Galaxy Tab S9+ vs iPad Pro 11 (M4, 2024): care merită cumpărată?

191

Când căutați o tabletă foarte bună, va trebui să vă decideți între un iPad și o tabletă Android. Dacă despre Apple iPad Pro este clar din partea iOS, pentru Android opțiunea cea mai bună pentru a concura cu tableta Apple este Samsung Galaxy Tab S9+. Sunt două tablete premium excelente. Dar dacă ar trebui să alegi dintre cele două? Aflați mai jos ce diferențe sunt între ele pentru a alege în cunoștință de cauză. Deci, punem față în față Galaxy Tab S9+ vs iPad Pro 11 pentru a afla care tabletă merită cumpărată. Am ales acest model Samsung pentru că Galaxy Tab S9 Ultra este la nivelul lui iPad Pro 13 (M4, 2024).

Cel mai recent iPad Pro de la Apple are noul procesor Apple M4, un afișaj OLED impresionant – fabricat de Samsung Display și suficientă putere pentru a face față celor mai solicitante aplicații posibile. Dacă sunteți în căutarea celei mai bune tablete Apple, aceasta este iPad Pro, iar versiunea cu procesor M4 este cea mai bună, chiar dacă este mai scumpă.

Samsung Galaxy Tab S9+ are un procesor puternic Snapdragon 8 Gen 2, un afișaj Super AMOLED de 120Hz, 12GB RAM și până la 512GB spațiu de stocare. Galaxy Tab S9+ atinge punctul ideal de dimensiune și portabilitate, iar prețul nu poate fi comparat cu Apple iPad Pro 11 (M4, 2024). Deci, nici prea mică, nici prea mare, nici prea scumpă. Mai simplu, dacă vrei o tabletă Android premium, doar Samsung Galaxy S9 Ultra este mai bună.

În general, ne uităm la două dreptunghiuri elegante, două tablete premium. Ambele se simt bine construite, solide și curate, în timp ce niciuna nu vine în culori deosebit de îndrăznețe. Nu există elemente de design deosebit de remarcabile aici, dar nici nu este nimic de reproșat. Potrivit XDA-Developers, clasa Samsung și Apple în materie de design nu poate fi contestată.

Destul de puține s-au schimbat în exteriorul Galaxy Tab S9+ în comparație cu Galaxy Tab S8+. Cu aceasta din urmă Samsung a făcut un lucru bun, astfel că a decis să nu schimbe prea multe. Cea mai mare schimbare se referă la camerele spate, unde cele două obiective ies separat din carcasă.

Când țineți dispozitivul în portret, butoanele de pornire și de volum sunt pe margininea din dreapta. Slotul pentru SIM și slotul SD sunt situate în dreapta jos. Portul USB-C se află în partea de jos a dispozitivului și tot acolo și pinii pogo centrați pe marginea stângă. Nu există mufă pentru căști. Difuzoarele sunt plasate două sus și două jos. S Pen se atașează magnetic în micul său suport de pe spate, unde se și încarcă.

Apple iPad Pro are un șasiu din aluminiu, 100% aluminiu reciclat, care formează panoul din spate plat și marginile laterale, în timp ce o față din sticlă este amplasată în cadru. Apple nu specifică ce tip de sticlă folosește. Este un design elegant și fabricat cu cel mai înalt grad de precizie. De asemenea, Apple nu face nicio referire la durabilitatea tabletei iPad Pro 11 (M4, 2024). Pentru referință, Galaxy Tab S9 are o certificare IP68 pentru protecție împotriva prafului și apei.

Există o mulțime de suprapuneri între aceste două tablete în ceea ce privește designul, dimensiunile și greutatea. Dar datorită unui afișaj general mai luminos, iPad Pro reușește să depășească Galaxy Tab S9+. Cu toate acestea, considerăm că probabil că nu veți fi dezamăgit de modul în care arată S9+.

