Samsung SDI va investi în Ungaria în R&D pentru baterii electrice

264
Samsung SDI va investi in Ungaria
Sursa foto: via hungarytoday.hu

Samsung SDI este una dintre cele mai mari companii din lume producătoare de baterii electrice din lume. Acum, subsidiara Samsung Electronics a anunțat cea mai mare investiție în cercetare și dezvoltare (R&D) din Ungaria. Noua investiție este realizată cu sprijinul financiar al statului maghiar, creând sute de locuri de muncă cu valoare ridicată. Informația a venit de la Budapesta și a fost anunțată de ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó.

La anunțul investiției Samsung SDI, ministrul a spus că proiectul de cercetare și dezvoltare al companiei Samsung este în valoare de 22,5 miliarde HUF (aproximativ 58,3 milioane de euro). Noua investiție Samsung în Ungaria va crește și mai mult capacitatea și siguranța bateriilor electrice noi, îmbunătățind în același timp economia producției. Este cea mai mare investiție în cercetare și dezvoltare din Ungaria, cu sprijin financiar din partea guvernului.

Ministrul Péter Szijjártó a mai subliniat că gigantul Samsung va contribui la schimbarea de dimensiune a economiei maghiare. Investiția companiei sud-coreene va consolida și mai mult cooperarea cu universitățile maghiare care oferă deja pregătire în domeniul bateriilor electrice și al ingineriei auto.

Investiție masivă în R&D a companiei Samsung în Ungaria

Péter Szijjártó a subliniat că Europa trăiește ani de criză, dar revoluția automobilelor merge înainte fără încetare. “Pentru țara noastră, este deosebit de important nu doar să menținem creșterea economică, ci și să protejăm locurile de muncă. În acest fel vom avea succes în competiția pentru investițiile în mașini electrice.” A spus Péter Szijjártó, potrivit Hungarytoday. „Deoarece industria auto tradițională va scădea în viitor, numărul locurilor de muncă tradiționale din automobile va scădea. Dacă nu vom putea aduce investiții în mașini electrice în Ungaria, ungurii și-ar putea pierde locurile de muncă în masă”.

Samsung SDI are acum peste 6.000 de angajați în Ungaria. Samsung SDI Ungaria Zrt. fost fondată în martie 2001 pentru a produce tuburi de imagine TV color, ecrane TV cu plasmă și afișaje pentru telefoane mobile. Deținută inițial de filiala germană a grupului, în 2006, uzina de 322.000 m² construită în Göd (lângă Budapesta) a fost preluată de compania-mamă Samsung SDI Co. Ltd.

CATL (China) cu o cotă de piață de 34% în 2023 este lider mondial în producția de baterii EV (electric vehicle). Este urmată de LG Energy Solution, BYD și Panasonic. SK Innovation și Samsung SDI mai sunt printre cele mai importante.

Compania sud-coreeană a început construcția unei fabrici de baterii în 2016, producând 50.000 de baterii pe an pentru producătorii europeni de mașini electrice din a doua jumătate a anului 2018. Până în 2022, cifra de afaceri a atins peste 4 miliarde euro. Companiile sud-coreene sunt a patra cea mai mare comunitate de investitori din Ungaria

Fabricile de baterii electrice joacă un rol major în siguranța economică a Ungariei. Toate cele trei mărci germane de mașini premium au fabrici în Ungaria. Mulți dintre cei mai mari producători de baterii electrice din lume, cum ar fi, CATL și BYD sunt prezenți în Ungaria.