Sistemul de operare Samsung Tizen TV disponibil pentru producătorii terți

1558
Sursa Foto: Samsung via Techradar.com

La Conferința pentru dezvoltatori Samsung (SDC 2019), compania a anunțat că își va deschide platforma de televiziune inteligentă, Tizen TV, către producătorii terți. „Cu Tizen, consumatorii pot transmite conținut din sute de aplicații”, a spus Sang Kim, șeful global al dezvoltării de afaceri Smart TV. „Pentru prima dată vom face ca Tizen TV OS să fie disponibil pentru alți producători.”

Sistemul de operare Tizen este bazat pe Linux, dar dezvoltat și utilizat în principal de către Samsung Electronics. Este prezent pe smartphone-uri – Samsung Z1 până la Z4, pe smartwatch-uri, pe camere Samsung dar și pe televizoare sau electrocasnice. În timp ce Tizen este un sistem open-source, multe dintre instrumentele cheie ale acestuia sunt realizate de Samsung, astfel încât Samsung deține și controlează în mod eficient soarta sistemului de operare.

Platforma Tizen OS va fi tentantă pentru alți mari producători de televizoare

Kim a declarat că peste 100 de milioane de televizoare au în prezent sistemul de operare Tizen, potrivit TechRadar. Este un număr foarte mare de televizoare și, deschiderea pentru terți a Tizen OS ar putea fi o mișcare pentru a atrage alți producători de televizoare, cum ar fi Hisense și TCL. Ar putea, de asemenea, să crească baza de utilizatori Bixby, ceea ce este un obiectiv esențial pentru Samsung.

Această mișcare poate împiedica Hisense și TCL să treacă la platformele TV Roku și Android pentru televizoarele lor inteligente. Samsung Tizen OS oferă mai multe opțiuni care nu sunt prezente în sistemul de operare Android TV.

Roku este pionierul streming-ului pe televizor și are sediul în Los Gatos, California, SUA. Roku operează cea mai mare platformă TV de difuzare din SUA măsurată în funcție de numărul total de ore, potrivit unui sondaj făcut de Kantar Millward Brow.

Dar, ce face Tizen OS să fie atât de atrăgător încât producătorii de televizoare să îl adopte? În primul rând platforma sa Samsung TV Plus. Aceasta oferă conținut gratuit și se integrează cu furnizori de cablu de top. Apoi este vorba despre marea sa bibliotecă de aplicații alimentată de dezvoltatori (de aceea anunțul a fost făcut la Samsung Developer Conference).

Din păcate, dincolo de anunțul acesta rece, Samsung nu a oferit alte detalii suplimentare. Samsung nu a anunțat nici viitorii potențiali parteneri și nici când vor fi disponibile primele televizoare cu Tizen OS de la terți. Sistemul de operare Tizen este susținut de cele mai populare aplicații și servicii de streaming, inclusiv Netflix, Hulu, HBO, etc.

Samsung speră să ofere dezvoltatorilor, producătorilor și consumatorilor o platformă stabilă și fiabilă pentru televizoarele inteligente. Cu Tizen Samsung vrea să ofere streaming de conținut multimedia de înaltă calitate, fără întârzieri sau neclarități pe ecran.