Franța vrea Samsung pentru 5G pe fondul de neîncredere în Huawei

593
Sursa Foto: Diogo Duarte via Flickr

Infrastructura 5G din Franța ar putea fi realizată în mare măsură de Samsung Electronics. Cel puțin acest lucru este sugerat de o întâlnire între secretarul de stat pentru economie din Franța și cei patru operatori francezi. Inițial a fost în discuție și compania chineză Huawei, dar probleme avute de aceasta cu Statele Unite și partenerii săi se pare că au înclinat balanța în favoarea Samsung.

Săptămânalul L’Express ce apare în Franța, citat de PhonAndroid, dezvăluie că Agnes Pannier-Runacher, secretar de stat pentru economie, a profitat de o călătorie oficială în Coreea de Sud pentru a se întâlni cu oficialii companiei Samsung Electronics. Guvernul francez dorește ca gigantul high-tech sud-coreean să ofere infrastructura sa 5G în Franța. Samsung mai are contracte pentru infrastructura 5G în Europa dar acesta ar fi unul dintre cele mai mari.

Samsung este implicată în rețele 5G în SUA, Japonia, Canada și Coreea de Sud

Samsung are experiență în implementarea 5G în Coreea de Sud cu SK Telecom și KT. Coreea de Sud este prima țară din lume cu o acoperire națională pentru 5G. De asemenea, grupul sud-coreean a profitat de problemele tot mai mari avute de Huawei pentru a câștiga numeroase contracte în alte părți ale lumii. Samsung a fost și este implicat cu Sprint în Statele Unite, Videotron în Canada și KDDI în Japonia pentru rețelele 5G. În Japonia compania va participa la desfășurarea 5G astfel încât aceste rețele să fie disponibile pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Propunerea secretarului de stat din Franța pentru Samsung vine într-un moment în care tocmai a fost adoptată o lege privind securizarea 5G, denumită și legea „anti-Huawei”. Această lege obligă operatorii să solicite aprobarea primului ministru atunci când își aleg furnizorii de echipamente de rețea. Este specificat că acest lucru este cu atât mai important atunci când acest echipament are o importanță strategică.

Videotron a fost fondată în 1964 și are sediul în Montreal, Canada. Este o companie de comunicații angajată în televiziune prin cablu, Internet, telefonie prin cablu și telefonie mobilă. Principalul său concurent este Bell Canada. Videotron are servicii disponibile și în UK, Africa și SUA.

Samsung are și foarte multe telefoane cu o conectivitate 5G

Acest text de lege ar putea, de facto, să limiteze capacitatea operatorilor francezi de a alege echipamentele Huawei. Momentan echipamentele companiei chineze Huawei nu sunt oficial excluse din implementarea 5G. „Toți jucătorii își au locul în Franța și salutăm fiecare concurent care dorește să intre pe piață. Samsung este unul dintre ei, deoarece compania are o experiență dovedită de 5G„, a spus secretarul de stat Agnès Pannier-Runacher.

Secretarul de stat s-a întâlnit cu reprezentanții operatorilor francezi Orange, SFR, Bouygues Telecom și Free din Bercy. Printre altele le-a spus clar „că trebuie să urmărească cu atenție acest nou jucător”.

Să nu uităm nici faptul că Samsung are lansate foarte multe smartphone-uri 5G. Amintim aici numai pe Samsung Galaxy S10 5G, Galaxy Note 10+ 5G (lansat și în România) sau Galaxy S20 Ultra. De asemenea, Galaxy Fold și telefoanele mid-range Galaxy A90 5G. Urmează Galaxy A51 5G și Galaxy A71 5G.