SUA se pregătește să interzică complet compania Huawei

180
SUA se pregateste sa interzica compania Huawei
Sursa foto: via phonandroid.com

Va fi anul 2023 un an fatal pentru Huawei? Producătorul chinez a reușit să supraviețuiască, dar greu, de la instituirea în urmă cu patru ani a unui embargo împotriva sa, în urma acuzațiilor de spionaj de către administrația americană condusă de Donald Trump. Dar acest răgaz s-ar putea să se apropie de sfârșit.

Potrivit informațiilor publicate de Financial Times, via PhonAndroid, administrația Biden a cerut unor companii să nu mai facă afaceri cu Huawei. Obiectivul, pe termen lung, ar fi să nu mai ofere o alternativă producătorului chinez de a ajunge în serviciile americane. Dacă acest lucru se va confirma, ar putea fi o lovitură fatală pentru compania chineză.

Oficial, companiile americane nu mai au voie să-și vândă produsele sau serviciile către Huawei. Cu toate acestea, această interdicție nu este absolută. În anumite cazuri specifice guvernul american poate valida o tranzacție între o entitate americană și producătorul chinez prin intermediul unei licențe. Vă reamintim că Huawei a atentat la un moment dat la primul loc pe piață globală de telefoane mobile deținut și acum de Samsung. Compania din China a depășit inclusiv pe Apple.

Tot mai greu pentru Huawei de a se menține pe piață

Aceste licențe și dispense acordată de administrația de la Washington acum par să se apropie de sfârșit. Acest lucru a fost relevat de un raport recent al Financial Times, care afirmă că Departamentul de Comerț al SUA informează în prezent companiile din țară că nu li se vor mai acorda licențe pentru a-și exporta produsele în China. O decizie „motivată parțial de faptul că Huawei, ca firmă, este un animal foarte diferit față de acum patru ani, când era axat pe 5G”. A explicat un fost oficial al CIA.

Financial Times este un ziar financiar din Marea Britanie înființat în ianuarie 1888. Azi ziarul este deținut de holdingul japonez Nikkei. Ziarul pune un accent în cea mai mare parte pe jurnalismul financiar și analiza economică.

Huawei s-a schimbat cu siguranță, dar compania din China nu este singura. Astăzi, relațiile dintre SUA și China sunt mai tensionate ca niciodată. China folosit permanent echipamente americane pentru a proiecta echipamente militare. Cu toate acestea, este momentan dificil de prezis consecințele acestei măsuri luate de Guvernul SUA pentru producătorul chinez. „O interdicție generală pe o perioadă nedeterminată ar fi, desigur, catastrofală pentru Huawei. În același timp, rezultatul pe termen scurt ar putea fi foarte diferite”. A spus un expert juridic intervievat de Financial Times.

În decembrie anul trecut, Eric Xu, vicepreședintele Huawei, a declarat că 2023 va marca în sfârșit revenirea la normal pentru companie. Ca o amintire, în urmă cu câteva luni, am aflat că acesta din urmă ar putea folosi un start-up chinez pentru a rezolva problemele de embargo. La începutul săptămânii trecute Japonia și Țările de Jos au oprit, la rândul lor, exportul de echipamente de construcție pentru semiconductori în China.