Samsung va fabrica o parte din procesoarele Snapdragon 8 Gen 4

183
Samsung va fabrica o parte din procesoarele Snapdragon 8 Gen 4
Sursa foto: via sammobile.com

Am scris recent că Samsung va aduce înapoi procesoarele Exynos pe telefoanele sale high-end începând cu seria Galaxy S24. Unele telefoane din seria Galaxy S24 vor fi echipate cu procesorul Exynos 2400. Din câte se pare, este vorba despre modelul mai mic Samsung Galaxy S24. Un an mai târziu, Samsung ar putea continua să folosească cipuri Snapdragon 8 Gen 4 personalizate, care ar putea fi produse de subsidiara Samsung Foundry.

Potrivit lui Revegnus (@Tech_Reve), citat de SamMobile, Snapdragon 8 Gen 4 va fi realizat folosind procesul 3nm al TSMC. În același timp, Snapdragon 8 Gen 4 For Galaxy va fi fabricat folosind procesul 3nm GAP de la Samsung Foundry. Sigur că sunt încă informații timpurii și lucrurile se mai pot schimba în continuare.

Snapdragon 8 Gen 4 va fi fabricat de Samsung cu tehnologia de 3 nm

Dacă aceste informații sunt corecte, nodul de fabricație de 3 nm al Samsung Foundry ar putea fi în sfârșit comparabil cu procesul de 3 nm al TSMC în ceea ce privește performanța și eficiența. Cel puțin momentan luăm această informație cu unele rețineri, deoarece suntem la doi ani distanță de Galaxy S25. Astfel de lucruri se vor clarifica doar spre sfârșitul anului viitor.

Aceasta ar fi pentru prima dată după mult timp când o companie produce același procesor folosind doi furnizori diferiți. Este oarecum similar cu ceea ce a făcut Apple cu procesorul A9 (14 nm) al modelului iPhone 6s din 2015. Unele cipuri A9 au fost fabricate folosind procesul de 14 nm de la Samsung, în timp ce altele au fost fabricate folosind procesul de 16 nm de la TSMC. Procesorul A9 fabricat de Samsung a fost mai mic ca gabarit, cel fabricat de TSMC a fost mai eficient energetic.

TSMC a fost fondată în 1987 și are sediul în Taiwan. Compania este deținută în majoritate de investitori străini, guvernul central al Taiwanului fiind cel mai mare acționar. Venitul net al TSMC în 2022 a fost de 32,311 miliarde USD.

Snapdragon 8 Gen 4 For Galaxy ar putea fi „cip de vis” al Samsung pentru dispozitivele din seria Galaxy S25. Se așteaptă ca ambele cipuri să fie realizate folosind procesul de 3 nm de la Samsung Foundry și ar putea oferi niveluri de performanță similare. Diferențele vor fi mereu acolo, dar ține de Samsung să le facă neglijabile, mai ales în privința consumului de energie.