Actualizări și upgrade-uri la seria Galaxy S22: cât timp, cât de des și când?

989
Actualizari si upgrade-uri la seria Galaxy S22 cat timp
Sursa Foto: galaxyclub.nl

Știm la ce actualizări ne putem aștepta când cumpărăm un telefon Samsung. Dar, dacă vrem  să cumpărăm un model din seria Galaxy S22? Cât timp și cât de des vom primi actualizări de Android și actualizări de securitate? Cu ocazia evenimentului Galaxy Unpacked Samsung a lămurit și acest lucru.

Tema actualizărilor telefoanelor Samsung a a fost la un moment dat foarte spinoasă. Aproape o dezordine organizată. Dar în ultimii ani Samsung a făcut progrese incredibile. De ani de zile, telefoanele de top au primit două upgrade-uri majore – până în 2020. Odată cu sosirea seriei Galaxy Note 20, a sosit și promisiunea că un număr de dispozitive vor primi trei upgrade-uri majore. În urmă cu un an am aflat că actualizările de securitate vor continua să vină timp de patru ani. A fost o veste bună, dar mai târziu, în 2021, s-a dovedit că UE dorește ca telefoanele să fie susținute și mai mult.

Și așa am ajuns acum la Galaxy S22, Galaxy S22+ și Samsung Galaxy S22 Ultra. Cu ocazia lansării acestor dispozitive, Samsung a confirmat mai multe zvonuri anterioare cum că perioada de suport va fi din nou prelungită. Seria Samsung Galaxy S21, Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3 și noile modele din seria Galaxy S22 vor primi un total de patru upgrade-uri majore de Android. Ce înseamnă asta în termeni concreți dacă cumperi acum un model Galaxy S22? Vom vedea mai jos prin intermediul colegilor noștri de la site-ul olandez GalaxyClub.

Linkurile de pe site vă duc direct la furnizor. Este posibil să primim un mic comision pentru achizițiile făcute folosind linkurile de pe site-ul nostru. Nimic nu se schimbă ca preț pentru tine.

Actualizări ale sistemului de operare Android pe seria Galaxy S22

În linii mari, pe un telefon Samsung primești trei tipuri de actualizări: upgrade-uri Android, actualizări de securitate și upgrade-uri One UI. Vom începe cu primul, pentru că Samsung a menționat-o explicit: upgrade-uri pentru sistemul de operare Android.

Android este cel mai folosit sistem de operare pe telefoane în aproape toate țările. În unele țări, precum India, Android având în 2021 aproape 96% cotă de piață. În România cota de piață Android în anul 2021 a fost de 80,04%.

Seria Galaxy S22 a fost lansată zilele trecute cu sistemul de operare Android 12. Prin urmare, cu noua politică, vă puteți aștepta la următoarele:

  • Actualizare la Android 13 (sfârșitul anului 2022)
  • Actualizare la Android 14 (sfârșitul anului 2023)
  • Actualizare la Android 15 (sfârșitul lui 2024 / începutul lui 2025)
  • Actualizare la Android 16 (sfârșitul lui 2025 / începutul lui 2026)

Samsung lansează întotdeauna upgrade-uri Android la sfârșitul unui an sau, pentru modelele mai vechi, la începutul anului următor. Deci, cu un Galaxy S22, ești pe mâini bune până la începutul lui 2026, dacă vrei un telefon care să ruleze mereu pe cea mai recentă versiune de Android.

Actualizări de securitate lunare / trimestriale / bianuale

Oricât de grozav este că primești upgrade Android până în 2026, trebuie să te confrunți cu actualizările de securitate mult mai des. Pe Galaxy S22, Galaxy S22+ și Galaxy S22 Ultra, acestea sunt lansate lunar. Adică, în fiecare lună primești o actualizare cu un nou patch de securitate care este lansat de Google și Samsung.

Acestea sunt și actualizările pe care le veți primi cel mai lung – chiar și după ultima actualizare Android. Mai exact, Samsung promite cinci ani de actualizări de securitate pentru seria Galaxy S22. Începutul este acum, în februarie 2022. Actualizările de securitate vor continua în orice caz până în februarie 2027.

Ceea ce este încă incert este frecvența acestor actualizări din februarie 2025. Până acum, telefoanele Galaxy care sunt actualizate lunar vor primi fiecare patch timp de trei ani. În al patrulea an, actualizările vor apărea doar trimestrial. Nu este încă clar dacă Samsung va oferi actualizări lunare timp de patru ani sau dacă perioada cu actualizări mai puțin frecvente va fi cu un an mai lungă. Posibil, de asemenea, al cincilea an va consta în actualizări semestriale, așa cum se întâmplă acum cu dispozitivele mai ieftine și ceva mai vechi.

Actualizări la interfața Samsung One UI

Ultima categorie de upgrade-uri pe care am menționat-o sunt cele pentru interfața One UI a Samsung. Acestea coincid parțial cu upgrade-urile Android. De exemplu, seria Galaxy S21 a primit recent un upgrade la Android 12 și One UI 4.0 într-un singur pachet. Dar adesea există și actualizări de versiuni mai mici pentru One UI între upgrade-urile Android. Acestea sunt disponibile și pentru dispozitivele care nu mai primesc upgrade-uri Android. Galaxy S9, de exemplu, a primit versiunea One UI 2.5 la mai mult de jumătate de an după ultima actualizare Android pentru acel dispozitiv.

Deoarece actualizările pentru One UI au fost mai neregulate în ultimii ani decât pentru sistemul de operare Android în sine, este dificil să prevedem la ce versiuni vă puteți aștepta pe Galaxy S22 până în 2026. Aproximativ, lista pentru anii următori va arăta astfel:

  • Upgrade la One UI 5 (împreună cu Android 13, la sfârșitul lui 2022)
  • Upgrade la One UI 5.x (începutul lui 2023)
  • Upgrade la One UI 6 (împreună cu Android 14, la sfârșitul lui 2023)
  • Upgrade la One UI 6.x (începutul lui 2024)
  • Upgrade la One UI 7 (împreună cu Android 15, sfârșitul lui 2024 sau începutul lui 2025)
  • Upgrade la One UI 7.x (Q1 2025)
  • Upgrade la One UI 8 (împreună cu Android 15, sfârșitul lui 2025 sau începutul lui 2026)
  • Upgrade la One UI 8.x (Q1 2026)

Luați această listă cu unele rezerve. Samsung poate schimba numele One UI, numerotarea sau data lansării în următorii ani. Dar un lucru este clar. Deoarece noile funcții vin întotdeauna cu noi versiuni ale interfeței Samsung, există șanse mari să puteți obține funcții noi pe Galaxy S22 până în 2026.

Condiția este ca politica de actualizare a Samsung să nu fie modificată în continuare în următorii ani. Acum știți destul de exact ce upgrade-uri și actualizări vor veni la seria Galaxy S22 dacă vreți să cumpărați un model.