Sunetele nedorite: istoria tehnologiei de anulare a zgomotului (ANC)

845
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

În 1978, guvernul SUA a abordat o companie din domeniul audio cu o propunere neobișnuită. Aceasta trebuia să dezvolte o tehnologie specială care să permită piloților și astronauților NASA să comunice liber cu echipajele de la sol și cu alți piloți fără să audă vuietul puternic al motoarelor. Rezultatul și-a găsit aplicarea nu numai în aviație și astronautică. Începând cu anul 1986 tehnologia ANC a fost folosită în căști militare, apoi în produse de larg consum.

Astăzi, această tehnologie ANC – Active Noise Canceling de anulare a zgomotului este utilizată într-o varietate de căști de diferite modele. Datorită acesteia, putem asculta muzică și alte tipuri de conținut fără a fi distrași de sunete și zgomote externe nedorite.

Active Noise Canceling (ANC) și Passive Noise Cancellation (PNC)

Chiar și căștile obișnuite reduc nivelul de zgomot extern într-o oarecare măsură. Dar blocarea absolută cu astfel de dispozitive poate fi realizată numai prin acoperirea completă a urechilor. Pentru a înțelege mai bine procesul de captare și filtrare a sunetelor, care este cheia tehnologiei de anulare a zgomotului (ANC), trebuie mai întâi să înțelegeți cum funcționează undele sonore și cum sunt transmise la ureche.

Undele sonore sunt create de vibrațiile mecanice care se propagă prin spațiu și sunt captate de ureche. După cum știți, în spațiu nu putem auzi sunet, iar motivul este absența aerului. Aerul servește ca mediu pentru propagarea undelor sonore atunci când vorbim.

Numai undele acustice care au frecvențe cuprinse între aproximativ 20 Hz și 20 kHz generează o percepție auditivă la oameni. Undele sonore peste 20 kHz sunt cunoscute sub numele de ultrasunete și nu sunt audibile pentru oameni. Undele sonore sub 20 Hz sunt cunoscute ca infrasunete.

Mecanismele de anulare a zgomotului profită de caracteristicile unice ale undelor sonore și ale mediului prin care se propagă. Există două abordări: prima se numește Active Noise Canceling (ANC). Cu aceasta dispozitivul își creează propriile unde sonore similare cu zgomotul extern pentru a compensa sunetele nedorite. A doua este Passive Noise Cancellation (PNC). Aici căștile blochează intrarea zgomotului exterior în ureche, limitând mediul prin care se deplasează și se deplasează undele sonore.

Se crede că cel mai eficient instrument pentru tăierea unui diamant este un alt diamant. La fel, undele sonore pot fi compensate sau chiar suprimate complet de alte unde sonore. La fel ca valurile mării, undele sonore au vârfuri (punctul cel mai înalt) și punct de jos (punctul cel mai jos). Când undele sonore cu aceeași distanță de vârf / jos vin din direcții diferite și se ciocnesc între ele, unda sonoră rezultată dispare.

Anularea activă a zgomotului – Active Noise Canceling (ANC)

Sistemele active de anulare a zgomotului (ANC) folosesc acest principiu de interferență, iar sunetele nedorite nu ajung la urechi. Sunetele din exterior sunt colectate printr-un microfon orientat spre exterior montat în interiorul căștii. Dispozitivul folosește propriile circuite pentru a analiza aceste sunete, apoi le redă pentru a crea unde sonore similare, dar inversate. Prin acest proces, căștile amortizează undele sonore nedorite înainte ca acestea să ajungă la urechi.

Deoarece Anularea Zgomotului Activ utilizează și reacționează la sunetul colectat pe baza analizei acestui zgomot extern, procesul de anulare a zgomotului este continuu și permanent. Dacă căștile preiau un sunet similar cu zgomotul pe care l-a analizat anterior, va fi generată o undă „oglindită” la momentul potrivit pentru a elimina zgomotul nedorit. Acesta este motivul pentru care această tehnologie de compensare a zgomotului este foarte eficientă în zonele cu zgomot constant. Este vorba despre gări, aeroporturi sau în metrou, printre altele. Pe de altă parte, sistemele ANC sunt mai puțin eficiente când sunetele externe sunt aleatorii și mai dificil de previzionat.

