Samsung are un nou sensor ToF: ISOCELL Vizion 33D

707
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Samsung a luat o decizie cu privire la implicarea sa în segmentul senzorilor ToF, iar compania nu aruncă prosopul. La începutul acestui an, se părea că Samsung a abandonat segmentul pieței ToF și a lăsat Sony fără concurență. Dar, din câte se pare acest lucru este departe de a fi adevărat. Samsung este acum gata de luptă cu un nou senzor numit ISOCELL Vizion 33D.

Da, numele „33D” nu este o greșeală de tipar și nici senzorul nu redefinește teoria senzorilor time-of-flight. Este doar modul în care Samsung numește cel mai recent senzor ToF pentru a sublinia capacitățile sale puternice de detectare a profunzimii. Samsung ISOCELL Vizion 33D poate ajunge pe viitoarele smartphone-uri high-end ale companiei.

ISOCELL Vizion 33D poate ajunge pe Galaxy S21

Samsung susține că ISOCELL Vizion 33D este optimizat pentru a oferi cele mai bune experiențe de fotografie și AR/VR. Va fi folosit și pentru scanare 3D și efecte de bokeh video, conform SamMobile. Aparent, senzorul este capabil să urmărească obiecte în mișcare cu o latență redusă datorită unui sistem de demodulare cu 4 atingeri și suport de 120 fps. Sistemul de demodulare cu 4 atingeri permite fiecărui pixel din senzor să primească simultan semnalele cu patru faze la 0, 90, 180 și 270°. Asta înseamnă că senzorul poate genera o imagine de profunzime cu o singură fotografie.

Dacă Galaxy S21 va utiliza sau nu Vision 33D rămâne neclar, dar nu este exclus. Totuși, senzorul pare să fi fost creat pentru mai multe aplicații, inclusiv dispozitive mobile. O cerință de energie redusă este esențială pentru un senzor de pe un smarthone. Noul senzor Samsung are un consum total de energie sub 400mW atât pentru iluminarea IR, cât și pentru senzorul ToF.

ISOCELL este o tehnologie lansată de Samsung în 2013. Samsung a introdus primul senzor ISOCELL de 1,0 um-pixel în 2015 și un senzor de 0,9 pixeli în 2017. În iunie 2018, Samsung a introdus ISOCELL Plus. Anul acesta Samsung a lansat senzori ISOCELL de 0,7 μm-pixeli.

Specificațiile tehnice includ o rezoluție înaltă (pentru un senzor ToF) de 640×480 pixeli de 7um. Senzorul folosește tehnologia Deep Trench Isolation pentru a reduce diafragma pixelilor, precum și tehnologia de dispersie pe partea din spate pentru a spori eficiența cuantică a senzorului.

Samsung susține că senzorul Vision 33D este rapid și precis pentru a permite autentificarea facială 3D de nivel următor. Posibil ca Samsung să aibă în vedere utilizarea acestuia ca senzor de autentificare pe telefoanele Galaxy. De asemenea, compania va oferi ISOCELL Vision 33D clienților potențiali care caută un astfel de senzor.