Samsung va produce cipuri de 2nm începând din 2025 și de 1,4nm în 2027

288
Samsung vrea produca cipuri de 2nm
Sursa foto: via sammobile.com

Samsung Foundry, al doilea cel mai mare producător de cipuri din lume, a anunțat că este pe cale să fabrice cipuri semiconductoare de 2nm în 2025 și cipuri de 1,4nm în 2027. Compania a dezvăluit aceste informații la cea de-a șaptea ediție a Samsung Foundry Forum 2023. În timpul evenimentului, firma sud-coreeană a publicat și câteva informații suplimentare despre tehnologia sa de fabricare a cipurilor de 2nm.

Cipurile Samsung de 2nm vor fi cu 25% mai eficiente din punct de vedere energetic decât cipurile de 3nm. Conform afirmațiilor companiei, cipul de 2nm va fi disponibil clienților din 2025. Această tehnologie de fabricație oferă o eficiență energetică cu 25% mai mare, cu aceleași viteze și complexitate. De asemenea, oferă o îmbunătățire cu 12% a performanței și o scădere cu 5% a suprafeței în comparație cu cipurile sale de 3nm din a doua generație pe care compania a început să le producă la începutul acestui an. Pentru a face cipurile de 2nm mai atractive, Samsung Foundry va oferi modalități de integrare a tehnologiei în diferite modele de cipuri. Este vorba despre LPDDR5X, HBM3, PCIe Gen 6 și 112G SerDes.

Noi cipuri vor fi lansate de Samsung în 2025 și 2027

Cipurile de 2nm de la Samsung (SF2) vor fi urmate de procesul de fabricare a cipurilor de a doua generație numit SF2P (Samsung Foundry 2nm Performance). Aceste cipuri vor fi optimizate pentru calcul de înaltă performanță și vor fi disponibile în 2026, potrivit SamMobile. În 2027, compania va pune la dispoziție cipuri Samsung SF2A (Samsung Foundry 2nm Automotive) pentru domeniul auto.

Cipurile Samsung de 2nm vor fi disponibile clienților aproximativ în același timp cu tehnologia de fabricație de 2nm a TSMC. Va fi interesant să vedem ce proces este ales de clienții cunoscuți, inclusiv AMD, Apple, MediaTek, Nvidia și Qualcomm. Procesul de fabricare a cipurilor de clasa 2nm al Intel, numit 20A, va fi disponibil în 2024.

Nvidia este o multinațională cu sediul în Santa Clara, California, fondată în 1993. Proiectează procesoare grafice profesionale și pentru jocuri, precum și cip-seturi pentru PC și auto. Nvidia nu are facilități de producție proprii, este o companie fabless.

De asemenea, Samsung Foundry plănuiește să aducă cipuri RF (Radio Frequency) de 5nm în prima jumătate a anului 2025. Acestea vor fi utilizate în aplicații 6G. Va fi un salt uriaș în comparație cu cipurile RF de 14nm din generația actuală. Viitoarele cipuri de 5nm oferind o îmbunătățire cu 40% a eficienței energetice. Cipurile RF de 8nm și 14nm vor fi disponibile pentru autovehicule.

Samsung Foundry își extinde capacitățile de producție și la fabricile din Pyeongtaek, Coreea de Sud și Taylor, Texas, SUA. Producția de masă de cipuri la noua linie Samsung Foundry din Pyeongtaek va începe în a doua jumătate a anului 2023. Noua sa fabrică din Taylor, Texas, va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, iar producția de masă va începe în a doua jumătate din 2024.