Huawei cere redevențe de la Apple și Samsung pentru utilizarea brevetelor

440
Huawei solicita redevente pentru utilizarea brevetelor de la Samsung si Apple
Sursa Foto: nhk.or.jp

Huawei solicită redevențe de la Samsung și Apple pentru utilizarea brevetelor sale de comunicații mobile 5G. Compania chineză nu a manifestat niciun interes în colectarea redevențelor de brevet, de la nicio companie până acum. Însă acum, încolțit de sancțiunile comerciale ale SUA, Huawei solicită redevențe de pe urma folosirii brevetelor sale 5G.

Potrivit agenției de presă Bloomberg, Huawei „plafonează redevențele per telefon la 2,50 USD”. Această sumă este mai mică decât cer companiile Qualcomm și Nokia ca redevențe. Apple plătește companiei Qualcomm 7,50 USD pe telefon! Huawei a numit viitoarele taxe „rezonabile”, spunând că vrea să negocieze atât cu Samsung, cât și cu Apple.

Redevența este o obligație financiară pe care o companie sau o persoană o are de plătit la intervale regulate. Această obligație se naște din folosirea unui drept de proprietate, în acest caz brevete 5G și recompensează proprietarul de drept. Redevențele sunt convenite în mod obișnuit ca un anumit procent din veniturile brute sau nete.

Apple și Samsung bune de plată pentru Huawei

Potrivit Bloomberg, citat de ChosunIlbo, compania se așteaptă să adune taxe totale între 1,2 și 1,3 miliarde de dolari din 2019 până în 2021, deși aceste taxe nu sunt exclusiv pentru brevetele sale 5G. Huawei nu a specificat cât este proporția redevențelor doar pentru brevetele 5G.

De asemenea, Huawei colectează redevențe și de la companii din afara lumii smartphone-urilor, inclusiv producători de mașini inteligente. Fiind proprietarul unei mari colecții de brevete 5G, a fost doar o chestiune de timp până când Huawei a început să le folosească pentru venituri suplimentare.

Chosun Ilbo este cel mai vechi cotidian din Coreea de Sud, fondat în 1920. Are un tiraj zilnic de peste 2.380.000 de exemplare! Pe lângă ziarul zilnic, compania publică și reviste săptămânale și lunare. Ziarul are ediții online în coreeană, chineză, engleză și japoneză.

Măsura survine la câteva zile după ce Huawei a fost numită printre alte cinci companii chineze de telecomunicații ca „amenințare la adresa securității naționale” de către președinta în exercițiu a FCC, Jessica Rosenworcel. Huawei este pe lista entităților non-grata din SUA din 2019.

Dacă acest lucru se va concretiza, Samsung și Apple ar putea ajunge să plătească sute de milioane USD companiei Huawei. Deocamdată Samsung a spus că nu a primit nicio notificare de la Huawei în această privință. Probabil vor urma procese între Huawei și companiile Apple și Samsung până se va ajunge efectiv la plata acestor redevențe.