Galaxy S21 are un rating de reparabilitate mai bun decât iPhone 12

476
Galaxy S21 are un rating de reparabilitate mai bun decat iPhone 12
Sursa Foto: Pixabay

Cu un scor de 8/10, Galaxy S21 are un indice de reparabilitate mult mai bun decât iPhone 12 cu 6/10. Cu toate acestea, cei doi producători rămân în spatele mărcilor Crosscall și Fairphone, fiecare oferind smartphone-uri special concepute pentru a fi ușor demontate.

Începând cu 1 ianuarie 2021, producătorii de smartphone-uri și, în general, de electronice – trebuie să afișeze un indice de reparabilitate pe etichete. Acesta este de la 0 la 10 și va fi însoțit de unul de sustenabilitate din 2024. Scopul este de a promova economia circulară, oferind consumatorilor o idee despre durata de viață a dispozitivului lor. În acest fel este prevenită risipa de materiale și va avea impact și asupra mediului. Și până acum smartphone-urile Samsung Galaxy au avut un indice de reparabilitate bun, cu atât mai mult ne bucură prezența aici a modelului Samsung Galaxy S21.

Samsung Galaxy S21 foarte ușor de reparat

Indicele de reparabilitate se bazează pe cinci criterii: documentația producătorului, posibilitatea demontării smartphone-ului, disponibilitatea componentelor, prețul acestora și vechimea sistemului de operare (numai pentru smartphone-uri). Nota finală este o medie a rezultatelor obținute la fiecare categorie. Prin urmare, ideea este de a ghida cumpărătorii către produse mai durabile. Se estimează că doar 40% din dispozitivele vândute astăzi sunt reparate, conform PhonAndroid. Companiile și guvernele vizează 60% până în 2026.

Nu există nici urmă de îndoială între scorurile obținute de smartphone-urile Samsung și Apple. Cu un rating general de 8/10, Galaxy S21 zdrobește iPhone 12, care afișează doar 6/10. Nu este chiar o surpriză. Este cunoscut faptul că dispozitivele companiei americane nu sunt ușor de demontat. În plus, componentele lor sunt dificil de accesat, astfel încât utilizatorul lor nu are de ales decât să cumpere altul dacă apare o problemă.

Crosscall este o companie franceză de telefonie mobilă fondată în 2009. Produce telefoane rezistente la apă și praf. Software-ul este proiectat în Franța iar dispozitivele sunt asamblate în China. Telefoanele sunt destinate sportivilor, profesioniștilor sau industriei construcțiilor.

La rândul său, Galaxy S21 este ușor de demontat și reparat. Samsung a furnizat rapid toată documentația necesară, arătând cum să înlocuiți fiecare piesă. Ultimul său flagship este, prin urmare, mult mai bun decât predecesorul său. Să nu uităm că Samsung Galaxy S20 Ultra este aproape imposibil de reparat. Acesta din urmă a înregistrat doar un rating de 5,7/10. În același timp Galaxy Note 20, Galaxy A12 și și Galaxy 42 înregistrează un indice mai mare de 8/10. Deși nu sunt neapărat ușor de reparat, toate beneficiază de documentația detaliată furnizată de Samsung.

Modelele Apple iPhone au un rating de reparabilitate catastrofal

În plus, Samsung a optat pentru un acces mai bun la piesele sale de schimb, precum și actualizări regulate care consolidează securitatea dispozitivelor sale. Apple, dornică să-și repare propriile smartphone-uri, adoptă strategia opusă. Rezultatul: iPhone 7 și 8 ajung la 6,7 ​/10 și respectiv 6,6/10, în timp ce iPhone 11 are un rating catastrofal de 4,6/10.

Brandurile de masă nu reușesc să ajungă pe vârful podiumului. Primele locuri sunt împărțite între marca franceză Crosscall și producătorul olandez Fairphone. Telefoanele Crosscall sunt special concepute pentru utilizare în situații extreme. În plus, compania se angajează să înlocuiască componentele timp de zece ani, dacă este necesar! Aceste smartphone-uri obțin astfel scoruri de 8,8/10 la indicele de reparabilitate.

Dispozitivele Fairphone, pe de altă parte, vizează cel mai înalt nivel de reparabilitate. Există, de asemenea, o șurubelniță în cutia acestuia la acestea, dovedind dorința producătorului de a-i împinge pe utilizatori să își repare singuri smartphone-urile. Telefoanele Fairphone obțin scoruri de 8,7/10, un rezultat nu atât de impresionant în comparație cu cel al telefoanelor Samsung. Prin urmare, producătorii au tot interesul să furnizeze documentație detaliată, precum și accesul ușor la piesele de schimb dacă doresc să afișeze un index verde pe eticheta dispozitivelor lor.