Snapdragon 8 Gen 3 lansat: putere, performanță și AI

338
Snapdragon 8 Gen 3 Qualcomm
Sursa foto: via samlover.com

Qualcomm Technologies și-a dezvăluit cea mai nouă platformă mobilă premium, Snapdragon 8 Gen 3, la evenimentul Snapdragon Tech Summit 2023 care a avut loc în perioada 24 – 26 octombrie la Maui, Hawaii, SUA. Cel mai nou procesor de la Qualcomm pentru telefoanele Android, va fi folosit în smartphone-uri emblematice de la diferite branduri. Amintim aici, printre altele, pe ASUS, Honor, iQOO, MEIZU, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, RedMagic, Sony, Vivo, Xiaomi și Samsung.

„Snapdragon 8 Gen 3 oferă AI de înaltă performanță în întregul sistem și experiențe uimitoare pentru consumatori. Această platformă deschide o nouă eră a IA generativă care permite utilizatorilor să genereze conținut unic, să ajute productivitatea și alte cazuri de utilizare care schimbă jocul”. A declarat Chris Patrick, vicepreședinte senior și director general al telefoane mobile la Qualcomm Technologies, potrivit SamLover.

Snapdragon 8 Gen 3 este un octa-core, cu cinci nuclee de performanță tactate la până la 3,2 GHz. Mai are două nuclee de eficiență de până la 2,3 GHz și un nucleu Prime Cortex-X4 care funcționează la 3,3 GHz. Noul procesor Snapdragon suportă până la 24 GB de memorie LPDDR5x de 4800 MHz. Snapdragon 8 Gen 3 este cu 40% mai eficient și cu 98% mai rapid decât modelul precedent. Cu capabilitățile sale generative AI, cipul promite să permită cea mai rapidă și mai stabilă procesare de imagini din lume. Procesorul este construit pe tehnologia de fabricație de 4 nm.

Snapdragon 8 Gen 3: performantă și conectivitate

Cu ray-tracing accelerat de hardware procesorul oferă, de asemenea, performanțe de top în jocuri. Procesorul suportă 240 fps pentru jocuri, cu un GPU Qualcomm Adreno cu 25% mai rapid și mai eficient. GPU Adreno are suport Real-Time Ray Tracing Snapdragon Game Post Processing Accelerator, suport pentru HDR și Snapdragon Shadow. De asemenea, are suport pentru OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0 FP, Vulkan 1.3, HDR10+, HDR10, HLG și Dolby Vision.

HLG sau Hybrid Log-Gamma este o funcție pentru afișarea video cu interval dinamic înalt (HDR) dezvoltată în comun de BBC și NHK (Japonia). Atât funcția de transfer HLG, cât și formatul HLG sunt fără drepturi de autor – Royalty-free.

În materie de conectivitate noul procesor suportă Wi-Fi 7, Qualcomm FastConnect 7800 System, 802.11be, 802.11ax, 802.11ac, 802.11a/b/g/n, 6 GHz, 5 GHz și 2,4 GHz, 320/240/160/80/40 20 MHz, 8×8 MU-MIMO, 4K QAM și OFDMA. Suportă securitate LAN fără fir WPA3-Business, WPA3-Open Enhanced, WPA3-Simple Connect și WPA3-Individual.

Qualcomm XPAN, precum și Qualcomm aptX voice, aptX Lossless, aptX Adaptive și LE Audio sunt acceptate de audio Bluetooth cu Snapdragon Sound Technology. Suportă Bluetooth dual 5.4 până la 4K la 60 Hz sau QHD+ la 144 Hz pe dispozitiv sau până la 8K la 30 Hz sau 1080p la 240 Hz pe ecrane externe cu VRR de la 240 Hz la 1 Hz. Snapdragon 8 Gen 3 are Snapdragon X75 Sistem 5G Modem-RF și capacitate 5G. Astfel permite viteze de descărcare și încărcare de 10 Gbps și 3,5 Gbps. Pentru o acoperire și viteze sporite, modemul 5G are încorporat un accelerator hardware tensor AI.

Caracteristici audio și camere suportate de noul cip Qualcomm

Procesorul de imagine Spectra de la Qualcomm, accelerarea hardware pentru senzorii de adâncime și suportul pentru mai mulți senzori HDR, inclusiv captură video cu mai multe cadre și triplă, sunt exemple ale capabilităților sale de procesare a imaginilor bazate pe inteligență artificială. În plus, sunt acceptate trei camere de până la 36 MP sau una până la 108 MP.

Recunoașterea facială bazată pe inteligență artificială, captură foto de până la 200 megapixeli, și AI pentru expunere automată, focalizare automată și alb automat sunt, de asemenea, acceptate. Există o opțiune de captură video 8K HDR. Qualcomm Audio și Voice Communication, Total Harmonic Distortion+Noise (THD+N), amplificatorul de difuzor inteligent Qualcomm Aqstic, codecul audio Qualcomm Aqstic și sunetul cu gamă largă de urmărire sunt toate acceptate de noul procesor.

În materie de securitate Snapdragon 8 Gen trei suportă motorul de management al încrederii (Root of Trust); fundamentele de securitate specifice platformei; Hypervisor Qualcomm de tip 1 pentru segregare de sistemul de operare de nivel superior; și suport pentru furnizarea parolelor de la distanță prin DICE pe Android.

Alături de Snapdragon 8 Gen 3, Qualcomm a dezvăluit și Snapdragon X Elite. Este un procesor pentru computer conceput pentru a crește potențialul și potențialul aplicațiilor AI. Snapdragon X Elite cu AI va îmbunătăți capacitatea de răspuns și performanța PC-urilor.