Posibil ca Snapdragon 8 Gen 4 să fie produs exclusiv de Samsung

303
Snapdragon 8 Gen 4 Samsung
Sursa foto: notebookcheck.net

Nici nu a fost lansat procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 că avea informații sespre succesorul acestuia. Snapdragon 8 Gen 4 ar putea fi produs exclusiv de Samsung. Un insider din domeniul industriei mobile spune că Qualcomm ar putea fi nevoit să cumpere toate aceste procesoare de la Samsung Foundry.

Sunt informații că Apple și MediaTek au ocupat toată capacitatea TSMC, iar o creștere a companiei taiwaneze pentru a alimenta Qualcomm pare puțin probabilă. Aproape 90% din capacitatea de producție de cipuri de 3 nm a TSMC a fost acontată de Apple pentru procesorul Apple A17, care va fi folosit în viitoarea serie iPhone 15.

Mai multe informații recente au sugerat că Qualcomm va folosi nodul N4P al TSMC pentru Snapdragon 8 Gen 3. Acest lucru a fost confirmat tacit de o recentă apariție pe Geekbench. Cu toate acestea, dacă @MappleGold are dreptate, situația va deveni mult mai interesantă cu Snapdragon 8 Gen 4.

Qualcomm va cumpăra Snapdragon 8 Gen 4 de la Samsung

Utilizatorul Twitter @MappleGold spune că Qualcomm s-ar putea baza pe nodul de 3 nm al Samsung Foundry (probabil 3GAP) pentru Snapdragon 8 Gen 4. Procesul de fabricație de 3 nm de la Samsung Foundry utilizează tehnologia GAA (Gate All Around), care este superioară tehnologiei convenționale FinFET utilizată în procesul de fabricație de 3 nm al TSMC.

Qualcomm va fi forțat să se întoarcă la Samsung Foundry pentru Snapdragon 8 Gen 4 din cauza unor probleme TSMC. Apple a rezervat o parte semnificativă (90%) din capacitatea de 3 nm a TSMC pentru seriile sale de procesoare A și M. MediaTek a cumpărat diferența de 10% de la TSMC, iar situația pare puțin probabil să se îmbunătățească în curând.

Notebookcheck este un site fondat în 2005 care publică informații despre notebook-uri/laptopuri, tablete și smartphone-uri. Are sediul la Viena, Austria. Notebookcheck este finanțat aproape în întregime din veniturile din publicitate.

Insiderul @MappleGold, citat de Notebookcheck, adaugă că mostrele Samsung Foundry pe care le-a primit Qualcomm au fost „ surprinzător de bune”. Avantajul GAAFET, combinat cu noile nuclee Nuvia, ar putea oferi în sfârșit prilejul lui Qualcomm să învingă rivalul său de lungă durată. Apoi este „Dream Team Chip” alias Exynos 2500 care va fi fabricat tot cu aceeași tehnologie.

Snapdragon 8 Gen 4 va debuta la sfârșitul anului 2024. Acesta va alimenta smartphone-urile Android de vârf în 2025, inclusiv seria Galaxy S25. Samsung va folosi versiunea „pentru Galaxy” fabricată în casă. Totuși, este posibil ca Samsung să nu livreze telefoanele cu cipul Snapdragon la nivel global. Unele piețe pot primi un procesor Exynos 2500. Sunt zvonuri că Samsung va aduce înapoi Exynos încă de anul viitor. Seria Galaxy S24 va fi livrată cu Exynos 2400 în Europa, în anumite părți ale Asiei și în alte câteva regiuni.