Android 15 aduce partajare audio pe mai multe dispozitive prin Auracast

70
Android 15 Bluetooth Auracast
Sursă foto: Android Authority

Indiferent dacă este un film sau o listă de redare partajată, setările actuale Bluetooth limitează streamingul la un singur dispozitiv odată. Din fericire, standardul Bluetooth LE Audio și caracteristica sa Auracast oferă o soluție pentru asta. Cu noul sistem de operare Android 15 va fi posibilă partajarea audio pe mai multe dispozitive prin Bluetooth Auracast.

Pentru amatorii de muzică, pentru cei care călătoresc cu prietenii sau familia, partajarea audio nu va mai fi o provocare. Cu Android 15 și Bluetooth Auracast difuzarea audio către dispozitivele din apropiere prin Bluetooth Low Energy va fi o caracteristică. Spre deosebire de Bluetooth tradițional, Auracast nu necesită asociere între dispozitivele sursă și cele de recepție.

În astfel de cazuri, vă puteți imagina telefonul acționând ca un mini turn radio. În acest fel telefonul va transmite un flux audio pe care alte dispozitive îl pot prelua. Mai sunt astfel de funcții de partajare audio pe smartphone-uri, dar ele sunt adesea limitate la mini-ecosistemul lor. De exemplu, există o funcție în telefoanele Samsung numită „Audio dublu” care vă permite să trimiteți sunetul media către două dispozitive Bluetooth diferite simultan. Dar necesită anumite dispozitive Samsung pentru a funcționa. Există și „Share Audio” de la Apple, dar funcționează numai între iPhone-uri. Android 15 prin Bluetooth Auracast va schimba acest lucru.

Auracast, pe de altă parte, este disponibil pentru orice dispozitiv sau platformă cu licență de la Bluetooth SIG, organismul care se ocupă de standardele Bluetooth. Deși a fost anunțat în 2022, Auracast a fost adoptat doar treptat de producătorii de smartphone-uri. Cu toate acestea, cu Bluetooth LE Audio devenind o caracteristică standard, acest lucru se schimbă.

Cel mai important, Android 15 introduce în mod nativ o pagină dedicată de „partajare audio” pentru gestionarea fluxurilor Auracast. Caracteristica permite utilizatorilor să găsească, să se conecteze la sau să inițieze propria lor transmisie Auracast.

Auracast este o caracteristică Bluetooth care permite unui dispozitiv sursă, un televizor/telefon, să transmită unul sau mai multe fluxuri audio către un număr nelimitat de receptoare audio, cum ar fi căști, difuzoare sau aparate auditive.

Potrivit GizmoChina, cunoscutul Mishal Rahman a reușit să activeze funcția pe un Pixel 8 Pro care rulează Android 15 Beta 1.1. În acest fel el s-a putut conecta cu succes la dispozitive Samsung Galaxy cu One UI 6.1. În special, aceste dispozitive au necesitat căștile Samsung Galaxy Buds 2 Pro, care au suport Auracast.

Pentru a porni un flux Bluetooth Auracast pe Android 15, utilizatorul trebuie să urmeze câțiva pași. Mergeți la Setări -> Dispozitive conectate -> Preferințe de conectare -> Partajare audio. Va exista o comutare pentru „partajare audio” care va iniția transmisia. Pentru conexiuni sigure, utilizatorii pot seta un nume de difuzare și o parolă în „Setări de flux”. Alternativ, ei pot genera și un cod QR pentru ca alții să scaneze și să se alăture fluxului.

Cu toate acestea, un lucru de remarcat este că Auracast acceptă doar transmisii unidirecționale. Aceasta înseamnă că dispozitivele conectate nu pot controla redarea pe dispozitivul sursă.