Galaxy S20 Ultra – cât consumă din baterie ecranul de 120Hz vs 60Hz

1755
Sursa Foto: phonearena.com

Samsung Galaxy S20 Ultra vine cu un ecran mai special care se poate reîmprospăta de două ori mai rapid decât un ecran tradițional de smartphone. Ecranul lui „Ultra” acceptă o rată de actualizare de 120 de Hertz, ceea ce înseamnă că reîmprospătează de 120 de ori pe secundă tot ce apare pe ecran. Pentru comparație, ecranele tradiționale reîmprospătează de 60 de ori pe secundă. Dar ce efect are rata de actualizare de 120Hz asupra duratei de viață a bateriei?

Colegii noștri de la site-ul PhoneArena, au făcut un astfel de test: Ecranul de 120Hz vs 60Hz. În acest test de viață a bateriei lui Samsung Galaxy Galaxy S20 Ultra s-a putut vedea efectul ecranului de 120Hz (când a fost folosit) asupra bateriei de 5.000mAh, comparativ cu rata de actualizare de 60Hz.

Rata de actualizare de 120Hz descarcă mai repede bateria

Un lucru este clar de la început, rata de actualizare de 120 Hertz face o diferență mare și o observați imediat când navigați în meniu sau pe web. Rata de actualizare mai mare este, de asemenea, un beneficiu uriaș pentru jucători. Le permite reacții mai rapide acolo unde fiecare sutime de secundă contează. Trebuie specificat că deocamdată nu sunt multe jocuri pe mobil care acceptă opțiunea de 120Hz. Sunt totuși promisiuni că vor veni mai multe cât de curând.

Singura zonă în care nu se observă nici o diferență cu această nouă tehnologie este în vizionarea clipurilor video. YouTube și majoritatea celorlalte platforme acceptă videoclipuri înregistrate în până la 60 de cadre pe secundă. Cea mai mare parte este înregistrată în 30fps sau 24fps), ceea ce ar arăta foarte bine pe un ecran tradițional de 60 Hertz. Astfel noua opțiune de actualizare de 120 Hertz nu va face diferența.

Hertz (herț în limba română) cu simbolul Hz, este unitatea de măsură pentru frecvență în Sistemul Internațional. Această denumire a fost stabilită la Conferința Generală de Măsuri și Greutăți din 1960 în cinstea fizicianului german Heinrich Hertz.

Înainte de a vă spune rezultatele, menționăm că a fost folosită versiunea cu procesorul Exynos 990 a lui Samsung Galaxy S20 Ultra. Telefonul a fost folosit în modul „Optim” de baterie și rezoluția ecranului a fost de 1080 pixeli. Specificăm că rata de actualizare de 120Hz nu este încă acceptată în rezoluția maximă de 1440 pixeli.

Comparație durată de viață a bateriei în 120Hz vs 60Hz la Galaxy S20 Ultra

  • Rezultatul duratei de viață a bateriei pe Galaxy S20 Ultra în 60Hz: 12 ore și 23 minute
  • Rezultatul duratei de viață a bateriei pe Galaxy S20 Ultra în 120Hz: 10 ore și 2 minute
  • Durata de viață a bateriei pe Galaxy Note 10+: 11 ore și 37 minute
  • Durata de viață a bateriei pe Galaxy S10+: 10 ore și 33 minute
  • Durata de viață a bateriei pe Apple iPhone 11 Pro Max: 12 ore și 53 minute

Aceste rezultate răspund fără echivoc la întrebarea privind durata de viață a bateriei la Samsung Galaxy S20 Ultra cu ecran de 120Hz vs ecran de 60Hz. Și da, există o diferență mare între 120Hz și 60Hz, nu doar cu privire la cât de bine funcționează telefonul, ci și la durata de viață a bateriei.

La 60 Hertz, S20 Ultra se numără printre cele mai bune telefoane atunci când vine vorba de durata bateriei. Dacă treceți la 120 Hertz, obțineți un scor al bateriei mai mic cu 2 ore și aproape 20 de minute. Asta înseamnă că veți avea o durată de viață a bateriei cu aproape 20% mai slabă atunci când treceți la 120Hz.

Samsung Galaxy S20 Ultra cu o excelentă durată de viață a bateriei

Este o diferență considerabilă. La 60 Hertz, S20 Ultra se situează printre cele mai longevive telefoane de pe piață. Dar atunci când treceți la 120 Hertz, durata de viață a bateriei scade atât de mult, încât este depășit de alte telefoane de rangul său. Depinde ca voi cei ce utilizați Galaxy S20 Ultra, să decideți dacă acest compromis merită.

Totuși, acest test mai arată și altceva. Cu Galaxy S20 Ultra și o rată de actualizare a ecranului de 60Hz, Samsung a reușit să creeze un telefon care este o bestie absolută în materie de baterie. Oferă o durată de viață mai lungă a bateriei decât Galaxy Note 10+ și Galaxy S10+.