Iată tot ce știm despre viitorul sistem de operare Android 14!

683
Android si One UI
Sursa foto: via techradar.com

Cu fiecare an nou primim o nouă versiune de Android, iar anul acesta este rândul lui Android 14. Așadar, ne putem aștepta la o actualizare majoră a telefonului, cu noi funcții și, potențial, un nou aspect, odată ce Android 14 – sau Android Upside Down Cake, după numele de cod, va fi disponibil.

Probabil că avem ceva timp de așteptat până când sosește oficial, dar actualizarea sistemului de operare a fost deja anunțată și o previzualizare pentru dezvoltatori este acum disponibilă. Ne așteptăm ca beta-urile publice să se lanseze în curând și, odată cu ele, probabil că vom afla multe mai multe despre ceea ce este în magazin. Mai jos, via TechRadar, veți găsi detalii despre momentul în care Android 14 s-ar putea lansa atât în ​​formă beta, cât și în forma finală, împreună cu toate celelalte informații pe care le avem despre Android 14 până acum, atât zvonuri cât și confirmări.

Prima versiune publică Android 14 va apărea în aprilie

Android 14 a fost anunțat de Google pe 8 februarie 2023, iar primul Developer Preview a fost lansat tot atunci. Al doilea Developer Preview este aici, a aterizat la începutul lunii martie. Acestea sunt programe beta timpurii și probabil instabile concepute special pentru dezvoltatori, dar și beta-urile publice sunt destul de aproape.

Google a dezvăluit o cronologie pentru lansarea versiunilor Android 14, prima versiune beta publică fiind așteptată să apară în aprilie. Va fi prima versiune pe care putem să o încercăm și probabil vom avea parte erori și funcții neterminate. Versiunea beta finală este planificată pentru iulie, lansarea finală reală în cronologie, va fi august sau septembrie. Nu credem că vor fi mari decalaje între versiunea beta finală și versiunea finală.

În plus, august și septembrie au fost cele mai frecvente luni de lansare pentru noile versiuni Android în ultimii ani – deși Android 12 nu a fost lansat până în octombrie a anului lansării.

O altă dată importantă de reținut este 10 mai. Atunci este programată să aibă loc conferința pentru dezvoltatori Google IO 2023. Probabil că vom vedea lansarea uneia dintre beta-urile acolo, cu noi funcții posibil anunțate la acest eveniment.

Telefoane compatibile cu sistemul de operare Android 14

Dacă ați folosit Android de ceva timp, atunci veți ști că nu este ca iOS, unde fiecare telefon realizat în ultimii cinci ani și ceva primește noua versiune în prima zi. Cu Android, asistența este mult mai volatilă, iar multe telefoane sunt lăsate să aștepte luni pentru a primi actualizarea lor personalizată. Deci, dacă aveți un telefon Google Pixel recent, atunci cu siguranță veți primi actualizarea și probabil în prima zi.

Multe telefoane Samsung se califică pentru patru ani de actualizări ale sistemului de operare, dar această politică se aplică doar telefoanelor recente, care oricum ar fi primit Android 14. Dispozitive precum seria Galaxy S23, Galaxy S22, Galaxy Z Fold 4 și Galaxy Z Flip 4 îl vor primi primele.

Alte telefoane recente precum OnePlus 11, OnePlus 10 Pro, Sony Xperia 1 IV și Xiaomi 12 vor primi Android 14. Dar la fel vor fi majoritatea smartphone-urilor de nișă, atâta timp cât sunt modele recente. Din nou, totuși, multe dintre aceste telefoane nu vor primi actualizarea în prima zi. Nu există încă beta publice Android 14, ceea ce înseamnă că ar trebui să așteptați cu adevărat.

Cu toate acestea, există o previzualizare pentru dezvoltatori, așa că dacă sunteți dezvoltator – sau vă simțiți confortabil să puneți software-ul devreme pe telefonul dvs. – atunci puteți încerca acum Android 14, atâta timp cât aveți un telefon Google Pixel de la Pixel 4a 5G până la cele mai recente.

Aceasta nu este doar o simplă descărcare și, din nou, nu vă recomandăm să o faceți. Dar dacă sunteți gata să încercați Android 14 acum, vă puteți adresa site-ului pentru dezvoltatori Android pentru a-l obține.

Noul sistem de operare va aduce mai multe noutăți

Nu știm încă totul despre Android 14, deoarece previzualizarea inițială pentru dezvoltatori nu are toate caracteristicile incluse, dar pe baza acelei previzualizări, împreună cu unele scurgeri, suntem conștienți de câteva lucruri cheie. Cele mai importante caracteristici așteptate le veți găsi mai jos.

