Samsung ar putea câștiga miliarde din producerea noilor cipuri Apple M1

662
Sursa Foto: via SamMobile.com

În cadrul unui eveniment „One More Thing” din 10 noiembrie 2020, Apple a anunțat primul procesor Apple Silicon M1. Tot atunci Apple a anunțat primele Mac-uri, un MacBook Air și un Apple Mac Mini cu noul procesorul M1. Paradoxal una dintre companiile care va avea foarte mult de câștigat în urma acestor lansări este Samsung.

De mult timp Apple folosește cipuri personalizate pentru dispozitive sale mobile precum iPhone și iPad. Acum compania americană face un salt uriaș înlocuind chipset-urile Intel cu propriile sale procesoare. Apple M1 este primul său cip de computer și cu siguranță nu va fi ultimul. Apple nu are unități de producție pentru procesoare, așa că are nevoie de cineva care să producă aceste cipuri. Analiștii din domeniu cred că acest lucru ar putea duce la câștiguri de miliarde pentru Samsung.

Samsung este singura alegere fiabilă pentru Apple

Deoarece Apple nu are propria turnătorie, nu poate produce de fapt chipset-urile pe care le proiectează, conform SamMobile. TSMC este producătorul exclusiv de cipuri mobile personalizate de aproape cinci ani. Samsung a realizat un procent de cipuri pentru Apple în trecut, dar din 2015, TSMC a fost producătorul exclusiv. S-a zvonit de nenumărate ori că Samsung ar putea recâștiga unele comenzi, dar acest lucru nu s-a concretizat.

Este posibil să fi existat multe motive în spatele deciziei Apple de a face din TSMC producătorul exclusiv. S-a spus că tehnologia de producție TSMC era superioară celei Samsung. Unii cred că Apple pur și simplu nu a vrut să ofere mai multe componente de iPhone-uri pentru a fi produse de Samsung. Să nu uităm că Samsung este cel mai puternic și periculos concurent pentru Apple. Apple plătește deja bani grei (miliarde) de dolari pentru afișajele Samsung OLED. Mai și plătește penalități mari atunci când nu cumpără cantitatea comandată.

TSMC – Este una dintre cele mai mari companii din Taiwan și cea mai valoroasă companie de semiconductori din lume. Veniturile TSMC în primul trimestru al anului 2020 au ajuns la 10 miliarde USD, în timp ce capitalizarea sa de piață a fost de 254 miliarde USD.

TSMC nu poate produce cipuri de 5 nm cât vrea Apple

Este important să rețineți că Apple M1 este un cip de 5nm. Samsung și TSMC sunt singurele companii din lume care pot produce cipuri de 5nm. TSMC – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company realizează deja toate cipurile Apple Bionic de 5 nm pentru dispozitivele sale mobile. Se spune că reprezintă aproape 25% din întreaga capacitate de producție de 5nm a TSMC.

Apple este departe de a fi singura companie importantă care încearcă să-și asigure procesoare de la TSMC. Qualcomm, NVIDIA, AMD, Intel și MediaTek primesc și ele cantități mari de cipuri de 5nm produse de la TSMC. Deci, cu excepția cazului în care TSMC poate construi foarte rapid noi linii de 5nm, pentru care e nevoie de timp și bani, este posibil să nu poată onora cantitatea de cipuri M1 pe care o dorește Apple. MacBook Air și MacBook Pro se vând ca pâinea caldă, așa că Apple va avea nevoie de o cantități mari de cipuri M1. Experții din domeniu spun că TSMC nu va putea face acest lucru.

Samsung este singura opțiune pentru cipurile Apple M1

În această situație singura altă opțiune pentru Apple este Samsung. Deci, Apple nu ar avea de ales decât să lucreze cu Samsung în acest sens. Gigantul tech a încercat să-și mărească veniturile din producția de cipuri, mergând până la a reduce prețul pentru a câștiga comenzi. Se așteaptă deja ca Samsung să câștige întreaga comandă de producție a lui Qualcomm pentru Snapdragon 875 fabricat cu tehnologia de 5nm.

Câștigarea unei bucăți de comenzi pentru Apple M1 va fi o afacere profitabilă pentru Samsung. Probabil va trebui să așteptăm următoarea lansare rezultatelor sale financiare pentru a afla dacă aceste previziuni s-au împlinit.

Decizia Samsung de a investi agresiv în tehnologia de fabricație de 5nm începe dă dea roade. Qualcomm are nevoie de cipuri de 5nm și dacă TSMC este într-adevăr în imposibilitatea de a satisface cererea Apple pentru M1, Apple trebuie să facă afaceri cu Samsung, indiferent dacă îi place sau nu.