Samsung va produce cipuri pentru mașini autonome pentru Tesla

403
Samsung investiții cipuri
Sursa Foto: Reuters / Kim Hong-Ji / File Photo

Samsung Electronics este în discuții cu Tesla pentru a produce cipuri pentru mașinile autonome viitoare ale companiei americane. Aceste cipuri vor fi fabricate folosind procesul de producție Samsung de 7 nanometri, conform mass-mediei sud-coreene. Samsung intenționează să producă în masă cipul Tesla HW 4.0 la principala sa fabrică Hwasung din Coreea. Aici Samsung va folosi tehnologia de procesare de 7 nanometri, iar producția va debuta în trimestrul patru din acest an.

De la începutul acestui an, Tesla și Samsung au discutat de mai multe ori despre proiectarea și producerea cip-urilor. Au făcut schimb de informații și prototipuri de cipuri pentru viitorul computer Tesla HW 4.0 pentru mașinile autonome Tesla Cybertruck. Samsung produce deja cipuri pentru computerele HW 3 ale Tesla.

Samsung a refuzat să comenteze iar Tesla nu a răspuns. „Divizia de turnătorie Tesla și Samsung au lucrat la proiectarea și probele cipului de la începutul acestui an. Recent, Tesla a decis să externalizeze cipul HW 4.0 pentru conducere autonomă către Samsung. Este practic o afacere încheiată”. A declarat o sură din domeniu, conform ChannelNewsAsia.

Cipuri Samsung pentru mașinile cu conducere autonomă Tesla

Procesul de 7 nm este mai puțin avansat decât procesul de 5 nm, dar Samsung a decis să utilizeze tehnologia de 7 nm pentru a asigura randament de producție mai mari și funcții stabile ale cipului atunci când este instalat pe mașini cu conducere autonomă. „Tesla și Samsung au convenit asupra procesului de 7 nanometri pentru a asigura siguranța vehiculelor electrice de nouă generație ale Tesla”, a spus o altă sursă. HW 4.0, supranumit FSD Computer 2, este succesorul cipului HW 3.0 folosit în vehiculele actuale ale Tesla.

Tesla Inc. este un constructor de automobile electrice din Silicon Valley, SUA, fondat în 3003. Tesla este denumită după fizicianul Nikola Tesla. Proprietarul Tesla este Elon Musk (23,1%). Compania avea în 2020 ~70.750 de angajați.

Parteneriatul dintre Samsung și Tesla vine pe fondul rapoartelor mass-media din Taiwan că Tesla lucra la producerea cipului său HW 4.0 cu TSMC. La începutul lunii iulie TSMC, care avea 52,9% din cota de piață a cip-urilor, comparativ cu 17,3% Samsung, conform companiei de cercetare de piață TrendForce.

Conform Reuters, directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a declarat la evenimentul AI Day al companiei din august, că Tesla va introduce un nou hardware pentru computerul său pentru conducere autonomă pentru Cybertruck în „aproximativ un an sau cam așa”.

Cu toate acestea, Tesla a decis să se asocieze cu Samsung pentru producerea cipului său de pilot automat. Compania americană a luat în considerare costurile de producție, posibilitatea unei cooperări pe termen lung și disponibilitatea tehnologiei Samsung. Tesla intenționează să lanseze mașina sa complet electrică Cybertruck, la sfârșitul anului 2022. Până acum Tesla a primit deja 1,2 milioane de precomenzi pentru această mașină. Se așteaptă ca computerul HW 4.0 să fie montat pe Tesla Cybertruck.