Seria Galaxy S23: nu este totul perfect, nu are unele codecuri Bluetooth

438
Seria Galaxy S23 codecuri Bluetooth
Sursa foto: notebookcheck.net

Samsung Galaxy S23, Galaxy S23+ și Galaxy Galaxy S23 Ultra încă stârnesc admirația utilizatorilor și potențialilor cumpărători. Cele trei modele din seria Galaxy S23 au integrat în hardware și software tot ce are Samsung mai bun la ora actuală în materie de tehnologie. Dar, nu totul este perfect la cele trei modele. Telefoanele nu acceptă unele codecuri Bluetooth mai noi, în afară de ceea ce suntem obișnuiți de la predecesori.

Telefoanele de vârf ale Samsung, Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23 și Galaxy S23+ au trecut toate testele la care au fost supuse numai cu laude și aprecieri. Totul este la superlativ, mai puțin prețul care ajunge în unele cazuri 1.800 de euro, de exemplu S23 Ultra full-option. Lipsa unor codecuri Bluetooth noi încă limitează selecția cumpărătorului cu privire la accesoriile audio preferate. După ce a scăpat de mufa de 3,5 mm, Samsung „obligă” acum clienții să folosească produse din propriul portofoliu.

Seria Galaxy S23 nu are unele codecuri Bluetooth

Totul arată grozav pentru seria Samsung Galaxy S23, indiferent unde te uiți. Numărul mare de telefoane vândute după lansare spune totul despre noile telefoane Samsung. Imaginea generală pozitivă pictată de influenții rețelelor de socializare și primii testeri de la lansarea pe 1 februarie este de cel mai înalt nivel. O cameră mai bună decât se aștepta – mai ales în comparație cu Galaxy S22 Ultra european cu cip Exynos – autonomie foarte bună a bateriei și, în sfârșit – Snapdragon cu drepturi depline și în Europa!

Dar stai, ce înseamnă de fapt „cu drepturi depline”? Conform fișei tehnice pentru Snapdragon 8 Gen 2, Galaxy S23 Ultra și celelalte modele din seria Galaxy S23, ar trebui să accepte deja Bluetooth Low Energy Audio (LE Audio) și aptX Lossless Bluetooth. Asta ca să nu mai vorbim de codecurile mai vechi aptX Adaptive și aptx HD. Pentru referință, acesta din urmă a fost introdus la începutul lui 2016, acum aproape șapte ani!

aptX Lossless  Bluetooth este primul și singurul codec Bluetooth capabil să transmită fără pierderi audio de calitate CD. Anunțat în septembrie 2021, face parte dintr-un pachet de tehnologii audio Qualcomm numit Snapdragon Sound.

Cu toate acestea, telefoanele premium Samsung – nici măcar seria Galaxy S23 – nu acceptă aceste două versiuni aptX. În acest fel Samsung, voit sau nu, reduce gama de căști Bluetooth compatibile, potrivit Notebookcheck. Relativ nou pentru Samsung, pe de altă parte, este SSC sau Samsung Seamless Codec. Acest codec a fost introdus cu Galaxy Buds 2 Pro și promite audio de înaltă definiție pe 24 de biți și rate de biți mai mari de până la 2304 kbps, dar este limitat la noile căști Samsung.

Samsung restrânge gama de căști compatibile

Acest lucru ar putea fi logic din punctul de vedere al companiei Samsung. Dar, în același timp, această decizie nu este deloc prietenoasă pentru clienții. Nenumărate căști in-ear de pe piață sună mult mai rău decât este necesar din cauza lipsei suportului aptX Adaptive pe telefoanele din seria Galaxy S23. În acest fel utilizatorii altor căști wireless decât cele compatibile cu au acces la acest acest codec Qualcomm utilizat pe scară largă în noile telefoane Galaxy. Viitorul va aduce probabil o mulțime de căști moderne cu suport aptX Lossless, dar Samsung nu acceptă acest lucru încă.

Se presupune că Samsung economisește câțiva cenți per smartphone în taxele de licență – asemănător cu antenele mmWave lipsă din Europa – și împușcă două păsări dintr-un foc. LDAC rămâne singura alternativă acceptabilă calitativ la SSC-ul Samsung, care din fericire este susținut de destul de multe căști Bluetooth de pe piață. Totuși, nu de toate. Oricât de bune ar fi noile telefoane din seria Galaxy S23 – Samsung ar trebui să regândească această practică de a construi un zid artificial în jurul telefoanelor premium Galaxy. Altfel poate avea surpriza ca unii fani ai săi să meargă la cumpărături în livada cu mere americane.