Comunicare prin satelit. Seria iPhone 14 are comunicații prin satelit de urgență atunci când nu există semnal celular. Cu noul sistem de operare, Google creează suport pentru această caracteristică direct în Android 14, așa că în curând ar putea fi comună și pe telefoanele Android.

Desigur, producătorii de telefoane Android vor trebui în continuare să accepte această caracteristică. Pentru aceasta trebuie să-și echipeze telefoanele cu hardware-ul necesar, dar suportul software nativ îi poate face mai dornici să facă acest lucru.

Încărcați în siguranță. În efortul de a salva oamenii de la descărcarea de aplicații rău intenționate, Android 14 va împiedica utilizatorii să descarce aplicații care vizează versiunile vechi de Android .

Aplicațiile din Magazinul Google Play trebuie să vizeze deja versiuni destul de recente de Android, dar în prezent nimic nu îi împiedică pe utilizatori să meargă la magazine sau site-uri web terțe și să obțină aplicații create chiar și pentru cele mai vechi versiuni Android.

Acest lucru nu este sigur. Hackerii pot crea aplicații care vizează defecte în aceste versiuni anterioare ale sistemului de operare. În acest fel cu Android 14 ar trebui să fiți puțin mai protejați de aceste vulnerabilități.

Suport mai bun pentru parole, preferințe regionale și Help Connect

Suport adecvat pentru cheia de acces. Android 14 va aduce suport complet pentru parolele de acces, ceea ce ar putea însemna că zilele parolelor sunt numărate.

Parolele de acces sunt o alternativă mai sigură la parole și funcționează prin seturi de coduri de criptare. Deși suportul pentru parolele de acces există deja în Android, în prezent acestea trebuie să fie stocate în propriul sistem de gestionare a parolelor Google. Cu Android 14, managerii de parole terți vor putea stoca codurile, deci nu veți fi legat de securitatea proprie a Google.

Preferințe regionale. Preferințe regionale este altă caracteristică testată pentru Android 14. Este capacitatea de a seta datele de temperatură preferate, prima zi a săptămânii, tipul de calendar și sistemul de numere, care vor fi apoi aplicate în toate aplicațiile.

Health Connect. Health Connect vă permite să sincronizați datele între aplicațiile și dispozitivele dvs. de sănătate și fitness. În acest fel puteți vedea toate aceste date într-un singur loc. Nu este o aplicație nouă cu Android 14, dar se pare că este integrat în platformă, mai degrabă decât să fie o aplicație separată pe care trebuie să o descărcați.

Clonarea aplicației. O caracteristică pe care Google o testează pentru Android 14 este cunoscută ca „aplicații clonate”. Acesta vă permite să creați o a doua aplicație, astfel încât să puteți fi conectat cu două conturi diferite în același timp, pentru aplicațiile care nu acceptă în mod nativ mai multe conturi. Am mai văzut această caracteristică la unii producători de telefoane, dar este prima dată când face parte din stocul Android.

Scalarea fontului și imagini de fundal cu emoji

Scalarea fontului. Prima previzualizare pentru dezvoltatori a Android 14 include scalarea fonturilor până la 200% pentru a ajuta utilizatorii cu vedere redusă. De asemenea, este proiectat inteligent, deoarece folosește o curbă de scalare neliniară. Asta înseamnă că, în timp ce cele mai mici elemente ar putea crește cu 200%, textul deja mare nu va crește cu aceeași cantitate, astfel încât să nu devină foarte mare.

Vizualizați aplicațiile instalate în fundal. Este posibil ca telefonul dvs. să nu includă doar aplicațiile pe care le-ați instalat pe el. Vor exista, de asemenea, aplicații preinstalate, dintre care multe ar putea fi considerate bloatware. Mai rău, producătorii și operatorii mobili vor adăuga uneori aplicații pe telefon la o dată ulterioară, fără permisiunea sau cunoștințele dvs. și, desigur, virușii și altele asemenea ar putea adăuga aplicații pe telefon tot fără știrea dvs. Acestea sunt descrise ca aplicații care au fost instalate în fundal. Cu Android 14 veți putea vizualiza o listă cu toate acestea, astfel încât să știți permanent de ele.

Imagine de fundal emoji. Dacă sunteți utilizator Pixel, se pare că Android 14 vă va permite să creați un tapet pentru telefon, folosind o combinație de până la 14 emoji-uri diferite la alegere, împreună cu o gamă de modele și culori.

Confirmați automat codurile PIN. Această caracteristică aduce posibilitatea de a avea PIN-uri corecte confirmate automat. Asta înseamnă că atunci când introduceți ultima cifră a unui PIN, acesta o va accepta automat, în loc să trebuiască să apăsați „OK” sau „Confirmare” sau altele asemenea. Această funcție va funcționa numai pentru PIN-uri de cel puțin șase cifre.