Ecranul este evident mai mare pe Galaxy Tab S9+ față de Apple iPad Pro11 (M4, 2024). Ecranul lui Tab S9+ este mai mic (12,4 inch – 31,50 cm) decât cel aflat pe Galaxy Tab S9 Ultra de 14,6 inch (37,08 cm). Afișajul este Super AMOLED cu rata de actualizare de 120 Hz.

Până acum, Apple a preferat afișajele IPS sau Mini-LED în iPad-urile sale. Acum a trecut la ecrane OLED, mai bogate în contrast, având și luminozitate mai mare pentru o lungă perioadă de timp, fără a îmbătrâni. Ecranul Apple este Ultra Retina Tandem OLED. Apple a perfecționat o tehnologie care folosește două afișaje, plasându-le (probabil ușor decalate) unul în spatele celuilalt. Mai mult, noul iPad Pro oferă o putere uimitoare într-un design incredibil de subțire, ușor și portabil.

Apple iPad Pro are un ecran Retina Tandem OLED de 120Hz. Cu toate acestea, iPad Pro poate atinge 1.600 niți de luminozitate maximă în timp ce Galaxy Tab S9+ atinge doar 1.000 niți luminozitate maximă.

Deși există unele diferențe foarte mici de greutate și dimensiune între cele două, acestea se potrivesc în mare măsură. Deși, firește, iPad Pro de 11 inch este mai mic și mai ușor decât fratele său mai mare Apple iPad Pro de 13 inch (33,02 cm). Cu toate acestea, ambele tablete Apple, dar și cele Samsung sunt încă destul de portabile, cu un mic asterisc pentru modelul Ultra al companiei Samsung.

Apple iPad Pro 11 are cip M4 complet nou, impresionant de puternic și până la 16GB de RAM. Între timp Galaxy Tab S9+ are un cip Snapdragon 8 Gen 2 și 12GB de RAM. În timp ce Snapdragon-ul Samsung are deja ceva vechime, M4 de la Apple este mult mai puternic, ca să nu mai vorbim despre mai multă memorie RAM și mai multă stocare.

Apple iPad Pro din acest an este probabil cea mai puternică tabletă existentă în acest moment. Desigur, dacă aveți nevoie de mai multă putere puteți obține, răspunsul ușor aici este iPad-ul Apple. Acestea fiind spuse, Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy de pe Galaxy S9+ nu va avea probleme la multitasking, la aplicații sau chiar la jocuri. Nu vă așteptați la același nivel de performanță de la Galaxy Tab S9+ pe care l-ați putea obține de pe iPad Pro 11 de la Apple.

Samsung va oferi tabletei Galaxy Tab S9+ patru actualizări majore pentru Android și cinci ani de corecții de securitate. La fel primesc și Samsung Galaxy Tab S9 și Galaxy Tab S9 Ultra. Au primit deja Android 14 și vor mai primi Android 15, 16 și 17. Astfel sunteți siguri că dispozitivul este protejat de vulnerabilități până în 2028.

Apple nu face nicio promisiune concretă cu privire la cât timp vor exista actualizări ale iPadOS pentru iPad Pro 11 2024. Cu toate acestea produsele Apple primesc actualizări o perioadă foarte lungă de timp. Perioada de primire a actualizărilor este de obicei de 6-8 ani, așa că așteptăm suport până în 2030 și 2032. Chiar și versiunile iPadOS mai vechi primesc actualizări de urgență pentru probleme grave sau breșe de securitate.

În materie de camere, iPad-ul are o cameră lată de 12MP în spate și una ultra-wide TrueDepth de 12MP frontal. Interesant, Apple a scos de data aceasta camera ultra-largă de la spate. Galaxy Tab S9+ are camere de 13MP cu AF (Auto-focus) și 8MP ultra-wide la spate și una de 12MP ultra-wide frontal. Lipsa unui obiectiv ultra-wide pe iPad Pro este un minus aici. Senzorul LIDAR încorporat pe tableta Apple vă permite să măsurați distanțe și să plasați cu precizie obiecte din realitate augmentată în spațiu.

