Samsung și Arm colaborează pentru viitoarele nucleele Cortex-X

164
Samsung and Arm Cortex-X
Sursa foto: via sammobile.com

Samsung Foundry este divizia Samsung Electronics care fabrică cipuri semiconductoare. Ieri filiala Samsung și Arm au anunțat colaborarea pentru fabricarea optimizată a nucleelor ​​CPU din seria Cortex-X de ultimă generație. Această colaborare va îmbunătăți performanța și eficiența energetică a nucleelor ​procesoarelor folosind cele mai recente modele din seria Cortex-X ale Arm. Aceste nuclee personalizate vor fi fabricate folosind procesul GAA de la Samsung Foundry.

Arm Holdings este o firmă cu sediul în Marea Britanie care proiectează toate arhitecturile de bază ale procesorului și design-urile utilizate în smartphone-urile moderne, ceasurile inteligente și alte produse mobile. Seria Arm Cortex-X de ultimă generație a fost optimizată pentru tehnologia de fabricare Gate-All-Around (GAA) de la Samsung Foundry.

Asta înseamnă că viitoarele nuclee Cortex-X au fost proiectate să ofere performanță și eficiență energetică îmbunătățite atunci când sunt fabricate folosind procesele GAA de 2 nm și 3 nm de la Samsung. Această colaborare Samsung și Arm este rezultatul anilor de parteneriat dintre Arm și Samsung Foundry. Milioane de dispozitive au fost livrate de-a lungul anilor cu cipuri și tehnologii ARM și sunt fabricate de Samsung Foundry.

Cele două companii au planuri îndrăznețe de a reinventa tehnologia GAA de 2 nm pentru AI de generație următoare. Samsung și-a anunțat producția de cip FET Multi-Bridge-Channel de prima generație de 3nm în 2022, potrivit SamMobile. Această nouă tehnologie GAA oferă o scalare îmbunătățită în comparație cu design-urile FinFET. Tehnologia duce la la o eficiență energetică îmbunătățită și un nivel redus de tensiune de alimentare, dar performanțe mai bune.

Tehnologia Gate-All-Around (GAA) împrumută multe dintre procesele utilizate la FinFET. Tehnologia GAA duce la o structură de tranzistor îmbunătățită în care poarta poate intra în contact cu canalul pe toate părțile, pentru scalare continuă.

Samsung și Arm spun că este important să se livreze produse eficiente la timp. Prin urmare au adoptat soluția de co-optimizare design-tehnologie. Asta înseamnă că proiectarea și optimizarea se fac simultan, reducând timpul necesar pentru a realiza cipuri optimizate. Ne așteptăm ca procesoarele mobile cu nuclee Cortex-X de ultimă generație să funcționeze mai bine când sunt realizate cu tehnologia Samsung GAA de 2 și 3 nm.

Jongwook Kye, EVP Samsung Foundry, a declarat: „Pe măsură ce continuăm în era Gen AI, suntem încântați să extindem parteneriatul nostru cu Arm. Următoarea generație de procesoare Cortex-X va permite clienților noștri comuni să creeze produse inovatoare. Samsung și Arm au construit o bază solidă în urma multor ani de colaborare.”