Sistemele ANC sunt mai eficiente la suprimarea sunetelor de joasă frecvență decât la sunetele înalte. Sistemul necesită timp pentru a analiza zgomotul extern, iar această întârziere poate afecta compensarea sunetului extern și cât de mult zgomot extern va auzi utilizatorul. Cu alte cuvinte, sunetele externe nedorite pot apărea mai repede decât le poate suprima sistemul de anulare a zgomotului. În cazul basului, cu o lungime de undă relativ mare, decalajul dintre vârf și punctul de jos este mai mare.

Anularea pasivă a zgomotului – Passive Noise Cancellation (PNC)

Când auzim un sunet care nu ne place, de obicei ne acoperim urechile cu mâinile. Acesta este cel mai simplu mod de a amortiza zgomotul. Undele sonore călătoresc prin aer, iar sunetul nu poate intra în mod corespunzător în ureche dacă este obstrucționat.

De fapt, așa funcționează anularea pasivă a zgomotului. Căștile cu Passive Noise Cancellation (PNC) sunt proiectate pentru a bloca fizic zgomotul protejând urechea de mediul înconjurător. De obicei folosesc și un material poros care absoarbe sunetul. Căștile care acoperă întreaga ureche și căștile intra-auriculare care acoperă complet intrarea în ureche sunt câteva dintre cele mai bune exemple de tehnologie pasivă de anulare a zgomotului.

Spre deosebire de căștile ANC, care necesită microfoane și circuite pentru a compensa zgomotul nedorit, căștile PNC sunt mai simple. Sunt mai ușor de fabricat, ceea ce le face mai puțin costisitoare decât dispozitivele ANC. Mai mult, dacă căștile cu anulare pasivă a zgomotului se potrivesc perfect cu forma urechii dvs., acestea pot bloca aproape complet zgomotul extern, făcându-le mai eficiente în practică. Cu toate acestea, din moment ce aceste modele sunt introduse direct în canalul urechii, unii utilizatori le consideră mai incomod de utilizat.

Mai întâi siguranța utilizatorului

Când vine vorba de eliminarea sunetelor și zgomotului, contează metoda de reducere a zgomotului și forma căștilor în sine. Până acum, majoritatea căștilor cu anulare pasivă a zgomotului au fost de tipul introducerii în canalul urechii. Deoarece acestea pătrund direct în ureche în comparație cu căștile în stil deschis, care lasă mai mult spațiu în jurul urechii și sunt mai puțin eficiente în anularea zgomotului. Căștile deschise din spate au fost rareori echipate cu tehnologii de anulare a zgomotului, dar odată cu introducerea Galaxy Buds Live, Samsung a extins experiența utilizatorului prin încorporarea ANC în căștile sale wireless.

În timp ce tehnologiile de anulare a zgomotului vă permit să vă concentrați pe audio, ele pot fi și periculoase. Vă pot izola complet de tot ce se întâmplă în jur. Când purtați căști cu tehnologie de anulare a zgomotului, este dificil să recunoașteți o situație periculoasă, deoarece blochează toate sunetele. Volumul din interiorul căștilor poate ajunge la 70-80 decibeli, care este comparabilă cu un claxon care funcționează. Dar din moment ce sunetul căștilor este mult mai aproape de utilizator, este posibil ca acesta să nu audă zgomotele externe. În plus, utilizarea tehnologiei ANC reduce și mai mult zgomotul ambiental cu aproximativ 30 dB. Păstrează totuși sunetul în căști între 70 și 80 dB, împiedicând în continuare capacitatea noastră de a recunoaște un pericol.

Atunci când ascultă muzică cu căști de anulare a zgomotului, utilizatorii trebuie să fie atenți și la siguranța lor. Pentru ascultarea în interior, căștile cu anulare a zgomotului sunt o alegere excelentă. Cu toate acestea, atunci când aveți activități în aer liber, cum ar fi jogging, ar trebui să fiți întotdeauna atenți la mediul înconjurător. Trebuie să alegeți căști cu un nivel rezonabil de anulare a zgomotului, astfel încât să puteți rămâne la curent cu zgomotul ambiental.