Care este cel mai bun factor de formă pliabil? Fold vs Flip

307
Fold vs Flip
Sursa foto: via makeuseof.com

Doriți un dispozitiv mai mare, care să se deschidă pentru a semăna cu o tabletă, sau unul mai mic, care să semene mai mult cu un telefon tip flip clasic? Este vorba despre modelele Fold și Flip, de la Samsung sau alți producători. Răspunsul la această întrebare este relativ greu de dat. Intră aici preferințele fiecăruia, gusturile, mofturile și, în final banii. Deci: Fold vs Flip, ce alegem?

Cele două tipuri de telefoane pliabile — telefoanele pliabile în stil carte și telefoanele cu clapetă mai tradiționale — au multe asemănări, atât în ​​ceea ce privește avantajele, cât și defectele. Pe partea luminoasă, ambele oferă un ecran mai mare într-un corp mai mic. Ambele se pot plia la jumătate pentru a fi folosite ca suport și pot face selfie-uri de înaltă calitate folosind sistemul principal de cameră din spate.

Cu toate acestea, ambele au un afișaj principal fragil, un pliu relativ vizibil, o durată de viață mediocră a bateriei, nu au rezistență la praf și costuri mari de reparație. Și da, sunt scumpe, mai ales Fold-ul. Având în vedere aceste asemănări, cum decidem care factor de formă – Fold vs Flip – este de fapt mai bun? Vedem mai jos, via Makeuseof, ce argumente avem pentru și împotriva fiecăruia.

Fold vs Flip: ce tip de telefon este mai convenabil?

Mai întâi, să vorbim despre avantajele și dezavantajele telefoanelor Fold, cum ar fi Galaxy Z Fold 5 sau Google Pixel Fold. Sigur că mai sunt și alte modele, dar acestea sunt cele aflate la vânzare pe scară mai mare la nivel global. În special Fold-ul Samsung. Aceste dispozitive urmăresc să fuzioneze factorii de formă a smartphone-ului și a tabletei.

În practică, veți petrece cea mai mare parte a timpului pe ecranul exterior, cu aspectul și funcționalitatea unui telefon obișnuit. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea sarcinilor pe care le facem pe telefoanele noastre, cum ar fi apelurile, trimiterea mesajelor, navigarea pe rețelele sociale și multe altele, au fost optimizate în funcție de raportul de aspect.

Raportul de aspect sau raportul ratio. Este raportul dintre lățimea și înălțimea unei imagini și este exprimat cu două numere separate prin două puncte, cum ar fi 16: 9. Formatul 16:9 este și raportul de aspect standard al imaginii pentru HDTV.

Cu toate acestea, atunci când aveți sarcini solicitante, cum ar fi lucrul, jocurile, lucrări de artă, semnarea documentelor, efectuarea analizei tehnice a unui stoc sau ceva similar, puteți desface dispozitivul și utiliza afișajul principal mai mare, cu aspect în formă de tabletă. Ideea aici este să aveți un ecran asemănător unei tablete într-un corp asemănător unui smartphone. Acest lucru permite trei beneficii cheie: multitasking îmbunătățit, imersiune și libertate de mișcare.

Cu toate acestea, pentru că în esență stivuiți două dispozitive împreună, aceste telefoane Fold sunt mai voluminoase decât telefoanele obișnuite. Este adevărat că producătorii au făcut progrese în a le face mai subțiri. Dar, asta necesită compromisuri precum reducerea capacității bateriei, balamale mai slabe sau punerea în pericol a unei alte componente interne.

Fold vs Flip: ecranul mai mare este și consumator de energie

O altă problemă cu telefoanele pliabile este că, deoarece ecranul principal este mult mai mare, consumă mult mai multă energie decât ecranul exterior de dimensiuni obișnuite. Acest lucru duce la o durată de viață redusă semnificativ a bateriei pe un dispozitiv cu o baterie relativ mică.

Acest efect este exagerat atunci când considerați că sarcinile pe care ați dori să le faceți pe un ecran mai mare sunt mai solicitante decât de obicei și, prin urmare, vor consuma și mai multă energie. Cu atât mai mult dacă este un ecran luminos și o rată de actualizare de 120 Hz.

