La ce vârstă ar trebui să-i cumperi copilului tău un smartphone?

271
La ce varsta ar trebui sa cumperi copilului tau un smartphone
Sursa Foto: via Stace Stock

Telefoanele inteligente sunt incredibil de utile și vitale pentru foarte mulți dintre noi. Acest lucru se aplică și copiilor, foarte tentante pentru ei, dar și extrem de utile în diverse situații. Dar când ar trebui copiii tăi să aibă propriile lor smartphone-uri? Cum te decizi pentru a cumpăra un smartphone copiilor?

Când există atât de multă tehnologie în viața noastră, nu este ușor să ne dăm seama când și cum să-i lași pe copiii tăi să înceapă să o folosească. Cum faci, încă de foarte devreme când sunt mici le oferi dispozitive copiilor? Sau mai întâi îi învățați despre responsabilitate? Pentru cei mai mulți răspunsul este undeva la mijloc, dar se ridică întrebarea: la ce vârstă ar trebui să primească copiii tăi un smartphone?

Deloc surprinzător, nu există o vârstă stabilită asupra căreia părinții să fie de acord atunci când vine vorba de a oferi unui copil primul smartphone. Nici nu există prea multe informații clare despre așa ceva. Dar există o mulțime de studii, opinii și perspective de la lideri tehnologici, educatori, birouri guvernamentale și multe altele. Bill Gates a spus că niciunul dintre copiii săi nu avea voie să folosească un smartphone până la 14 ani. Acest lucru ar pune copii la capătul superior al scalei și aproape sigur ar rămâne în urma colegilor lor.

La ce vârstă ar trebui să le oferi copiilor tăi un telefon inteligent?

Deci, la ce vârstă ar trebui să-i oferi copilului tău primul smartphone? Pentru majoritatea părinților, cândva între 10 și 12 ani pare a fi momentul potrivit pentru a oferi primul smartphone copiilor. Perioada de timp are sens, deoarece între acești ani, majoritatea copiilor trec de la școala elementară sau primară la o școală gimnazială sau chiar la liceu.

Common Sense Media este o companie fondată în 2003 și are sediul înSan Francisco, California, Statele Unite. Analizează și oferă evaluări pentru diferite produse pentru a afla dacă acestea sunt adecvate pentru copii.

Rata deținerii de smartphone-uri între acele vârste continuă să crească, de asemenea. Un studiu Common Sense Media din 2019 a constatat că aproximativ 69% dintre copiii de 12 ani dețineau un telefon. Cifra este în creștere de la un procent de 41% în 2015. Același studiu constată că aproximativ 36% dintre copiii de 10 ani dețineau un telefon. Și această cifră este în creștere serioasă față de un procent de 19% în 2015.

Nu ar fi exagerat să ne imaginăm că numărul este în 2022 mult mai mare, mai ales dacă ținem cont de impactul COVID-19 asupra vieții sociale, școlii și multe altele. Într-adevăr, un studiu mai recent realizat de Childwise în Marea Britanie a constatat că 90% dintre copiii de 11 ani au propriul dispozitiv. Aici, atunci când copiii ajung la școala secundară (la 11 ani în Marea Britanie), deținerea de smartphone-uri este omniprezentă.

Deținerea unui smartphone în funcție de vârstă

Calea de mijloc a deținerii de smartphone-uri pentru copii se încadrează cu siguranță în jurul vârstelor de 10 – 14 ani. Dar există și extreme, conform Makeuseof. Un studiu Statista a constatat că unor copii de până la unul sau doi li se oferă un smartphone! În același timp unii copii trebuie să aștepte până la sfârșitul adolescenței pentru a primi primul lor smartphone.

Referindu-ne la diagrama Common Sense Media din secțiunea anterioară și la studiul Childwise, deținerea de smartphone-uri pentru copii crește odată cu vârsta (cum v-ați aștepta).

De ce au nevoie copiii de un telefon inteligent?

O parte a problemei pentru părinții care decid când să le ofere puilor un smartphone strălucitor este nevoia. De ce are nevoie copilul tău de un smartphone? Când are nevoie copilul tău de un smartphone? Este ușor pentru cei din afară să spună, „acesta este parenting în epoca modernă”, dar raționamentul are mai multe nuanțe. Există multe motive pentru care copiii au nevoie de un smartphone (deși nevoia se schimbă odată cu vârsta), inclusiv:

  • Călătorie către și de la școală, ca mijloc de comunicare dacă ceva nu este în regulă
  • Pentru a contacta prietenii și familia
  • Pentru a accesa portaluri de teme/muncă necesare lecțiilor
  • Acces ușor la resurse online, cercetare și alte aplicații educaționale (prescrise de școală)
  • Pentru a-și forma responsabilitatea, simțul de proprietate și încrederea
  • Pentru divertisment

Toate acestea sunt motive valabile pentru ca un copil să dețină un telefon inteligent. Odată cu vremurile, dispozitivele digitale, cum ar fi smartphone-urile, sunt profund integrate în viața de zi cu zi pentru utilizarea acestora într-o manieră utilă și responsabilă. Interesant este că mulți părinți cred că probabil copiii lor își folosesc smartphone-ul așa cum vor părinții. Cel puțin, de cele mai multe ori.

