Viitoarele telefoane Galaxy ar putea veni cu baterii cu stare solidă

317
Baterii cu stare solidă
Sursă foto: Forbes

Smartphone-urile din zilele noastre folosesc baterii fabricate din litiu-ion sau litiu-polimer. Deși acestea au dezavantajele lor, ele au fost standardul industriei pentru o lungă perioadă de timp. Samsung este una dintre companiile care doresc să schimbe acest lucru, deoarece compania a investit puternic în bateriile cu stare solidă. Se pare că viitorul acestor baterii nu este atât de departe. Gigantul coreean are multe brevete pentru această tehnologie și ne apropiem tot mai mult de aceste baterii cu stare solidă.

14 brevete pentru baterii cu stare solidă depuse de Samsung Electro-Mechanics au fost confirmate recent de Oficiul Coreean de Proprietate Intelectuală (KIPO). Multe dintre aceste cereri de brevete au fost depuse în urmă cu câțiva ani. Dintre aceste cereri, 12 au fost depuse inițial între noiembrie și decembrie 2020. Samsung SDI deține și mai multe brevete în Coreea legate de bateriile cu stare solidă, potrivit Wccftech. Samsung SDI a solicitat 49 de brevete care privesc aceste baterii cu stare solidă, cum ar fi caracteristicile, metodele de fabricație și structura.

Este de remarcat faptul că Samsung se află încă în fazele incipiente ale dezvoltării unui prototip de baterie cu stare solidă. Aceasta înseamnă că va dura ceva timp până când vom vedea în sfârșit aceste baterii cu stare solidă în primele smartphone-uri. Aproape sigur seria Galaxy S24 de anul viitor nu va avea astfel de baterii.

Baterii cu stare solidă – mai mici și de capacitate mai mare

Dar, smartphone-urile cu baterii cu stare solidă nu vor ajunge prea curând. De ce? Ei bine, nenumărate companii au încercat să lucreze pentru a aduce aceste baterii la o scară mică  în smartphone-uri. Sunt multe beneficii pentru Samsung cu aceste baterii pe telefoanele Galaxy. Pentru început, bateriile cu stare solidă prezintă o siguranță excelentă. Nu le poți da foc prin perforarea lor. Ele pot stoca energie într-un mod mult mai dens, făcându-le mai mici ca dimensiune, dar, în același timp, au capacitate mai mare.

Cea mai mică baterie din lume este mai mică de 1 mm² (cât un bob de nisip) și poate fi integrată pe un cip. Are o capacitate de 100 microwați oră (μWh). A fost concepută de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chemnitz din Germania.

Aceasta înseamnă că vom vedea smartphone-uri cu capacități masive de baterie, dar baterii minuscule la interior. Din păcate, nu putem spune cu siguranță când se va întâmpla asta. Samsung SDI lucrează la o astfel de baterie împreună cu alte institute. Este vorba de Samsung Advanced Institute of Technology și Samsung R&D Institute Japan. Se pare că nicio altă companie nu mai lucrează la această tehnologie.

În plus, având în vedere că aceste baterii nu sunt cu adevărat cele mai bune în ceea ce privește cât de ușor sunt de fabricat și cum producătorii întâmpină de obicei dificultăți atunci când vine vorba de a le pune în funcțiune, va dura un timp până când vom vedea în sfârșit ceva tangibil. Să nu uităm, complexitatea adăugată crește și costul de producție.

Oricare ar fi cazul, viitoarele telefoane Samsung și, sperăm, alte smartphone-uri vor avea baterii cu stare solidă. Până atunci, nu putem decât să așteptăm și să vedem când vom vedea pentru prima dată un prototip funcțional.