Și în sfârșit, și poate cel mai important, prețul. Telefoanele pliabile asemănătoare tabletelor sunt foarte scumpe. Ne așteptam ca prețul să scadă în fiecare an dacă cererea crește și tehnologia devine mainstream. Nu s-a întâmplat acest lucru. Inflației și lipsa de concurență pe piața pliabilă au avut și ele un cuvânt greu de spus.

Flip-urile sunt în general mai apetisante

Acum, să luăm în considerare telefoanele cu clapetă. De exemplu, Galaxy Z Flip 5 sau Motorola Razr+, care pliază un telefon de dimensiuni obișnuite în jumătate. Aceste dispozitive au trei puncte principale de vânzare: portabilitate, atracție la modă și preț mai mic.

Putem argumenta că portabilitatea nu este o problemă pentru telefoanele obișnuite, ceea ce are sens. Apoi vă dați seama că buzunarele blugilor pentru femei sunt prea mici pentru un telefon clasic. Un telefon cu clapetă se potrivește cu ușurință într-un buzunar mic, așa că nu trebuie să-l purtați într-o geantă.

Telefoanele Flip sunt mult mai la modă și, sincer vorbind, servesc pentru un început de conversație. După ani în care smartphone-urile au arătat aproape exact la fel, flip-urile ne amintesc de o perioadă în care telefoanele erau distractive și interesante. De exemplu, Flip 4 și Flip 5 se vând extraordinar de bine.

Pe lângă prețul mult mai mic, formatul foarte mic este unul dintre motivele pentru care telefoanele flip se vând mult mai bine decât cele pliabile în stil carte. De fapt, 70% din toate telefoanele Samsung Galaxy Z vândute sunt telefoane Flip, nu Fold.

Într-o notă mai practică, telefoanele Flip creează un fel de barieră mentală între tine și telefon, deoarece accesarea ecranului principal necesită un pas suplimentar de deschidere a dispozitivului. Acest lucru este util pentru cei care încearcă în mod activ să reducă timpul petrecut pe ecran și să evite derularea în rețelele sociale, site-uile de știri sau alte surse captivante.

Cu toate acestea ecranele exterioare ale telefoanelor Flip sunt tot mai mari. Motorola Razr+, de exemplu, vă permite să rulați orice aplicație pe ecranul său de 3,6 inch (9,14 cm) și asta ridică întrebarea: telefoanele Flip ar trebui să aibă ecrane exterioare mai mari?

Care factor de formă pliabil este mai bun?

Din punct de vedere pur practic, telefoanele pliabile sunt mai bune, deoarece oferă mai mult spațiu de ecranul principal. În acest fel puteți să faceți mai multe lucruri pe telefon, inclusiv sarcini care telefoanele obișnuite nu le pot face.

Un comerciant, de exemplu, ar beneficia de un ecran mai mare, deoarece un telefon normal nu poate afișa diagramele tehnice atât de bine. În mod similar, unui artist i-ar fi mult mai ușor să deseneze pe suprafața mărită a unui telefon pliabil.

Pe de altă parte, Flip-urile sunt comercializate ca un stil de viață esențial. Este efectiv un accesoriu pentru auto-exprimare și o modalitate de a reduce timpul petrecut pe ecran. Utilitarii dintre noi ar putea considera acest lucru risipitor, mai ales că vine cu prețul pierderii altor funcții. Asta nu înseamnă că telefoanele flip nu merită banii. Un flip costă aproximativ cât un flagship normal de ultimă generație și poate fi o achiziție grozavă pentru unii oameni.

Cu toate acestea, telefoanele tip Flip vă cer să sacrificați unele caracteristici fundamentale în schimbul unor beneficii care nu sunt exclusive designului lor. Dar, trebuie să menționăm că unele dintre beneficiile pe care le oferă telefoanele Flip sunt exclusive designului lor. Sunt, desigur, mai pragmatice și mai utile în mai multe cazuri specifice de utilizare.

Deci, Fold-urile sunt mai practice, Flip-urile sunt mai accesibile. Știind tot ce putem face cu acești doi factori de formă, este clar că telefoanele pliabile au o ambiție tot mai mare. Încearcă să rezolve o problemă care există de fapt, pentru a oferi mai mult ecran într-un corp de buzunar. Pe de altă parte, telefoanele tip Flip sunt mult mai accesibile datorită prețului lor semnificativ mai mic, dar ar fi puțin exagerat să le numim revoluționare în comparație cu modelele tip Fold.