Aplicații care trimit date către autorități ar putea fi pe telefonul Galaxy

263
Aplicatii care trimit date catre autoritatile din SUA ar putea fi pe telefonul Galaxy
Sursa Foto: SamMobile.com

O serie de aplicații Android au fost eliminate recent din Google Play Store. Acest lucru s-a întâmplat după ce unii cercetători au descoperit că aplicațiile conțin un cod de colectare a datelor obținut de la o companie cu sediul în Panama numită Measurement Systems. Cercetătorii au descoperit că acesta din urmă colaborează cu agențiile de securitate din SUA. Measurement Systems folosește o companie numită Packet Forensics pentru a se angaja în schimbul de date cu guvernul american. Este vorba despre aplicații Android, deci și telefoanele Samsung Galaxy sunt în cauză.

Conform SamMobile, cercetătorii au descoperit aceste aplicații în timp ce căutau vulnerabilități în sistemul de operare Android. Cercetătorii spun că dezvoltatorii aplicațiilor Android au fost plătiți de Measurement Systems în schimbul implementării codului kit-ului de dezvoltare software în aplicațiile lor. Potrivit Wall Street Journal, Measurement Systems are legături cu o firmă din Virginia, care este specializată în apărare cibernetică.

Aplicații Android pe telefoanele Galaxy care colectează date pentru autorități

La o inspecție mai atentă, s-a dovedit că aplicațiile care poartă acest cod ar putea aduna informații. Este vorba despre inclusiv adrese de e-mail, numere de telefon, date din folderele de imagini WhatsApp și date despre locație. Codul poate aduna chiar și fragmente de informații de la dispozitivele Android din jur.

Raportul WSJ nu denumește nicio aplicație în mod specific, deci nu putem bănui una anume de pe telefoanele Samsung Galaxy. Aplicațiile de la Measurement Systems cu acest cod includ citirea codurilor QR și aplicații de rugăciune musulmană, printre altele.

SDK – Software Development Kit – Trusă de dezvoltare a programelor. Este un set de unelte folosite de un programator pentru a scrie programe pentru un anumit sistem de operare, platformă hardware, sau pachet de programe existent.

Potrivit documentelor văzute de Wall Street Journal, dezvoltatorii care au injectat SDK-ul ar putea câștiga oriunde de la 100 la 10.000 USD pe lună, atâta timp cât oferă destui utilizatori cu aplicații care accesează datele de locație.

Din fericire, pentru cel puțin unii dintre acești dezvoltatori de aplicații Android, li sa permis să se întoarcă la platforma Google Play și să-și republice aplicațiile odată ce au fost eliminat codul de la Measurement Systems. Cel puțin momentan suntem în siguranță cu aplicațiile de pe telefoane Samsung Galaxy.