Samsung va lansa trei noi procesoare Exynos în 2021

500
Samsung va lansa trei noi procesoare Exynos in 2021
Sursa Foto: via gizmochina.com

Samsung se numără printre acei producători de smartphone-uri, foarte rari, care își produc și propriile procesoare. Gigantul tech sud-coreean dezvoltă permanent noi cipuri mobile pentru toate categoriile de smartphone-uri și tablete. Acum Samsung lucrează la dezvoltarea de noi procesoare Exynos care să concureze cu ofertele high-end de la rivalii săi.

Anul acesta, compania este de așteptat să lanseze pe piață trei noi cipset-uri Samsung Exynos. Acestea includ un cip din seria medie 800 (Exynos 850), unul din seria superioară 1200 (Exynos 1080) și unul din seria high-end 2200 (Exynos 2100). Două dintre ele, procesoarele din seria 1200 și 2200, sunt așteptate să conțină GPU-uri bazate pe arhitectura RDNA a AMD. Conform GizmoChina, despre parteneriatul dintre Samsung și AMD se discută de mai mulți ani. Acum se va concretiza.

Procesoare Samsung Exynos cu GPU AMD

Există, de asemenea, informații că Samsung lucrează la două versiuni diferite ale cipset-ului Exynos 2200 – una pentru smartphone-urile Android și alta pentru laptopuri. Se așteaptă ca ambele să aibă o arhitectură similară, dar adaptate pentru cei doi factori de formă, smartphone / laptop. În urmă cu doar câteva zile am scris despre un nou cip mid-range cu numărul de model S5E5515.

Samsung lucrează cu AMD pentru dezvoltarea unui GPU personalizat, iar compania va lansa acest procesor grafic în iunie anul acesta. Se așteaptă ca procesoarele cu acest nou GPU să fie lansate mai târziu în acest an. Credem că primele dispozitive cu noul procesor Samsung cu GPU AMD vor fi lansate doar în anul următor. Nu există încă o cronologie oficială în acest sens.

AMD – Advanced Micro Devices este o companie americană fondată în 1969, cu sediul în California. Este unul din marii producători de microprocesoare, plăci de bază și procesoare grafice pentru servere și PC-uri din lume.

Versiunea Exynos 2200 dezvoltată pentru laptopuri va fi utilizată pentru alimentarea laptopurilor Windows 10. Acest procesor ar putea deveni oficial în al treilea sau al patrulea trimestru al acestui an, puțin după smartphone-urile de top din a doua jumătate a anului. Până în prezent, Samsung s-a bazat pe chipset-urile Qualcomm pentru laptopurile care rulează Windows 10 ARM.