Visul Microsoft: un hard disk cât un dulap, cu piese de la Galaxy S20

548
Sursa Foto: Shutterstock

Nu poți gândi la ceva mic atunci când ești mare. La evenimentul anual Microsoft Ignite (22 – 24 sept. 2020) pentru dezvoltatori, Microsoft a făcut ceva mai multă lumină asupra muncii pe care o face cu stocarea holografică. Grupul de cercetare al companiei s-a întors la planșa de desen pentru a regândi stocarea la un nivel hiperscalat. Adică stocarea trebuia să vină într-un factor de formă de 2,5 sau 3,5 inch.

La urma urmei, nu există nicio normă care să spună că stocarea în centrul de date trebuie să se bazeze pe unitățile de hard disk pentru consumatori – sau pe SSD-uri pentru întreprinderi. Noile formate, cum ar fi factorul de formă SSD, oferă o oarecare inovație, dar nu prea rupe gura târgului. Dar, se pare că Microsoft vrea altceva.

Cea mai mică unitate în spațiul de stocare în cloud, spun cercetătorii, este de fapt raftul de stocare. Acesta are aproximativ dimensiunea unui dulap și proiectanții încep să se gândească la hardware nou pentru aceste rafturi. Potrivit unei postări pe blog-ul Microsoft, acest ar lucru permite „componentelor să fie partajate eficient pe întregul raft” și ar putea sfârși prin a schimba paradigma pentru găzduirea web, IaaS (Infrastructure as a service) și PaaS (Platform as a service).

Microsoft poate folosi optică de la Samsung Galaxy S20

În timp ce Project Silica – un alt proiect al Microsoft de stocare – a analizat stocarea datelor pentru o lungă perioadă de timp folosind un format de arhivare numai în scriere, în citire, proiectul HSD (Hologram Storage Device) analizează modul în care pot fi accesate așa-numitele date fierbinți mai rapid și stocate în volume mai mici.

HSD – Stocarea holografică a datelor este o tehnologie potențială în domeniul stocării datelor de mare capacitate. Specialiștii consideră că o astfel de tehnologie poate oferi stocare sigură a datelor timp de 50 de ani, cu mult dincolo de cât se poate azi.

Conform TechRadar, în postarea pe blog, Microsoft a publicat o ilustrație care evidențiază formidabila creștere a rezoluției senzorilor camerei. Acești senzori au crescut de la 1 megapixel la mai mult de 100 megapixeli în mai puțin de două decenii. Proiectul HSD vrea să exploateze creșterea rezoluției pentru a simplifica hardware-ul (optic) și a muta complexitatea către software.

Senzorul de cameră ISOCELL Bright HMX de 108MP a fost introdus acum mai bine de un an de Samsung. Samsung are deja un senzor de imagine mare și primul care a depășit bariera de 100MP. Acum este utilizat în telefoane, cum ar fi Galaxy S20 Ultra, Galaxy Note 20 Ultra și Xiaomi Mi CC9 Pro Premium.

Dar Samsung vrea mai mult. Directorul executiv Yongin Park a confirmat deja că obiectivul este un senzor de 600MP. Cineva de la Microsoft Research a aflat cu siguranță acest lucru. Asocierea acestei optici existentă deja pe piață și AI poate crește semnificativ densitatea de stocare a HSD, viteza de citire / scriere și timpii de acces.