Samsung a dezvoltat tehnologia Blue QLED, de vârf în industrie

501
Sursa Foto: SamMobile.com

Samsung a fost pionierul tehnologiei QLED, iar televizoarele sale se numără printre cele mai performante din industrie. Televizoarele QLED ale gigantului tehnologic sud-coreean s-ar putea să nu creeze o culoare neagă ca televizoarele OLED LG, dar oferă o luminozitate mult mai mare (excelentă pentru conținutul HDR). Mai mult decât atât, nu au niciun fel de probleme cu arderea ecranului. Acum, Samsung susține că a dezvoltat tehnologia Blue QLED, o tehnologie de vârf în industrie.

Centrul de cercetare și dezvoltare al companiei, SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology), a dezvoltat tehnologia Blue QLED. Aceasta nu conține cadmiu și are cele mai bune performanțe de până acum în materie de televizoare.

Samsung Blue QLED, o nouă tehnologie incredibilă

Acesta tehnologie Blue QLED oferă o eficiență luminoasă îmbunătățită cu 20,2%, 88.900 de niți de luminanță maximă și 16.000 de ore de viață. Aceste rezultate au fost publicate de revista „Nature” în 14 octombrie 2020 într-un studiu intitulat „Diodă cu lumină cu puncte cuantice albastre eficiente și stabile”.

Punctele cuantice (QD) sunt particule semiconductoare care măsoară câțiva nanometri în diametru. De zeci de mii de ori mai subțiri decât un fir de păr uman! Conform SamMobile, când sunt iluminate, ele re-emit lumină de o anumită culoare în funcție de dimensiunea lor. Acestea creează cea mai mare bandă din trei culori primare: roșu, verde și albastru. QD oxidează rapid atunci când sunt expuse la lumina externă, astfel încât durata lor de viață este relativ scurtă și eficiența luminoasă este scăzută. Cu toate acestea, noua tehnologie Samsung depășește aceste neajunsuri.

Cadmiu este elementul chimic cu simbolul Cd, un metal alb-strălucitor asemănător din punct de vedere chimic cu zincul și mercurul. Cadmiul a fost descoperit de chimistul german Friedrich Stromeyer, în anul 1817.

Punctele cuantice din Blue QLED sunt alcătuite dintr-un miez, o coajă și mai mulți liganzi. Pentru a îmbunătăți performanța și stabilitatea, cercetătorii de la Samsung au aplicat un strat cu punct cuantic cu emisie dublă și liganzi mai scurți. De asemenea, au îmbunătățit ratele curente de injecție. Termenii sunt cam tehnici, dar aceasta este explicația companiei Samsung.

Samsung lucrează, de asemenea, la diverse alte tehnologii de afișare, inclusiv Mini-LED, Micro-LED și QD-OLED. Compania este așteptată să lanseze mai multe televizoare Mini-LED și Micro-LED anul viitor și televizoare QD-OLED în următorii ani.