Studiul Kaspersky din 2021 privind „generația de smartphone-uri” a constatat că mulți părinți au cumpărat un smartphone pentru copilul lor pentru nevoi educaționale și că, în mare măsură, asta se întâmplă. Evident, mai intervin unele jocuri, YouTube și comunicarea cu prietenii și familia, dar 46% dintre părinți sunt încrezători că, copiii lor își folosesc smartphone-urile cum le impun ei copiilor. Studiul a constatat că doar 1% dintre părinți cred că aceștia nu folosesc telefonul în alte scopuri decât cele indicate de ei.

Dar, evident, uneori, nevoile copiilor sunt altele și sunt mai greu de contabilizat.

Comunicarea este cheia pentru deținerea responsabilă a unui telefon de către copii

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care orice părinte le poate face cu copilul său este să vorbească deschis despre deținerea și responsabilitatea unui smartphone. Asta înseamnă, să discutați pentru ce ați cumpărat smartphone-ul, cum v-ați aștepta ca ei să-l folosească și despre încrederea care vine cu el.

Discuția despre obiceiurile digitale de sănătate nu trebuie să se concentreze nici strict pe smartphone. Discuția mai largă cu privire la smartphone-uri și alte dispozitive ar putea deschide ușa pentru promovarea unor obiceiuri digitale mai sănătoase pentru întreaga familie, inclusiv pentru părinți. Modelarea comportamentului obiceiurilor digitale nu este întotdeauna ușoară, mai ales atunci când atât de mulți oameni încă lucrează de acasă sau se bazează pe dispozitive digitale pentru a finaliza munca.

Studiul Kasperky (împreună cu multe altele) a constatat că există o corelație puternică între timpul petrecut de părinți (nu este limitat la smartphone-uri) și timpul petrecut de copiii pe dispozitivele lor.

În acest sens, efectuarea de mici schimbări poate duce la diferențe mari. Oprirea telefoanelor în timpul mesei sau când discutați problemele legate de teme este foarte importantă. De asemenea, lăsați smartphone-ul deoparte când vizitați / vă vizitează prietenii sau alte asemenea se vor adăuga pe termen lung la obiceiurile copiilor.

Ce trebuie să luați în considerare când cumpărați un telefon pentru copii

Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a cumpăra copilului un smartphone, indiferent că este un Apple, Oppo, Samsung, Sony sau Xiaomi. Înainte de a cheltui banii și de a cumpăra un smartphone pentru copil, luați în considerare:

  • Costul dispozitivului: costul vine în două zone. În primul rând, cât de mult veți cheltui pe un smartphone pentru copilul dvs. Nu uitați că îl poate pierde, deteriora sau îi poate fi furat! Inițial, un smartphone second-hand este adesea mult mai bun pentru un copil. Astfel învață ce înseamnă proprietatea în timp ce scade pierderea monetară dacă se întâmplă ceva.
  • Distragerea atenției: Valoarea de divertisment a unui smartphone este genială. Dar ce se întâmplă atunci când ai nevoie ca jocurile sau videoclipurile de pe YouTube să se termine? Având un smartphone, cu siguranță este mai ușor să acceseze tot felul de conținut.
  • Protecție: prin extensie, trebuie să vă asigurați că aplicați filtre de conținut adecvate pentru copilul dvs. sau cel puțin să încercați să supravegheați ceea ce fac pe smartphone-ul lor. Nu este ușor și este o sarcină ingrată. Atenție, există conținut pe care nu vrei să îl vadă copilul tău.
  • Teme: Da, copilul tău își poate folosi dispozitivul pentru a-și face temele. Este unul dintre principalele motive pentru care părinții cumpără un smartphone separat pentru copiii lor. Totuși, pentru ca temele pentru acasă și alte tipuri de învățare să fie pe deplin benefice, este important să vă asigurați că nu copiază doar răspunsurile textuale. Acest lucru poate fi în timp chiar nociv în educație și viață.

Concluzia este că, în calitate de părinte, ești cel mai bine plasat să judeci când copilul are nevoie de un smartphone. Copiii reacționează diferit la libertatea și entuziasmul pe care le aduce un smartphone. În acest fel nu există o persoană mai bună decât tine pentru a lua această decizie, indiferent de vârsta copiilor.