Primul smartphone Samsung cu un procesor de 5nm în 2020

1534
Sursa Foto: via PhonAndroid.com

Samsung Foundry a anunțat că a început să trimită aparatura necesară pentru a începe fabricarea cipurilor folosind procesul de 5nm. Noua tehnologie de fabricație ar trebui să ducă la procesoare cu un consum redus de energie și performanțe mai mari. Noul proces de fabricație permite designerilor să reutilizeze tehnologiile dezvoltate pentru procesul de fabricație de 7nm.

Samsung Foundry, este subsidiara Samsung care se ocupă de producția de procesoare. Acum Samsung Foundry construiește o nouă linie de producție pentru cipurile de 5nm. Linia de producție, aflată în prezent în construcție, trebuie să fie gata până la sfârșitul anului 2019, la timp pentru a începe producția în masă în 2020. Samsung Foundry a certificat primele utilaje de la Cadence și Synopsys pentru a proiecta chip-uri utilizând procesul 5nm Low Power Early (5LPE). Procesul de fabricație folosește tehnologia numită Extreme-Ultraviolet (EUV).

Probabil primul smartphone Samsung cu procesor de 5nm la sfârșitul anului 2020

Această certificare înseamnă că aceste instrumente respectă specificațiile Samsung. Acum designerii noilor cipuri pot obține performanțe optime privind consumul energetic și de calcul într-un cip și mai mic, cu tehnologia 5nm LPE. Această tehnologie este interesantă din mai multe motive. În primul rând este un nou pas către tehnologii mai eficiente de producție, cu scopul de a ajunge la procesul 3nm în viitorul apropiat.

Samsung poate reutiliza proprietățile utilajelor folosite pentru procesul de 7nm. Acest lucru ar trebui să simplifice, să grăbească și să reducă costurile de proiectare și de producție. Cu toate acestea, fabricarea acestor cipuri necesită construirea de noi linii de producție. Potrivit PhonAndroid, procesul de producție necesar este mai complex decât procesul EUV folosit pentru fabricarea chips-urilor de 7nm. Samsung Foundry este de așteptat să construiască o nouă unitate de producție în Coreea de Sud. Va fi amplasată în Hwaseong – un proiect al cărui cost ar fi de aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Synopsis este o companie americană fondată în 1986 și are sediul în Mountain View, California. Synopsis dezvoltă software specializat pentru proiectarea de circuite integrate complexe. Compania este furnizor al companiilor de semiconductori, computere, comunicații, aerospațiale și electronice.

Nu putem estima ce smartphone Samsung va avea aceste cipuri de 5nm

Construcția acestei noi linii de producție se așteaptă să fie finalizată până la sfârșitul anului 2019. Producția de masă va debuta la începutul anului 2020. Primele smartphone-uri cu procesoare fabricate cu tehnologia de 5nm ar putea ajunge pe piață în a doua jumătate sau la sfârșitul anului 2020. Posibil și mai repede. Cipurile fabricate cu această tehnologie ar conduce la o creștere a eficienței logice cu 25% în comparație cu cipurile fabricate cu metoda de 7nm. Ar trebui să permită, de asemenea, o scădere a consumul de energie cu 20% și să îmbunătățească performanțele cu 10% în comparație cu procesul de fabricație de 7nm.

Aceste noi procesoare se vor regăsi inițial în smartphone-urile pilot Samsung. Dacă vor fi pe seria Galaxy S11 sau pe Galaxy Note 11, nu știm momentan. Și, nici nu știm cum se vor numi viitoarele telefoane. Samsung este posibil să treacă la un nou stil de numerotare peste numărul zece, considerând că aceste numere sunt mai greu de pronunțat.