Smartphone pliabil Samsung Galaxy Z Fold cu o cameră pop-up

570
Sursa Foto: nl.letsgodigital.org

Samsung a lansat până acum două tipuri diferite de smartphone-uri pliabile. Galaxy Fold și Z Fold 2 se pliază ca o tabletă, Galaxy Z Flip este un telefon pliabil tip clamshell. În culise, Samsung lucrează la noi tehnologii pentru a îmbunătăți în continuare modelele viitoare. Astfel seria Z poate primi o cameră pop-up.

Am scris recent despre un posibil Galaxy Z Fold 3 cu un indicator luminos în balama. Acum avem detalii despre un nou brevet Samsung care explorează mai multe opțiuni în departamentul foto. La acest brevet documentația în care este un telefon de tip Galaxy Z Fold arată o cameră pop-up. Prin aplicarea acestui sistem de camere, toate celelalte camere de pe dispozitiv pot fi eliminate.

Un viitor Galaxy Z Fold cu modul culisabil de camere

Brevetul de utilitate intitulat „Dispozitiv electronic pliabil, incluzând structura glisantă și metoda de control al acestuia” a fost depus în aprilie anul acesta de Samsung la WIPO (World Intellectual Property Office). Documentația de 79 de pagini a fost publicată pe 22 octombrie 2020, conform LetsGoDigital.

Este un smartphone pliabil Samsung cu o pliere comparabilă cu Galaxy Fold și Galaxy Z Fold 2. Sunt explicate diverse opțiuni, în toate cazurile este utilizată o cameră pop-up care iese din carcasă prin partea superioară. Modulul culisabil este la fel de lat ca și telefonul în sine (când este pliat).

Rămâne de văzut dacă Samsung va îndrepta acest sistem extensibil de cameră înainte, înapoi sau în ambele sensuri, dar sunt acolo mai multe opțiuni. Prin utilizarea unui sistem de cameră pop-up, nu trebuie făcute decupaje sau găuri pe ecran pentru a integra sistemul camerei. Acest lucru face ca dispozitivul să arate mult mai strâns și mai elegant.

ToF – Time of Flight sau timpul de zbor. Luminează fața și apoi măsoară durata de timp necesară pentru ca lumina să revină la senzor. Folosind aceste informații, senzorii pot măsura adâncimea și pot crea o hartă 3D a unui mediu, a unei fețe.

În sistemul pop-up pot fi amplasate diverse camere și senzori. De exemplu, se vorbește despre un sistem de camere orientate spre înainte, care funcționează ca o cameră selfie, cu o cameră bokeh și o cameră de recunoaștere TOF 3D. Acest sistem poate fi completat cu un senzor cu infraroșu, un senzor de iluminare și unul de proximitate. Dacă Samsung optează pentru această construcție, sistemul pop-up este plasat în prima parte a carcasei.

Ca de obicei mai multe camere pe noul telefon pliabil

Trei dintre cele patru opțiuni se bazează pe aceasta. Pentru a începe cu cea mai simplă variantă, camera este orientată exclusiv spre spate, astfel încât întreaga parte din spate a carcasei poate fi păstrată liberă de camerele foto. O cameră cu unghi larg, o cameră cu unghi ultra-larg și o cameră telefoto pot fi incluse în sistemul camerei.

O altă posibilitate pe care Samsung o discută – care pare, de asemenea, cea mai eficientă soluție – este aceea în care camerele din spate sunt menținute, dar că doar senzorii, microfoanele și blițul corespunzător sunt incluse în sistemul pop-up. Va fi astfel suficient spațiu pentru a utiliza același sistem pop-up pentru a implementa camere pe cealaltă parte a sistemului glisant. Apoi poate fi un modul pop-up cu două fețe. Acest lucru înseamnă că sistemul pop-up poate fi utilizat ca o cameră selfie atunci când ați pliat telefonul dar și când utilizați dispozitivul în poziție complet derulată.

Ultima opțiune menționată este de a avea toate cele 6 camere din sistemul pop-up: trei camere din spate și trei camere din față. Cu această opțiune, receptorul din față a dispărut și el, astfel încât să poată fi integrat un afișaj de capac și mai mare. Acesta este în mod clar cel mai avansat model.

Aceste două soluții din urmă permit Samsung să ofere fotografii avansate cu un singur sistem pop-up, indiferent de modul în care utilizați dispozitivul – deschis sau închis și atât față, cât și spate.

Telefon pliabil Samsung cu cameră pop-up

Documentația menționează utilizarea a 5 sau 6 camere – în funcție de soluția aleasă. Pentru comparație, Galaxy Fold a fost echipat cu 6 camere: una în față, două în interior și trei în spate. Cu Samsung Galaxy Z Fold 2, au fost alese cinci camere, o cameră mai puțin a fost plasată în interior. Crestătura largă a fost înlocuită de o cameră mică în gaura din ecran – creând o zonă mare, neîntreruptă a ecranului.

Samsung a înregistrat toate aceste metode pentru un smartphone pliabil cu un ecran pliabil spre exterior – gen Huawei Mate Xs. De obicei, Samsung alege să înregistreze brevete de utilitate cât mai extinse posibil, pentru a ține seama de toate scenariile posibile care ar putea fi dezvoltate în viitor. Cu toate acestea, această tehnologie pare să fie destinată în primul rând unui viitor telefon precum Galaxy Z Fold 2.

Cu siguranță nu este de neconceput ca Samsung să utilizeze o cameră pop-up pentru modelele sale de smartphone pliabile în viitor. Folosind un sistem de camere retractabile, se poate crea un design foarte atractiv și elegant, cu suprafețe de ecran relativ mari, neîntrerupte. Cu toate acestea, un sistem pop-up are și unele dezavantaje. De exemplu, construcția extensibilă poate face ca un astfel de sistem să nu fie impermeabil, nu va avea certificare IP68. Acest lucru nu ar fi un pas înapoi, deoarece nici Galaxy Z Fold 2 nu este impermeabil.

În ultimii ani, au fost introduse numeroase modele de smartphone-uri cu o cameră pop-up, Samsung a lansat chiar și un smartphone cu o cameră rotativă cu Galaxy A80. Aceste tipuri de sisteme de camere sunt adesea testate pentru a rezista de cel puțin 200.000 de ori. În practică, acest lucru înseamnă că puteți utiliza camera de cel puțin 100 zilnic timp de 5 ani.

Smartphone-uri din seria Samsung Galaxy Z

Telefoanele pliabile Samsung sunt plasate în seria Galaxy Z – cu excepția primului telefon pliabil Galaxy Fold. Anul acesta, Samsung a lansat două modele, compania va lansa probabil două smartphone-uri pliabile și în 2021. Galaxy Z Flip 2 va fi anunțat probabil în februarie, Galaxy Z Fold 3 fiind așteptat în a doua jumătate a anului.

În România este disponibil pe piață atât Samsung Galaxy Z Flip, cât și Samsung Galaxy Z Fold 2. Da, au prețuri mari, dar sunt telefoane care merită acest preț.

SURSĂLetsgoDigital