Samsung SDI și Stellantis vor construi o fabrică de baterii EV în SUA

236
Samsung SDI si Stellantis
Sursa Foto: via koreaherald.com

Samsung SDI și Stellantis vor construi o fabrică de baterii în SUA de 2,5 miliarde USD. Producătorul sud-coreean de baterii Samsung SDI Co. a declarat ieri că investește 1,29 miliarde de dolari într-o fabrică de baterii pentru vehicule electrice care urmează să fie construită în statul american Indiana, în cadrul unei asociații cu Stellantis.

Samsung SDI va deține o participație de 51% în societatea mixtă de 2,5 miliarde de dolari înființată cu societatea-mamă Chrysler. Investiția Samsung ar putea crește până la 1,57 miliarde de dolari pe termen lung, a spus un reprezentant Samsung, conform The Korea Herald. Samsung SDI și Stellantis își pot crește investiția în acest proiect până la 3,1 miliarde de dolari.

Companiile au semnat un acord la Kokomo, Indiana, pentru a stabili unitatea de producție în statul Midwest până în 2025. Construcția va începe mai târziu în acest an, operațiunile de producție fiind așteptate să înceapă în primul trimestru din 2025.

Samsung SDI și Stellantis au format un JV pentru o fabrică de baterii

Fabrica va furniza celule și module de baterii litiu-ion pentru vehiculele electrice produse de Stellantis în America de Nord. Inițial fabrica va avea o capacitate de producție anuală de 23 de gigawați oră (GWh). Cele două companii intenționează să crească capacitatea de producție la 33 GWh în următorii ani.

Samsung SDI va aplica cea mai recentă tehnologie premium, lansată sub numele de marcă PRiMX, pentru a produce celule și module pentru baterii EV, se arată în comunicat. Cele două companii au convenit în octombrie să formeze un joint venture pentru a construi ceea ce va fi prima fabrică de baterii din SUA pentru producătorul sud-coreean de baterii.

JV (Joint-Venture) – companie mixtă sau asociere în participațiune. Este o înțelegere economică între două sau mai multe companii, în care părțile se decid să formeze o entitate economică, cu active proprii, obținute din capitalul membrilor asocierii.

Fabrica JV (joint venture) va fi construită în apropierea fabricilor de motoare și transmisii auto Stellantis din Kokomo, Indiana. Președintele american Joe Biden a menționat planurile Samsung pentru noua unitate de producție de baterii când a vizitat recent fabrica de cipuri Samsung din Pyeongtaek, la sud de Seul, în timpul vizitei sale în Coreea de Sud.

Stellantis este o o corporație formată din compania italo-americană Fiat Chrysler și grupul francez PSA. Compania are sediul central în Amsterdam, Olanda. Stellantis va investi ~30 miliarde euro până în 2025 pentru electrificarea mărcilor sale. Samsung SDI are operațiuni în străinătate și în China, Ungaria, Malaezia și Vietnam.