentru a construi rețele 5G bazate pe software. Samsung a anunțat că lucrează cu lideri tehnologici precum Dell, HPE, Intel, Red Hat și Wind River. Aceste companii vor construi un nou ecosistem pentru 5G vRAN sau rețele virtuale de acces radio.

Samsung este primul furnizor important de rețea care efectuează implementări comerciale vRAN cu operatori de rețea Tier One mai mari din America de Nord, Europa și Asia. Astfel Samsung demonstrează că tehnologia sa 5G vRAN este pregătită pentru prime time. Aceasta se adaugă parteneriatelor sale mai mici, cum ar fi lansarea recentă a 5G privat cu compania de software Amdocs de la Universitatea Howard.

În special, Samsung a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a furniza viteze 5G de până la 2,25 Gbps unui dispozitiv cu un singur utilizator pe spectrul de bandă C de gamă medie, deschizând calea către o lume a conectivitate aproape nelimitată.

Ce este tehnologia Samsung vRAN 5G?

În mod tradițional, unul dintre cele mai mari impedimente în calea implementării pe scară largă a 5G a fost sistemele hardware proprietare utilizate pentru a construi rețelele de acces radio (RAN-uri) care alimentează 5G, de la antene la stațiile de bază și sistemele de bază.

În același mod în care piesele și accesoriile auto sunt mai scumpe atunci când sunt disponibile doar de la un singur furnizor, componentele RAN proprietare cresc costurile. Operatorii de telefonie mobilă, operatorii de rețele mobile și operatorii de rețele private care cumpără o anumită platformă hardware ajung să fie blocați în acel ecosistem. Astfel sunt forțați să plătească mai mult pe măsură ce cresc și se extind.

Primul smartphone 5G lansat commercial a fost Samsung Galaxy S10 5G. Smartphone-ul a fost lansat în februarie 2019 și disponibil pe piață din aprilie același an. Galaxy S10 5G are procesorul Snapdragon 855.

Cum acest lucru încetinește creșterea 5G, a fost formată Alianța O-RAN pentru a crea standarde pentru tehnologia Open RAN. Astfel operatorii de telefonie mobilă vor putea combina componentele pentru a veni cu cele mai rentabile soluții. În același timp, companiile de telefonie mobile vor putea oferi cele mai bune performanțe.

vRAN-urile (Virtualized radio access networks), duc acest lucru la următorul pas logic prin eliminarea completă a stratului hardware. Unele componente hardware, cum ar fi antenele, sunt încă necesare. Dar, componente precum stațiile și controlerele pot fi virtualizate ca software pentru rula pe orice server disponibil comercial. Acest lucru permite operatorilor nu numai să folosească hardware mai puțin costisitor, ci și să utilizeze mai puține componente. Un singur server poate deveni casă pentru mai multe componente RAN virtualizate! Acum sunt necesare mai multe unități autonome dedicate.

Mai multe companii se concentrează pe partea de software

Construirea unei rețele 5G cu componente vRAN are ca rezultat mai multă flexibilitate și implementări mai rapide. Capacitatea 5G suplimentară și funcțiile noi pot fi dezvoltate mai repede pentru obținerea și instalarea de noi componente hardware fizice. Acest lucru permite tipul de soluții 5G-in-a-box pe care le-am văzut la alții precum Hewlett Packard Enterprise (HPE).

Cu toate acestea, în timp ce companii precum HPE și Dell construiesc platforme hardware, altele precum Samsung, Red Hat și Wind River se concentrează pe partea software. Samsung oferă, de asemenea, un laborator central pentru a testa soluțiile vRAN pentru a se asigura că poate oferi o experiență perfectă operatorilor de rețele mobile.

Acest ecosistem vRAN va conduce inovația la următorul nivel. Va debloca numeroase oportunități viitoare pentru jucătorii din industria de rețele și ajutând operatorii să-și extindă afacerile”. A spus Woojune Kim vicepreședintele executiv Samsung pentru afaceri de rețele, conform DigitalTrends.