Cererea pentru procesoarele Samsung Exynos va crește anul viitor

505
Sursa Foto: via ind.news

Cererea pentru procesorul de aplicații mobile (AP) Exynos al companiei Samsung va crește anul viitor. Declarația a fost făcută de analiștii de la KTB Investment & Securities, care au explicat că viitorul procesor Samsung Exynos va veni cu performanțe îmbunătățite și prețuri competitive.

Compania livrează aproximativ 150 – 200 de milioane de unități de cip-uri Samsung Exynos pe an, compania fiind utilizatorul dominant. Cu AP-ul (applications processor) său mobil dezvoltat intern, gigantul tehnologic sud-coreean a încercat să depășească pe liderul industriei Qualcomm Technologies, care domină piața cu procesoarele sale Snapdragon.

Procesorul Samsung Exynos – „Olympus”, mult mai puternic

Analiștii din domeniu au declarat că performanța procesoarelor Samsung Exynos a început să scadă față de Snapdragon începând din 2017. Acum decalajul este mai mare după ce recent au fost probleme cu încălzirea lui Exynos 990. Cu toate acestea, analiștii au declarat că Samsung va avea o revenire în privința procesoarelor și în activitatea de telefonie mobilă anul viitor. Noul procesor Samsung Exynos, cu denumirea internă „Olympus”, va avea performanțe îmbunătățite și prețuri competitive.

Următorul Samsung Exynos va fi primul produs cu nuclee proiectate de ARM. Gigantul tech a decis să renunțe la echipa de dezvoltare a procesorului central personalizat (CPU), ceea ce înseamnă că ar putea reduce decalajul de performanță față de Qualcomm”. A declarat Kim Yang-jae, un analist la KTB Investment & Securities.

Anul trecut, Samsung a decis să-și închidă activitatea de dezvoltare a procesorului său personalizat Mongoose. Acesta a fost utilizat de mai mult timp pentru seria Exynos. Între timp, Qualcomm a folosit nuclee CPU dezvoltate de firma britanică de proiectare a cip-urilor ARM Ltd. Creșterea ponderii smartphone-urilor 5G bugetare va face noul Exynos mai atractiv pentru producătorii de telefoane, potrivit lui Kim.

ARM – Advanced RISC Machines Ltd, este o companie britanică de semiconductoare și software specializată în dezvoltarea procesoarelor cu arhitectură ARM. Pe 18 iulie 2016, compania japoneză SoftBank a cumpărat ARM, pentru aproximativ 31 miliarde de dolari.

Qualcomm a crescut recent prețurile procesoarelor sale mobile„, a spus Kim, conform Yonhap. „Acest lucru va evidenția competitivitatea prețurilor procesoarelor Exynos„. Având în vedere acest lucru, Kim a spus că Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, va lansa probabil mai multe dispozitive alimentate cu Exynos în 2021.

Samsung vinde procesoare la Xiaomi, Oppo și Huawei

Pentru smartphone-urile sale emblematice, seria Galaxy S și Galaxy Note, Samsung a folosit în mod egal procesoarele Exynos și Snapdragon. Procesorul propriu în Asia și Europa iar cel Qualcomm în cea mai mare parte pentru America de Nord. Dar, din cauza problemelor de performanță și producție ale celui mai recent chipset Samsung Exynos, dispozitivele Samsung alimentate cu Snapdragon au crescut la aproximativ 80% în acest an, potrivit lui Kim.

Restricțiile SUA impuse Huawei vor servi, de asemenea, ca o oportunitate pentru procesoarele gigantului tech, au spus aceiași analiști. În această situație alte mărci chineze care folosesc chipset-uri fabricate de Samsung urmează să își mărească vânzările în China. Producătorii chinezi de telefoane precum Oppo, Vivo și Xiaomi au folosit și până acum procesoare Samsung Exynos pentru unele dintre smartphone-urile lor.

Samsung a fost al treilea pe piața AP mobile anul trecut, cu o cotă de 14,1%, potrivit Counterpoint Research. Qualcomm și MediaTek au fost în față în cota de piață AP mobile în 2019, cu 33,4%, respectiv 24,6%.