Samsung posibil să producă o parte din Snapdragon 8 Gen 5

229
Snapdragon 8 Gen 5
Sursă foto: Unbox PH

Qualcomm va lansa anul viitor primul său procesor emblematic pentru smartphone-uri fabricat cu tehnologia de 3 nm. Se pare că Snapdragon 8 Gen 4 va fi fabricat de TSMC folosind procesul său de a doua generație de 3nm (N3E). Samsung a fost, de asemenea, în discuții cu Qualcomm să producă cipul (o parte din volumul total), dar Qualcomm a decis să folosească exclusiv procesul TSMC. Deși este o lovitură masivă pentru firma coreeană, există câteva vești bune. Samsung ar putea primi comenzi pentru Snapdragon 8 Gen 5 în 2025.

Qualcomm schimbă periodic furnizorii de cipuri, între Samsung și TSMC, pentru fabricarea cipurilor sale emblematice. A folosit procesul TSMC între 2013 și 2015 înainte de a trece la Samsung în 2016. Qualcomm a revenit la TSMC în 2019, dar a revenit la Samsung în 2021. Gigantul high-tech sud-coreean a fabricat Snapdragon 888 (5nm), Snapdragon 888+ (5nm) și Snapdragon. Gen 1 (4 nm) în 2021.

Anul următor, TSMC a primit comenzi pentru Snapdragon 8+ Gen 1 și Snapdragon 8 Gen 2, ambele de 4 nm. Compania taiwaneză a fabricat anul acesta Snapdragon 8 Gen 3 (4nm). Anul viitor, s-a zvonit că Qualcomm va împărți producția de Snapdragon 8 Gen 4 între Samsung și TSMC. Cu toate acestea, mass-media taiwaneză a scris recent că TSMC a renunțat la întregul volum de producție din 2024.

Acum Qualcomm a schimbat iarăși lucrurile. Potrivit publicației taiwaneze Technews, Qualcomm a fost impresionat de îmbunătățirea rapidă a capacității de producție de 3nm și a ratei de randament a TSMC. TSMC va ajunge anul acesta la un volum lunar de producție de 60.000-70.000 de cipuri. Anul viitor, capacitatea sa poate depăși 100.000 de bucăți pe lună.

Qualcomm are peste 263.700 de brevete la nivel global, mai mult de 62% fiind active. Qualcomm are cele mai multe brevete depue în SUA, urmate de Europa și China. Redevențele Qualcomm ajung la ~5% sau 30 USD per dispozitiv mobil.

Se pare că Qualcomm consideră Samsung puțin conservator în ambele domenii. Momentan Samsung nu a primit comenzi majore de 3 nm de la alte companii, potrivit AndroidHeadlines. Cu toate acestea, ultimele informații afirmă că Samsung va obține o comandă mare de la Qualcomm. Nu anul viitor, ci în 2025. Se pare că Samsung va produce foarte multe procesoare Snapdragon 8 Gen 5, alături de TSMC.

Qualcomm a ales TSMC pentru Snapdragon 8 Gen 4 pentru rata de randament și capacitatea de producție. Dacă Samsung își îmbunătățește drastic procesul de 3 nm în anul următor și își depășește rivalul taiwanez, cel puțin în ochii Qualcomm, ar putea câștiga întregul contract de producție pentru Snapdragon 8 Gen 5. Ce firmă va fi aleasa pentru Snapdragon 8 Gen 5, doar timpul va spune.