Samsung a lansat trei cipuri pentru următoarea generație de automobile

298
Samsung a lansat trei procesoare pentru urmatoarea generatie de automobile
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Samsung Electronics a prezentat ieri trei dintre cele mai recente soluții de cipuri pentru automobile. Este vorba despre Samsung Exynos Auto T5123 pentru conectivitate 5G; Samsung Exynos Auto V7 pentru sisteme complete de infotainment în vehicul; și IC-ul de gestionare a energiei (PMIC) S2VPS01 certificat ASIL-B pentru seria Auto V.

Tehnologiile auto mai inteligente și mai conectate pentru experiențe îmbogățite în vehicul, inclusiv divertisment, siguranță și confort, devin caracteristici esențiale pe drum”. A declarat Jaehong Park, vicepreședinte executiv al System LSI Custom SOC Business la Samsung Electronics, conform Samsung Newsroom.

Exynos Auto T5123: prima soluție 5G din industrie pentru automobile

Exynos Auto T5123 este o unitate de control telematică 3GPP Versiunea 15 special concepută pentru a aduce conectivitate 5G rapidă. Procesorul aduce conectivitate fără întreruperi atât în ​​modul de sine stătător cât și în modul non-autonom următoarelor generații de mașini conectate. Furnizează informații esențiale vehiculului în timp real prin descărcare de mare viteză de până la 5,1 gigabiți pe secundă (Gbps). Astfel le permite pasagerilor să se bucure de streaming de conținut de înaltă definiție și apeluri video din mers.

PCI Express – Peripheral Component Interconnect Express este un standard pentru conectarea dispozitivelor periferice la o placă de bază. PCI Express a fost dezvoltat de compania americană Intel și introdus în 2004.

Pentru a procesa eficient cantități mari de date transmise și primite prin modemul 5G, Exynos Auto T5123 acceptă o interfață PCIe de mare viteză (PCI Express) și o DRAM mobilă LPDDR4x de înaltă performanță și de putere redusă. În plus, procesorul vine cu două nuclee CPU Cortex-A55 și un sistem global de navigație prin satelit încorporat. Samsung Exynos AutoT5123 îndeplinește cerințe stricte pentru componentele auto și este certificat Automotive Electronics Council-Q100.

Exynos Auto T5123 este în prezent în producție de masă și oferă, pentru prima dată în industrie, capacități de comunicare pentru vehicule bazate pe 5G.

Exynos Auto V7: un procesor puternic pentru vehicule de gamă medie și înaltă

Samsung Exynos Auto V7 este cea mai nouă adăugire la gama de procesoare marca Samsung. Acesta a fost special proiectat pentru sistemele de infotainment în interiorul vehiculelor. Pentru performanțe puternice de procesare, V7 integrează opt nuclee CPU Arm Cortex-A76 de 1,5 gigaherți (GHz) și 11 nuclee GPU Arm Mali G76. GPU-ul vine în două grupuri separate, cu trei nuclee în domeniul „mic” pentru afișarea clusterului și AR-HUD și opt în domeniul „mare” pentru afișarea centrală a informațiilor. O astfel de separare fizică permite GPU-ului să suporte mai multe sisteme simultan și aduce o funcționare mai sigură. Pe lângă procesorul și GPU-ul său puternic, V7 este echipat cu un Neural Processing Unit (NPU) pentru servicii convenabile. Printre acestea, asistența virtuală, care poate procesa date vizuale și audio pentru caracteristicile de recunoaștere a feței, a vorbirii sau a gesturilor.

Samsung Exynos Auto V7 acceptă până la patru afișaje și 12 intrări pentru cameră, care oferă informații pentru a ajuta șoferii și pasagerii. Sistemul de imagistică al lui V7 oferă corecție pentru pixeli, compresie dinamică și corecție a distorsiunii geometrice. Astfel oferă imagini fără zgomot și fără distorsiuni pentru funcții precum vizualizarea înconjurătoare și asistența la parcare. Pentru divertisment captivant în mașină, procesorul Samsung Auto V7 vine cu trei procesoare audio HiFi 4. În acest fel oferă o calitate audio excelentă pentru melodii, filme și chiar jocuri din mers. Pentru a rula toate aceste funcții cât mai ușor, V7 are o capacitate de memorie LPDDR4x de până la 32GB.

Samsung a adăugat că Exynos Auto V7 este utilizat în cel mai recent server de aplicații pentru mașini 3.1 al Volkswagen, care a fost dezvoltat de divizia de soluții pentru componente pentru vehicule a LG Electronics. Exynos Auto V7 este în prezent în producție de masa.

Samsung S2VPS01 pentru gestionarea alimentării la seria Exynos Auto V

S2VPS01 este un Power management integrated circuit – Circuit integrat de gestionare a puterii. Samsung S2VPS01 a fost special conceput și dezvoltat pentru Exynos Auto V9 și V7. Este prima soluție auto de la Samsung produsă în conformitate cu certificarea ISO 26262 primită în 2019 și acum cu certificarea ASIL-B în 2021. Vă reamintim că procesorul Samsung Exynos Auto 8890 este pe sistemul de infotainment la Audi A4.

Automotive Safety Integrity Level (ASIL), specificat în ISO 26262, variază de la A la D, D fiind cel mai înalt nivel. Nivelul este atribuit prin analiza și evaluarea severității, expunerii și controlabilității operațiunilor vehiculului într-un număr de medii. Pentru a asigura siguranța sistemelor vehiculelor, certificarea ASIL-B devine o cerință cheie pentru producătorii de automobile și furnizorii lor de nivel 1 atunci când selectează parteneri și soluții.

S2VPS01 reglează și rectifică fluxul de energie electrică, permițând performanțe fiabile și robuste ale sistemului de infotainment în interiorul vehiculului. Este compus din convertoare cu triple/dublă fază foarte eficiente și integrează un regulator cu pierderi reduse și un ceas în timp real. Pentru protecție împotriva condițiilor termice și electrice dure, circuitul integrat de alimentare vine cu diverse funcții de protecție. Are inclusiv protecție la supratensiune; protecție la sub tensiune; protecție la scurtcircuit; protecție la supracurent; oprire termică; monitorizarea ceasului și verificările blocate de ieșire.