Seria Galaxy S26 ar putea avea un „cip de vis” cu un GPU Samsung

84
Galaxy S26
Sursă foto: Nassit

Peste aproximativ două luni, pe 10 iulie, Samsung va lansa la Paris telefoanele pliabile Galaxy Z Flip 6 și Galaxy Z Fold 6, dar și alte câteva dispozitive. Au fost foarte multe informații despre cele două pliabile, dar neconfirmate oficial de Samsung. Au fost zvonuri despre culori, memorie RAM, dar și despre o strategie cu două cipuri pentru aceste telefoane. Dar, pe lângă aceste zvonuri, acum a apărut o informație și despre seria Galaxy S26.

Seria Galaxy S26 va fi lansată de Samsung abia în 2026, dar cunoscutul Roland Quandt ne dă primele informații, potrivit Neowin. El a scris pe X (fostul Twitter) că Samsung își poate alimenta telefoanele emblematice din 2026 cu un GPU propriu. Telefoanele emblematice din 2025, adică seria Galaxy S25, vor continua să folosească procesoare Exynos, în special Exynos 2500 (S5E9955), cu un GPU AMD. Iată ce scrie Roland Quandt în postare:

Umm… deci există S5E9945, nu? (Exynos 2400) Și apoi este S5E9955, care urmează după aceea. Exynos 2400 are un GPU AMD. Următorul va avea tot GPU AMD, se pare. După aceea, în 2026, Samsung pare să urmărească lansarea unui procesor emblematic de nouă generație, cu propriul GPU.”

Actualul GPU-ul Xclipse de la Samsung, construit în colaborare cu AMD, alimentează procesoarele Exynos 2200 și Exynos 2400 existente. Dar în 2026, Samsung ar putea face un nou pas în strategia sa de GPU. Gigantul high-tech sud-coreean își poate dota telefoanele emblematice din 2026 cu propriul GPU. Se zvonește că Samsung dezvoltă o unitate de procesare grafică personalizată special concepută pentru dispozitivele emblematice Galaxy, după succesul mai mult decât decent al cipului actual Exynos 2400.

GPU – Graphics Processing Unit sau unitate de procesare grafică. Smartphone-urile moderne folosesc în mare parte GPU-uri Adreno de la compania americană Qualcomm, PowerVR de la Imagination Technologies și Mali de la ARM.

Roland Quandt, de altfel de încredere, a pomenit 2026 pentru data lansării propriului GPU al Samsung. Totuși, rămâne de văzut dacă Exynos va continua să alimenteze flagship-urile Samsung sau dacă Samsung va redenumi Exynos, punându-i eventual o literă, pentru a semnifica exclusivitatea acestuia pentru Galaxy.

Seria Galaxy S25 care va fi lansată anul viitor va fi alimentată de Snapdragon 8 Gen 4 For Galaxy și Exynos 2500, fabricate cu procesul de 3 nm. Mai târziu, în 2026, Samsung va debuta seria Galaxy S26, iar piețe precum SUA și Canada ar putea obține cel mai probabil dispozitive alimentate cu Snapdragon. În același timp, Europa, Asia și Africa ar putea obține cipul Samsung alimentat de GPU-ul intern, momentan fără nume. Sigur că până atunci Samsung mai poate schimba lucrurile și să decidă altceva.