Snapdragon 8 Gen 1 lansat, performanțe mai bune și AI îmbunătățit

486
Sursa Foto: Qualcomm
Sursa Foto: Qualcomm

Qualcomm a anunțat un nou procesor emblematic pentru smartphone-uri: Snapdragon 8 Gen 1. Procesorul a fost lansat la Snapdragon Tech, summit-ul anual al companiei, oferind o previzualizare timpurie a creierului din spatele celor mai puternice smartphone-uri din 2022.

Succesorul lui Snapdragon 888 de anul trecut, Snapdragon 8 Gen 1 este primul cip-set cu noua denumire a Qualcomm. Compania americană a renunțat astfel la sistemul de numerotare cu trei cifre pe care la folosit anterior. Așa cum se întâmplă în fiecare an, Qualcomm promite îmbunătățiri majore la Snapdragon 8 Gen 1, cu performanțe mai bune, tehnologii noi pentru camere, capabilități AI, securitate și 5G.

Snapdragon 8 Gen 1 performanțe cu 20% mai bune

După cum era de așteptat, Snapdragon 8 Gen 1 este primul cip de la Qualcomm care folosește cea mai recentă arhitectură Armv9 de la Arm. Mai exact, noul procesor Kryo cu opt nuclee va avea un nucleu principal bazat pe Cortex-X2 de 3,0 GHz. Mai sunt trei nuclee de performanță bazate pe Cortex-A710 de 2,5 GHz; și patru nuclee de eficiență bazate pe Cortex-A510 de 1,8 GHz. În plus, noul cip trece la un proces de 4nm, de la procesul de 5nm folosit la Snapdragon 888.

În total, Qualcomm promite că Snapdragon 8 Gen 1 va oferi performanțe cu până la 20% mai bune și până la 30% mai multă eficiență energetică față de modelul de anul trecut.

Între timp, noul GPU Adreno promite să ofere redări grafice cu 30% mai rapide, pe lângă o eficiență energetică cu 25% mai bună în comparație cu Snapdragon 888. De asemenea, va oferi un nou panou de control GPU pentru reglarea fină a modului în care rulează jocurile pe telefon.

Termenul „GPU” a fost inventat de Sony în referire la GPU Sony, de la consola PlayStation, în 1994. Apoi numele GPU a fost popularizat de compania Nvidia în 1999, care a comercializat GeForce 256 drept „primul GPU din lume”.

Debutant pe noul procesor emblematic este modemul Snapdragon X65, care promite o suită întreagă de caracteristici 5G. Modemul 5G se bazează pe compatibilitatea mmWave și sub-6GHz existentă anterior, adăugând suport pentru viteze de până la 10 Gbps și cea mai recentă specificație 3GPP Release 16. Aproape sigur nu vom vedea acest tip de viteză în lumea reală.

Wi-Fi 6E și Bluetooth LE Audio cu noul procesor Qualcomm

Noul procesor acceptă, de asemenea, Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, Bluetooth LE Audio (o premieră pentru Qualcomm). Tot acolo va fi și tehnologia Snapdragon Sound a companiei pentru activarea sunetului wireless AptX Lossless.

Așa cum este tradițional pentru procesorul de top al Qualcomm, compania pune un accent mare pe capacitățile sale îmbunătățite ale camerelor. Acum compania le reunește pentru prima dată sub o nouă marcă „Snapdragon Sight”.

În timp ce Spectra ISP este din nou un sistem triplu ISP, Snapdragon 8 Gen 1 îmbunătățește lucrurile la un sistem pe 18 biți (de la 14 biți pe 888). Aceasta înseamnă de 4.096 de ori mai multe date ale camerei și până la patru trepte suplimentare ale intervalului dinamic pentru scenarii foarte luminoase sau foarte întunecate. Triplul ISP (procesor de semnal de imagine) permite, de asemenea, realizarea de lucruri precum înregistrarea de 240 de fotografii de 12MP într-o singură secundă sau fotografierea simultană în 8K cu HDR în timp ce se realizează fotografii de 64 megapixeli datorită unui debit crescut de 3,2 gigapixeli pe secundă.

Qualcomm oferă, de asemenea, mai multe funcții de ultimă generație ale camerei. Sunt incluse aici inclusiv suport pentru înregistrarea în videoclipuri 8K cu HDR 10+ și filmarea în RAW pe 18 biți, presupunând că telefonul are hardware-ul camerei pentru a face acest lucru.

Performanțe de patru ori mai bune decât Snapdragon 888

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 oferă o varietate de alte îmbunătățiri ale imaginii, inclusiv imagini mai bune în modul întunecat, care pot folosi date de la până la 30 de imagini într-o singură fotografie (de la șase imagini la 888). Există, de asemenea, o serie de tehnici de procesare AI mai bune, inclusiv tehnologie îmbunătățită de expunere automata; focalizare automată și detectare automată a feței; un „motor bokeh” dedicat pentru adăugarea de efecte portret la videoclipurile 4K; și un „motor ultrawide” care poate elimina aberațiile cromatice din cadre.

În ceea ce privește AI, Snapdragon 8 Gen 1 dispune de cel mai recent procesor Hexagon de la Qualcomm. Acesta are un motor AI de generația a șaptea. Qualcomm spune că este de patru ori mai rapid decât predecesorul său și de 1,7 ori mai eficient energetic.

În sfârșit, există îmbunătățiri de securitate. Noul procesor adaugă un nou nivel de securitate la nivel hardware. Are un „motor de gestionare a încrederii” dedicat, pe lângă faptul că oferă suport pentru standardul Android Ready SE. În acest fel permite suport pentru cheile digitale ale mașinii; permisele de conducere; ID-urile și e-portofele de bani. Conform TheVerge, există, de asemenea, suport iSIM încorporat pentru conectarea directă la rețelele celulare.

În ciuda noului nume noul procesor nu pare să rupă tiparele în materie de procesoare Qualcomm. Sunt oarecum upgrade-urile generale obișnuite la care ne-am așteptat de la flagship-urile anuale ale companiei.

Primele smartphone-uri cu Snapdragon 8 Gen 1 sunt așteptate înainte de sfârșitul anului 2021. Seria Galaxy S22 va fi lansată cu noul procesor doar în februarie 2022. Abia în viața reală vom vedea ce poate cu adevărat noul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.