Samsung și TSMC vor fabrica noile procesoare Snapdragon

243
Samsung si TSMC vor fabrica noile procesoare Snapdragon
Sursa foto: sammobile.com

De câteva zile compania Qualcomm a lansate noile procesoare Snapdragon 8 Gen 3 și Snapdragon X Elite, un procesor pentru PC-uri. Ca de obicei sunt speculații cine va produce aceste noi procesoare, știind că Qualcomm doar proiectează cipuri, nu produce.

Samsung Foundry, filiala Samsung Electronics care produce semiconductoare, a fost criticată în ultimul timp din cauza unui proces de fabricare a cipurilor semiconductoare inferior în comparație cu TSMC. În ultimii câțiva ani, Samsung Foundry a pierdut și doi clienți importanți, Nvidia și Qualcomm, în fața TSMC. Cu toate acestea, lucrurile s-ar putea îmbunătăți pentru subsidiara Samsung. Aceasta a trecut la tehnologia de fabricație de de 3 și 2 nanometri (nm) și clienții vin înapoi.

Qualcomm va folosi Samsung și TSMC pentru noile procesoare Snapdragon

Alex Katuzian, vicepreședintele la Qualcomm, vorbind cu presa sud-coreeană la Snapdragon Summit 2023, a declarat că Qualcomm știe ce companie de fabricare a cipurilor are cea mai bună tehnologie de proces pentru cel mai recent procesor. El a spus că Qualcomm va folosi Samsung Foundry și TSMC pentru a fabrica cipuri noile procesoare Snapdragon. Vă reamintim că actualul Snapdragon 8 Gen 2, aflat în seria Galaxy S23, este fabricat de TSMC.

Katuzian a explicat că cel mai important lucru în alegerea unei turnătorii este foaia de parcurs Qualcomm. CEO-ul Qualcomm, Cristiano Amon, a spus că nu are de ales decât să folosească Samsung Foundry și TSMC ținând cont de cererea Qualcomm. El a mai spus că Qualcomm acordă atenție acestor două companii care sunt înaintea altora de pe piață.

Potrivit firmei de analiză Strategy Analytics, Qualcomm are o cotă de piață de 39% pentru procesoarele pentru aplicații pentru smartphone-uri. Se estimează că Qualcomm câștigă aproximativ 20 de dolari pentru fiecare smartphone vândut.

Potrivit SamMobile, Alex Katuzian a subliniat că Samsung Electronics este un partener cheie pentru Qualcomm. Cooperarea dintre cele două companii este solidă, în ciuda concurenței din partea cipurilor interne Exynos de la Samsung. Cele două firme lucrează împreună de mai bine de 30 de ani, iar parteneriatul său cu Samsung MX (divizia smartphone) este puternic. Samsung Foundry este, de asemenea, inclusă în acest parteneriat.

Oficialii Qualcomm au refuzat să dezvăluie numele companiei care va ajunge să producă Snapdragon 8 Gen 3. Totuși sunt informații că Qualcomm ia în considerare procesul de 3 nm al Samsung Foundry pentru o parte dintre aceste cipuri. CTO Samsung Foundry a menționat în urmă cu câteva zile că discută cu mai multe companii pentru a produce cipuri cu tehnologia de 1,4 nm și 2 nm.