Atacurile malware asupra telefoanelor Android au crescut cu 500% în Europa

375
Atacurile malware asupra telefoanelor Android au crescut Europa
Sursa Foto: via phonandroid.com

Atacurile malware mobile sunt în creștere în Europa, majoritatea fiind pe smartphone-uri Android. Potrivit unui nou studiu de la Proofpoint, de la începutul lunii februarie 2022, atacurile malware împotriva smartphone-urilor au crescut cu aproape 500%. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2021, numărul de atacuri a scăzut semnificativ.

Nu toate smartphone-urile par să fie afectate în același mod, deoarece majoritatea dintre ele vizează dispozitive Android. Într-adevăr, majoritatea malware-urilor au fost văzute pe telefoanele Android, conform site-ului francez PhonAndroid. Șase dintre cele mai periculoase programe malware vizează sistemul de operare Google. Pentru comparație, doar unul vizează sistemul de operare iOS al companiei Apple, potrivit cercetătorilor Proofpoint.

Care sunt cele mai commune tipuri de malware?

În discuție sunt natura mai deschisă a pieței Android și capacitatea de a descărca aplicații din magazinele de aplicații terță parte. Acest lucru face dispozitivele care utilizează sistemul de operare Google mai vulnerabile pentru utilizatorii mai puțin cunoscători. Din acest motiv, Apple a declarat recent că iOS este mai sigur decât Android.

Potrivit informațiilor de la Proofpoint, infractorii cibernetici încearcă să trimită mesaje text și aplicații rău intenționate utilizatorilor pentru a fura informații sensibile, inclusiv parole și detalii bancare. Prin urmare, vă sfătuim să nu faceți clic pe link-urile pe care le puteți primi prin SMS de la străini. Proofpoint nu specifică dacă atacurile cibernetice sunt mai numeroase pe telefoanele Samsung, Sony, Xiaomi, Motorola, Oppo, sau de la alte mărci Android.

Proofpoint este o companie americană de securitate cu sediul în Sunnyvale, California, SUA. Furnizează software și produse pentru securitatea e-mailului, prevenirea pierderii datelor, descoperirea electronică și arhivarea e-mailurilor.

Au apărut recent noi tipuri de malware, inclusiv cele capabile să înregistreze conținut audio și video; să urmărească locația proprietarilor de smartphone-uri; și chiar să șteargă complet datele de pe un dispozitiv, potrivit companiei americane. Într-adevăr, la începutul anului am văzut malware-ul BRATA care era capabil să șteargă date de pe smartphone-ul tău și să-ți golească contul bancar. De asemenea, anti-virusurile false pentru Android din Magazinul Google Play vă pot fura banii.

Deci, revenim la ce am scris mai sus: nu faceți clic pe link-urile pe care le primiți prin SMS de la străini!