În față pe iPad există o cameră de 12 megapixeli care poate folosi afișajul ca bliț, dacă este necesar. Oferă un unghi de vizualizare de 120°. Selfie-urile rezultate sunt acceptabile în condiții bune de lumină, dar dacă le măriți prea mult pot deveni granulate. Camera frontală ultra-wide și Face ID sunt puse pe una dintre laturile lungi, central deasupra ecranului. Face ID funcționează în orice orientare a tabletei.

Un alt aspect demn de remarcat este că Galaxy Tab S9+ include un S Pen, în timp ce va trebui să plătiți suplimentar pentru un Apple Pencil dacă căutați acea funcționalitate pe iPad. Nu este prea bine, având în vedere tableta iPad este mult mai scumpă.

Samsung Galaxy Tab S9+ are o baterie de 10.090 mAh cu încărcare rapidă de 45W. Cu o singură încărcare puteți obține aproximativ două zile de utilizare intensă.

Apple iPad Pro 11 (2024) are o baterie de 8.160 mAh cu încărcare de 30W. Ar trebui să ofere 10 ore de navigare pe web sau redare/streaming video, potrivit Apple, dar mai puțin pentru pasionații de jocuri intensive.

Nicio tabletă de aici nu este o dezamăgire când vine vorba de durata de viață a bateriei. Totuși, Galaxy Tab S9+ impresionează, deși nici tableta Apple nu stă rău.

În materie de conectivitate și senzori Galaxy Tab S9+ vs iPad Pro 11 (M4, 2024) sunt sensibil egale. Aveți tot ce vă doriți pe ambele tablete, în unele cazuri chiar și ce nu vă doriți. Pentru mai multe detalii vedeți tabelul comparativ de mai jos cu specificațiile și caracteristicile Galaxy Tab S9+ vs Apple iPad Pro 11 (M4, 2024).

Apple iPad Pro 11 (2024) are patru difuzoare mari – există câte o pereche pe fiecare dintre părțile sale mai scurte. Difuzoarele sunt bine echilibrate și sună incredibil de bine. Este aceeași situație și la tableta Samsung, cu deosebirea că sunt produse de AKG. Galaxy Tab S9+ vine cu un stilou S Pen în cutie fără costuri suplimentare. Mai merită menționat aici suportul Samsung DeX. Asta înseamnă că puteți folosi tableta ca înlocuitor de laptop dacă este nevoie.

În materie de culori, cele două companii folosesc nuanțe destul de serioase pe aceste tablete. Beige și Graphite (Bej și Grafit) pe tableta Samsung vs Silver și Space Black (Argintiu și Negru Spațial) pe tableta Apple.

Apple oferă și o tastatură Magic Keyboard care vă permite să comutați între modurile tabletă și laptop, dar costă foarte mult. Apple Pencil Pro actualizat este, de asemenea, foarte distractiv. Din păcate nu știm nivelul de radiații (SAR) emis de tableta companiei Apple. Nu a fost specificat. Tableta Samsung se încadrează ca SAR (Specific absorption rate – Rata specifică de absorție) în normele europene și internaționale.

Surprinzător sau nu, tableta Aple iPad Pro 11 este mai bună. Este o tabletă mai nouă și dispozitivul emblematic al generației sale. Are un procesor foarte puternic, mai mută stocare, acestea aducând câștiguri majore de performanță față de Galaxy Tab S9+. Dar, nu uitați că toate acestea au și un preț impresionant.

Cel mai recent iPad Pro de la Apple are noul cip M4 al mărcii, un afișaj OLED impresionant și suficientă putere pentru a face față celor mai solicitante aplicații posibile. Dacă sunteți în căutarea celei mai bune tablete Apple, aceasta este iPad Pro, iar versiunea cu cip M4 este cea mai bună făcută vreodată de Apple.

