Modul Avion: ce este, ce face și când să-l folosiți?

239
Aiplane Mode Modul Avion
Sursă foto: CNET

Dacă v-ați îmbarcat recent într-un aeroplan, probabil că știți deja cum să activați Modul Avion – Airplane Mode / Flight Mode. Dar, știți ce este Modul Avion? Sarcina sa este de a scoate un telefon offline și de a dezactiva toate conexiunile wireless de pe el, inclusiv conectivitatea celulară, Wi-Fi și Bluetooth.

Această caracteristică Mod Avion (iconița de pe telefon cu un avion) este, evident, concepută pentru a fi utilizată în avioane. Modul Avion a fost implementat din cauză că semnalele emise de telefon pot interfera cu sistemul de comunicații al zborului. Probabil știi că îți oprește WiFi-ul, acesta este unul dintre cele mai vizibile efecte imediat, dar ce mai face? Pe scurt, este conceput pentru a dezactiva toate funcțiile telefonului dvs. care ar putea interfera cu diferiții senzori și dispozitive de măsurare pe care le utilizează avionul în care călătoriți.

Indiferent dacă aveți cel mai bun telefon Samsung, Android sau Apple iPhone 15 Plus, Modul Avion este relativ același. Este activat prin atingerea unui simbol de avion în setările dvs. și acționează pentru a opri semnalele celulare și alte semnale de pe telefon. Deși există câteva detalii de explorat mai jos, nu veți putea trimite (sau primi) apeluri sau mesaje text în modul avion.

Ghidul privind dispozitivele electronice portabile din 2017 al The United States Federal Aviation AdministrationAdministrația Federală a Aviației din SUA (FAA) explică de ce este necesar să fie oprite anumite semnale în timpul zborului. De fapt, o altă organizație legată de telefon (Comisia Federală de Comunicații, FCC) interzice în mod explicit utilizarea telefoanlor în timpul zborurilor cu avionul. Undele produse de telefoanele mobile au o rază prea mare. Cu toate acestea, Bluetooth care folosește unde cu rază scurtă de acțiune este permis.

FAA este cea mai mare agenție de transport a guvernului SUA și reglementează toate aspectele aviației civile din țară, precum și din apele internaționale din jur. A fost fondată în 23 august 1958. Pentru 2024 are un budget de 19,807 miliarde USD.

Utilizarea Wi-Fi într-un avion este mai mult o zonă gri. FAA permite Wi-Fi, dar numai dacă avionul are hardware-ul adecvat disponibil la bord pentru a-l face în siguranță. Întrebați-vă însoțitorul de bord sau așteptați îndrumări de la pilot înainte de a folosi Wi-Fi.

Din fericire, dacă este permis, puteți reactiva Bluetooth și Wi-Fi fără a ieși din Modul Avion. Pentru a face acest lucru, atingeți pictograma relevantă din umbra de notificare glisând în jos de sus pe un dispozitiv Samsung Galaxy sau Android sau glisând în sus de jos pentru a accesa Centrul de control pe un dispozitiv iOS. Cu toate acestea, regulile precise pot varia în funcție de aeronava, compania aeriană sau țara în care vă aflați. Dacă aveți îndoieli, întrebați înainte de a activa orice conexiune.

Acum că înțelegeți ce este Modul Avion. De asemenea, am considerat că este important să menționăm că poate fi foarte convenabil în alte câteva situații, în afară de o călătorie cu avionul. Iată mai jos, via DigitalTrends, câteva dintre situațiile în care Airplane Mode vă poate fi de mare folos:

Economisiți durata de viață a bateriei. Una dintre cele mai bune utilizări ale modului avion în afara unui avion este pur și simplu să economisești durata de viață a bateriei. Dacă vă străduiți să stabiliți o conexiune solidă pe telefon și întâmpinați dificultăți în a obține un semnal, poate fi util să comutați Modul Avion pornind si oprit din nou această funcție.

Oferă liniște sufletească. Acest mod funcționează bine și atunci când sunteți într-o stare de spirit „nu deranja”. Puteți activa rapid Modul Avion chiar înainte de a merge la culcare, iar telefonul nu vă va trezi enervant cu o alertă text sau e-mail. Și dacă vă întrebați, da, alarmele încă funcționează. Când trebuie să măriți durata de viață a bateriei telefonului dvs. Modul Avion este de mare folos. Îl poți folosi și economisi bateria atâta timp cât nu te aștepți la un apel sau un mesaj de la cineva. Când utilizați Modul Avion, telefonul se încarcă mai repede atunci când este conectat la rețelele mobile.

Limitarea utilizării datelor. Activarea Flight Mode este o modalitate excelentă de a limita utilizarea datelor atunci când călătoriți, dacă nu ați plătit pentru roaming internațional. Pentru cei fără conexiune roaming, telefoanele Samsung Galaxy, dar și altele, vă vor percepe imediat taxe atunci când vorbiți, chiar dacă aveți Wi-Fi și datele celulare dezactivate. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este utilizarea modului avion fără a trebui să plătiți suplimentar. Puteți chiar să activați Wi-Fi după ce Flight Mode este activat, dacă sunteți sigur că nu aveți conexiune celulară activă. Modul avion poate fi folosit și pentru a limita utilizarea datelor celulare atunci când sunteți aproape de casă. De exemplu, dacă nu aveți mai multe date și nu doriți ca telefonul să descarce automat imagini și videoclipuri din WhatsApp sau să actualizeze aplicații în timp ce nu sunteți conectat la Wi-Fi.

Ce se întâmplă când cineva te sună în modul avion? Dacă cineva vă sună în modul avion, nu veți primi apelul deoarece telefonul nu are semnal. Deci nu va exista nicio notificare că telefonul dvs. a fost apelat de o sursă externă. De fapt, apelul pur și simplu nu are loc. Cu toate acestea, este posibil ca apelantul să poată lăsa în continuare un mesaj vocal. Dacă aveți activat apelurile prin Wi-Fi și aveți permisiunea de a utiliza Wi-Fi în avion, puteți apeluri în timpul zborurilor.

Începând cu Android 14 Google schimbă lucrurile pentru Modul Avion. Pe cea mai recentă versiune de Android, dacă activați Wi-Fi/Bluetooth în timp ce Flight Mode este activ, telefonul își va aminti acest lucru și va menține Wi-Fi/Bluetooth pornit data viitoare când îl puneți în Modul Avion. Acest mod mai inteligent de zbor/avion va fi disponibil pe toate telefoanele și tabletele Samsung Galaxy cu Android 14.