Viitoarele camere foto Samsung vor rivaliza cu ochiul uman: 600MP

828
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Seria Galaxy S20 a venit cu noi camere foto extraordinare în spiritul tradiției companiei de a lansa noi camere cu seria Galaxy S. Nimeni nu s-a plâns de rezoluția a camerei de 108 megapixeli a lui Galaxy S20 Ultra sau cea de 64MP de pe Galaxy S20 și S20+. Dar Samsung vrea mai mult. Gigantul tech a publicat pe Samsung News o postare cu aspirațiile sale în acest domeniu. Yongin Park, șeful Sensor Business Team la Samsung System LSI susține că în viitor camerele de 600MP sunt obiectivul avut în vedere.

Realizarea de imagini sau videoclipuri de-a lungul zilei a devenit parte din stilul noastre de viață. Și, acest lucru nu mai este folosit doar pentru a surprinde evenimente speciale pentru amintirile noastre. Folosim camera mobilă pentru a imortaliza o masă cu aspect delicios, pentru a înregistra ultimele noastre mișcări de dans sau chiar când avem o frizură nouă și suntem pregătiți să împărtășim imaginile cu prietenii. Aceste experiențe au devenit posibile datorită progresului remarcabil al camerelor foto mobile. În centrul acestei evoluții se află senzorii foto, care transformă aceste momente în imagini. Iar camerele de 600MP sunt mai aproape decât credem.

Samsung lucrează la camere foto de 600MP

Senzorii noștri de imagine – ochii – se potrivesc cu o rezoluție de aproximativ 500 megapixeli (MP). Comparativ cu majoritatea camerelor DSLR de astăzi, care oferă rezoluție 40MP și smartphone-uri cu 12MP, industria camerelor mobile mai are un drum destul de lung de parcurs pentru a se potrivi capacităților de percepție umană. Sau poate că nu este chiar așa de lung! Ținta este de a produce camere foto de 600MP. Samsung lucrează la acest lucru.

Simpla fixare a unui număr cât mai mare de pixeli într-un senzor poate părea o rezolvare ușoară. Numai că acest lucru ar duce la un senzor de imagine masiv care mai și trebuie introdus în interiorul smartphone-ului. Pentru a încadra milioane de pixeli în smartphone-urile de astăzi, pixelii trebuie micșorați. Smartphone-urile de azi au specificații de vârf, raport ridicat ecran/corp (Galaxy S20 Ultra are 89,9%) și corp extrem de subțire. Pixelii trebuie neapărat să se micșoreze, astfel încât camerele să poată fi cât mai mici și mai compacte.

Ochiul uman – irisul percepe doar trei culori: roşu, albastru şi verde. Restul sunt doar combinații ale acestora. Irisul are 266 de caractere unice. 80% din amintirile noastre sunt determinate de ce vedem. Ochiul diferențiază aproximativ 10 milioane de nuanțe, dar nu vede lumina ultravioletă.

Cutting-Edge Pixel Technologies

Având la bază tehnologia și experiența pe care o deține, Samsung a reușit să lanseze mereu noi camere foto. În mai 2019, a anunțat prima cameră de 64MP din domeniul mobil, iar șase luni mai târziu, camera de 108MP. În ritmul acesta o cameră de 600MP nu pare a fi atât de departe.

Pentru cea mai recentă cameră de 108MP, cu senzorul de imagine ISOCELL Bright HMX, Samsung a implementat tehnologia proprie „Nonacell”. Aceasta crește dramatic cantitatea de pixeli și de absorbție a luminii. Comparativ cu tehnologia Tetracell anterioară, structura tehnologiei Nonacell permite, de exemplu, ca nouă pixeli de 0,8 μm să funcționeze ca un pixel de 2,4 μm. În 2019, Samsung a fost prima companie care a introdus senzori de imagine de 0,7 μm pixeli. Industria foto mobilă a considerat 0,8 µm ca fiind posibilă prin reducerea pixelilor la cele mai mici dimensiuni posibile. Dar pentru inginerii Samsung, „limitările tehnologice” sunt doar o provocare care motivează noi inovații.

Senzori care pot înregistra mirosuri și gusturi

Majoritatea aparatelor foto de astăzi pot face poze vizibile pentru ochiul uman doar la lungimi de undă cuprinse între 450 și 750 nanometri (nm). Senzorii capabili să detecteze lungimile de undă ușor în afara zonei respective sunt greu de accesat, dar de utilizarea lor poate beneficia de o gamă largă de domenii. De exemplu, senzorii de imagine pentru percepția luminii ultraviolete pot fi folosiți pentru diagnosticarea cancerului de piele prin captarea de imagini care să prezinte celulele sănătoase și celulele canceroase în diferite culori. Camerele în infraroșu sunt folosite pentru un control de calitate mai eficient în agricultură și domenii militare, printre altele. Iar unele de 600MP sau mai mari în aceste domenii sunt ceva de domeniul incredibilului. Cândva în viitor, am putea chiar să avem camere foto care pot vedea microbii care nu sunt vizibili cu ochiul liber.

Samsung ia în considerare și alte tipuri de senzori care pot înregistra mirosuri sau gusturi. Sunt senzori care, dincolo de simțurile umane, vor deveni în curând o parte integrantă din viața noastră de zi cu zi. Nu putem fi decât încântați de astfel de senzori care vor face invizibilul vizibil și ne vor ajuta să depășim ceea ce pot simțurile noastre.

Samsung vizează dezvoltarea de camere foto de 600MP

Până în prezent, principalele aplicații pentru senzori de imagine au fost în domeniul smartphone-urilor. Experții Samsung preconizează că aceste camere revoluționare se vor extinde în curând și în alte domenii cu evoluție rapidă, precum vehicule autonome, IoT și drone. Samsung este mândru că a condus și conduce evoluția camerelor foto de înaltă rezoluție. Compania va face acest lucru și după anul 2020. Gigantul high-tech va trece la următorul nivel de inovație tehnologică cu un portofoliu de produse care să răspundă nevoilor diverse ale producătorilor de dispozitive. Prin inovație și tehnologia de care dispune, Samsung vrea să deschidă posibilități nelimitate în tehnologiile de pixeli. Compania ar putea chiar să ofere în viitorul apropiat camere de 600MP care pot capta mai multe detalii decât ochiul uman.