Profitul Samsung în Q1 2024 a crescut: cipurile în prim plan

75
Rezultate financiare Q1 2024
Sursă foto: Rappler

Samsung a anunțat ieri că profitul său operațional a crescut de peste zece ori în Q1 2024. Astfel afacerile companiei cu cipuri au trecut pe profit pentru prima dată în ultimele cinci trimestre. Creșterea semnificativă este atribuită în primul rând unei redresări puternice a afacerii cu cipuri a companiei, dar și seria Galaxy S24 a punctat aici.

Samsung Electronics, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri și cipuri de memorie, a declarat că profitul său operațional a atins 6,6 trilioane woni (KRW) (~4,8 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-martie 2024. Pentru comparație, profitul operațional a fost de 640,2 miliarde woni (~ 465 milioane de dolari) în aceeași perioadă a anului trecut.

Vânzările Samsung au crescut cu 12,8%, până la 71,9 trilioane woni (~52,3 miliarde USD). Profitul profitul net a crescut cu 329%, până la 6,75 trilioane de woni, a declarat ieri Samsung, potrivit TheKoreaHerald.

Câștigurile companiei Samsung au depășit așteptările companiilor de cercetare de piață. Estimarea medie a profitului operațional de către analiști a fost de 5,6 trilioane de woni, potrivit unui sondaj realizat de Yonhap Infomax, firma de date financiare a agenției sud-coreene de știri Yonhap.

Samsung a declarat că a investit 7,82 trilioane de woni în cercetare și dezvoltare pentru trimestrul încheiat în martie. Este cea mai mare investiție trimestrială a companiei în R&D. Samsung a declarat că afacerea sa cu cipuri a generat 23,1 trilioane woni (~16,800 miliarde USD) vânzări pentru Q1 2024. Samsung a obținut un profit operațional de 1,91 trilioane KRW în această perioadă.

KRW – South Korean Won este moneda oficială în Coreea. Este o monedă derivată din dolarul de argint spaniol-american, o monedă utilizată pe scară largă pentru comerțul internațional între Asia și America din secolele XVI-XIX.

Este pentru prima dată când divizia de semiconductori al companiei a înregistrat profit din trimestrul al patrulea din 2022. A înregistrat o pierdere operațională de peste 1,3 miliarde USD anul trecut, pe fondul unei scăderi a pieței globale de cipuri.

Pentru a ține pasul cu cererea în plină expansiune de inteligență artificială generativă, Samsung a declarat că va începe să producă în masă cele mai recente produse HBM3E cu 12 straturi în al doilea trimestru. Producția în masă a HBM3E cu 8 straturi a început în aprilie, a adăugat compania.

Afacerile companiei cu dispozitive mobile și alte dispozitive au înregistrat vânzări de 47,3 trilioane de woni (~34,364 miliarde USD). Aici profitul operațional a fost de 4,1 trilioane de woni în primul trimestru. În special, vânzările de ~24,337 miliarde USD și un profit operațional de 1,813 miliarde USD au venit din sectorul smartphone-urilor.

Galaxy S24, Galaxy S24+ și Galaxy S24 Ultra, primele telefoane cu inteligență artificială al companiei, au realizat câștigurile stelare în Q1 2024, în ciuda încetinirii pieței globale de smartphone-uri. Compania a declarat că livrările de smartphone-uri și tablete s-au ridicat la 60 de milioane și, respectiv, 7 milioane de unități în primul trimestru. Prețul mediu de vânzare al smartphone-urilor a fost 336 de dolari.

Câștigurile companiei din smartphone-uri vor primi probabil un nou impuls în a doua jumătate a acestui an. Viitoarele pliabile Fold 6 și Flip 6, sunt programate să iasă pe piață în vară, împreună cu inelul Galaxy Ring. Compania le va lansa la Galaxy Unpacked la începutul lunii iulie, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Câștigurile din vânzările de televizoare au scăzut față de trimestrul precedent. Totuși, cererea pentru televizoare QLED și OLED mari a rămas puternică. De asemenea, Samsung a declarat că a alocat 11,3 trilioane de woni (~8,210 miliarde de dolari) pentru investiții în instalații. Compania va cheltui aproximativ 7 miliarde USD doar în sectorul semiconductorilor.