Acestea fiind spuse, dacă preferați Android sau nu aveți nevoie de un nivel aproape excesiv de putere în tableta dvs., cu siguranță nu este nimic în neregulă să economisiți niște bani și să optați pentru Galaxy Tab S9+. Cu un design elegant, un stylus la pachet și un software bine gândit, modelul Samsung de 12,4 inch este o alternativă excelentă la cele mai bune tablete Apple.

Tableta Samsung este o mașinărie puternică, relativ compactă, cu un afișaj superb și o autonomie surprinzător de bună a bateriei. În plus, dimensiunea și raportul ecranului sunt excelente pentru consumul media. Pixul S Pen inclus este foarte receptiv la desen și scriere, puteți scrie cu el chiar și sub apă. Tableta are boxe incredibile, iar certificarea pentru rezistență la praf și apă IP68 este mai mult decât liniștitoare. Dacă mai includem și prețul mai mic față de iPad Pro 11 (M4, 2024), tableta Samsung ne face cu ochiul.

 Samsung Galaxy Tab S9+Apple iPad Pro 11 (M4, 2024)
Display12,4 inch | Super AMOLED | Rezoluție 1.752×2.800 pixeli |(~266 ppi densitate | Raport de aspect 16: 10 |Raport ecran-corp ~84,3% | 120 Hz | HDR10+ | Corning Gorilla Glass11 inch | Ultra Retina Tandem OLED | Rezoluție 1.668×2.420 pixeli |~264 ppi densitate |120 Hz | HDR10 | Dolby Vision | 1000 niți | 1600 niți (vârf) |Acoperire antireflexie
ProcesorSnapdragon 8 Gen 2 For GalaxyApple M4
OSAndroid 13 | One UI 5.1.1iPadOS 17.5.1
Memorie12GB de RAM |128/256GB stocare8/16GB RAM | 256/512GB/1TB/2TB stocare
CamereSpate:
13MP cu diafragma f/2,0 (lată) AF
8MP cu f/2,2 (ultra-wide)
Față:
12MP, f/2,2 | 120˚ (ultra-wide)
Spate:
12MP cu f/1,8, (lată) | Dual pixel
Față:
12MP, f/2,4 | 120˚ (ultra-wide)
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e | Tri-band | Wi-Fi Direct | Bluetooth 5.3 | A2DP | LE | GPS | GLONASS | BDS | GALILEO | USB Tip-C 3.2 | conector magneticWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e | Dual-band | Hotspot | Bluetooth 5.3 | A2DP | LE | GPS | GLONASS |GALILEO | QZSS|NFC | USB Tip-C 4 |DisplayPort | conector magnetic
SenzoriAmprentă in-display | Accelerometru | Giroscop | Proximitate | Busolă | Wireless Samsung DeXFace ID | Accelerometru | Giroscop | Proximitate | Busolă | Barometru
CaracteristiciS Pen – latență de 2,8 ms (integrare Bluetooth, accelerometru, giroscop)│ Recunoașterea scrisului de mână și gesturilor prin aerSuport stylus | integrare Bluetooth |Magnetic (Apple Pencil Pro, Apple Pencil 2)
Dimesiuni și Greutate285,4 x 185,4 x 5,7 mm 581
grame (Wi-Fi) | 586 grame (5G)
249,7 x 177,5 x 5,3 mm
444 grame (Wi-Fi) | 446 grame (5G)
Baterie10.090 mAh | Încărcare 45W8.160 mAh | Încărcare 30W
CertificareIP68 (max 1,5 m timp de 30 de min)Nespecificat
AudioDifuzoare stereo AKG (patru)Difuzoare stereo AKG (patru)
CuloriBej | GrafitArgintiu | Negru spațial
SARCorp 0,78 W/kgNespecificat