Samsung și TELUS vor construi prima rețea Open RAN 5G din Canada

202
Samsung and Telus
Sursă foto: Samsung Global Newsroom

Samsung și TELUS au anunțat că vor construi prima rețea comercială de acces radio deschisă și virtualizată (RAN) din Canada. vRAN 3.0 și Open RAN 5G sunt tehnologii de ultimă generație care oferă performanță, flexibilitate, eficiență energetică și automatizare îmbunătățite. Cele două companii își extind colaborarea de la implementări greenfield (construcții noi) până la implementări brownfield (infrastructură existentă).

TELUS Corporation este o companie canadiană de telecomunicații, al doilea cel mai mare operator de telecomunicații din Canada. După selecția de către TELUS a Samsung ca furnizor de rețea 5G în iunie 2020, această abordare revoluționară a implementării infrastructurii întruchipează esența colaborării, reunind producătorii și furnizorii pentru a crea o rețea wireless modulară, de ultimă generație. Este, de asemenea, una dintre primele implementări Open RAN cu adevărat virtualizate într-un mediu de rețea complex, dezafectat.

Cu Open RAN 5G, TELUS este capabil să utilizeze componente de la diferiți producători care îi răspund cel mai bine nevoilor. În același timp, o rețea de acces radio virtualizată (Samsung vRAN) permite utilizarea software-ului în loc de hardware. Acest lucru oferă TELUS acces mai rapid la cele mai recente tehnologii pe măsură ce acestea devin disponibile.

Acesta este o etapă foarte interesantă pentru TELUS și pentru industrie în general. Acum avem cea mai flexibilă modalitate de a oferi un set diversificat de servicii canadienilor, deblocând noi niveluri de experiență mobile.” A declarat Nazim Benhadid, Chief Technology Officer la TELUS, potrivit SamsungNewsroom.

Inovația nu este un rezultat, ci un proces continuu care ne transformă viața de zi cu zi”. A declarat și Junehee Lee, vicepreședinte executiv, șef al Global Sales & Marketing, Networks Business la Samsung Electronics. „Samsung și TELUS au fost vârful de lance a unei transformări semnificative în comunicațiile mobile. Vom continuăm să dezlănțuim toate beneficiile inovației centrate pe software, prin promovarea vRAN și Open RAN.

TELUS a fost fondată în 1990 și are sediul în Edmonton, Alberta, Canada. Compania TELUS oferă servicii de conexiuni wireless, date, voce, televiziune, divertisment, video și securitate. TELUS operează în 32 de țări din întreaga lume.

Companiile au testat pe scară largă atât lansarea vRAN, cât și a Open RAN pe piețe canadiene selectate. Au fost obținute rezultate excelente, validând performanța și fiabilitatea tehnologiei Open RAN multi-furnizor, alimentată de soluțiile vRAN Samsung. Implementarea comercială va începe în prima jumătate a acestui an. Potrivit celor două companii, o lansare a rețelei la scară largă va începe la jumătatea anului 2024.

Pentru această colaborare extinsă, Samsung va oferi software-ul său versatil vRAN și soluțiile dovedite compatibile cu Open RAN. Este vorba despre stațiile sale 64T64R Massive MIMO, dar și suport pentru integrarea soluțiilor unor terțe companii. Soluțiile Samsung includ cel mai recent vRAN 3.0 pentru 4G și 5G. Acestea oferă capacități îmbunătățite pentru economii de energie îmbunătățite, performanță optimizată și automatizare inteligentă prin intermediul Service Management and Orchestration (SMO) de la Samsung. SMO-ul Samsung bazat pe AI va ajuta TELUS să accelereze lansarea vRAN la scară, permițând implementarea automată a mii de site-uri de rețea simultan. De asemenea, va oferi TELUS un set cuprinzător de capabilități pentru automatizarea end-to-end pentru soluții multi-partite, permițând implementarea, operarea și optimizarea rețelei mai ușoare.

Samsung și TELUS au parte și de alte colaborări în acest ecosistem. Infrastructura cloud va fi furnizată de Wind River, valorificând experiența companiei în sistemele de operare în timp real și platformele edge distribuite native din cloud. În plus, Hewlett Packard Enterprise va furniza servere HPE ProLiant DL110 Gen11 cu procesor scalabil Intel Xeon de a patra generație cu Intel vRAN Boost, care sunt optimizate pentru volumul de lucru pentru Open RAN.