O tehnologie bazată pe sodiu mărește capacitatea bateriilor cu 700%

1603

Niciodată o baterie de smartphone nu durează atât cât vrem noi. Producătorii de telefoane inteligente sunt în permanentă căutare pentru a dezvolta baterii cu o durată cât mai mare de funcționare. Au fost încercări cu baterii pe bază de bile de grafen, acum avem pe bază de ioni de sodiu.

Viitoarele baterii pe bază de ioni de sodiu pentru smartphone-urile noastre vor avea o capacitate de până la 700% mai mare. În același timp vor fi mai ieftin de produs, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham. Singurul obstacol care trebuia trecut de cercetători pentru a comercializa această baterie miraculoasă, depozitarea ionilor de sodiu, a fost depășit datorită fosforului.

Bateria pe bază de ioni de sodiu, autonomie de vis.

Potrivit site-ului Gizbot, preluat de PhonAndroid, cercetătorii de la Universitatea Birmingham sunt în stadiu avansat cu acest tip de baterii. Acest lucru încurajează în continuare cercetările pentru a se ajunge în faza de comercializare. Un ion de sodiu nu era suficient de mic pentru a se potrivi între straturile de carbon folosite în bateriile litiu-ion. Cercetătorii au găsit o cale prin utilizarea supercomputerelor și a modelelor complexe cuantice.

Munca cercetătorilor a început să-și arate roadele, deoarece s-a găsit o alternativă prin folosirea fosforului. Reacția acestuia cu sodiul a dus la dezvoltarea unei baterii funcționale care poate stoca cu până la 700% mai multă energie decât o baterie clasică pe bază de litiu-ion, cu exact aceeași greutate. Suntem siguri că producătorii de smartphone-uri și în special Samsung sunt atenți la această nouă descoperire. Un Galaxy S8 și Galaxy S9 sau un Galaxy Note 8 sau Note 9, dar și celelalte smartphone – uri ar fi adevărate depozite de putere.

Sodiul simbolizat Na (natrium din latină) a fost descoperit în 1807 de englezul Sir Humphry Davy. Un crater de pe lună cu diametrul de 34 km este numit în cinstea sa. Asistentul de laborator al lui Davy a fost Michael Faraday. Sodiul este cel mai răspândit metal alcalin din scoarța Pământului cu 2,27%. Este al șaptelea element cel mai abundent de pe Pământ.

Beneficii ca durată de viață și ecologice.

Beneficiile acestei descoperiri sunt multe, fosforul și sodiul permit bateriilor să fie mai ecologice decât litiul. Aceasta din urmă necesită investiții mari pentru extracția sa, fără a menționa impactul ecologic deloc neglijabil.

Astfel de studii au mai fost efectuate și în Franța dar și de alte companii din alte țări. Aceste baterii se vor reîncărca de 10 ori mai repede și vor avea o durată de viață peste 10 ani. Aceasta ar fi o evoluție semnificativ mai bună în comparație cu bateriile actuale aflate pe smartphone-urile noastre.

Studiile anterioare efectuate de Universitatea din Maryland estimează că bateriile cu ioni de sodiu ar putea oferi cu până la 6 zile de viață în plus bateriei telefoanele inteligente.