Snapdragon XR2+ Gen 2 – urmarea colaborării Samsung și Qualcomm

201
Snapdragon XR2+ Gen 2
Sursa foto: via xda-developers.com

Procesorul Snapdragon XR2+ Gen 2 a fost lansat de compania Qualcomm. Noul cip este rezultatul unei colaborării între trei jucători puternici din industrie: Google, Samsung și Qualcomm. Apariția acestuia procesor denotă că va exista un dispozitiv Samsung XR în viitor. Qualcomm a colaborat cu Google și Samsung pentru a îmbunătăți dispozitivele XR, concentrându-se potențial pe îmbunătățirile software. Snapdragon XR2+ Gen 2 oferă frecvența GPU și CPU crescută, rezoluție mai mare și suport pentru mai multe camere.

Când vine vorba de dispozitive de realitate XR (Extended Reality – realitate extinsă), procesoarele Qualcomm se află în multe căști populare VR de pe piață. Pico 4 VR și Meta Quest 2 au ambele Snapdragon XR2 original, iar Meta Quest 3, lansat recent, are un SoC Snapdragon XR2 Gen 2. Acum, Qualcomm Snapdragon XR2+ Gen 2 și pare să fie, cel puțin parțial, un produs al colaborării cu Google și Samsung.

Noul procesor vine cu mai multe îmbunătățiri față de originalul Snapdargon XR2 Gen 2, chiar dacă nu foarte spectaculoase. Potrivit XDA-Developers, procesorul are o creștere cu 15% a frecvenței GPU și o creștere cu 20% a frecvenței procesorului. De asemenea, acceptă 12 camere concurente pentru a gestiona videoclipurile de trecere, precum și urmărirea corpului și a feței. Aduce și  o rezoluție de 4,3k per ochi și cam atât.

Qualcomm nu vorbește cu adevărat despre ce este colaborarea cu Google și Samsung. Totuși, Inkang Song, vicepreședinte și șef al echipei de strategie tehnologică la Samsung Electronics, a spus că Samsung dorește „să creeze cea mai bună experiență XR din clasă pentru utilizatorii Galaxy”.

Qualcomm Incorporated, fondată în 1985, are sediul în San Diego, California, SUA. În 2023 compania a avut venituri de 35,82 miliarde de dolari. Numărul total de angajați ai companiei Qualcomm în 2023 a fost de aproximativ 50.000.

Qualcomm a confirmat că Samsung va face un dispozitiv XR în viitor și, având în vedere că Samsung și Google au lucrat și la WearOS împreună, este posibil ca această colaborare cu Google să fie pe partea de software. Compania Qualcomm a subliniat cu ocazia lansării parteneriatul cu Samsung și Google în mod special. Totuși, detaliile concrete despre contribuția fiecărei companii în parte la Snapdragon XR2+ Gen 2 nu au fost anunțate.

Știm că Samsung va lansa în acest an căștile Samsung XR. Cel mai probabil noul procesor va fi la bordul acestora, chiar dacă până acum nu a fost anunțat nimic oficial. Cum Galaxy Unpacked 2024 este foarte aproape, ne așteptăm să aflăm mai multe despre viitoarele căști Samsung XR și dacă vor avea sau nu la bord noul procesor Qualcomm.