Samsung are tehnologia pentru conexiune prin satelit

310
Samsung are tehnologia pentru conexiune prin satelit
Sursa foto: via cnet.com

Chiar dacă inițial au fost zvonuri că seria Samsung Galaxy S23 va avea conexiune prin satelit, acest lucru nu s-a întâmplat. Din câte se pare, viitoarele telefoane emblematice Samsung vor beneficia de o astfel de conexiune. Gigantul tech a anunțat ieri că a achiziționat tehnologie care să-i permită comunicarea directă între smartphone-uri și sateliți. Aceasta va fi integrată în modemurile Samsung Exynos și va permite conversații și asistență de urgență.

Debutul vine după ce alți producători de telefoane, tehnologii mobile sau operatori de telefonie mobilă inclusiv Apple, Qualcomm și T-Mobile, au anunțat planuri de a aduce conectivitatea prin satelit la smartphone-uri. Conectivitatea prin satelit este vizibil absentă pe seria  Galaxy S23, chiar dacă telefoanele includ hardware-ul necesar pentru viitorul serviciu Snapdragon Satellite al Qualcomm. Dar anunțul arată că Samsung intenționează să ofere propria abordare a ceea ce a devenit deja una dintre cele mai mari tendințe din industria mobilă în 2023.

Conexiune prin satelit pe viitoarele telefoane Samsung

Sistemul Samsung va folosi sateliți și alte vehicule non-terestre pentru a aduce conectivitatea smartphone-urilor în zone îndepărtate precum deșerturi, munți și oceane, potrivit comunicatului de presă al companiei. Samsung mai spune că această tehnologie ar putea fi folosită într-o zi în caz de dezastre și pentru a ajuta la alimentarea aeronavelor autonome și a mașinilor zburătoare.

Viitoarele telefoane cu modemuri Exynos echipate cu tehnologia prin satelit Samsung vor suporta mesaje text bidirecționale. De asemenea, vor avea și capacitatea de a partaja fotografii și videoclipuri. Dar Samsung nu a spus când va ajunge conexiunea prin satelit la telefoanele sale sau ce dispozitive o vor accepta.  Cel mai probabil va fi implementată prima dată pe telefoanele emblematice. Presupunem că va ajunge pe Galaxy Z Fold 5 și Flip 5 sau pe seria Galaxy S24 de anul viitor.

8.261 de sateliți individuali orbitează acum Pământul, dintre care 4.852 de sateliți sunt activi. Potrivit datelor NASA, aproximativ 3.000 de sateliți americani operează pe orbita Pământului. China are un număr de aproximativ 500.

Abordarea Samsung pare să varieze de versiunea actuală a conectivității de urgență prin satelit a companiei Apple. Apple iPhone 14 Pro Max și celelalte modele din seria iPhone 14 au conectivitate prin satelit în caz de urgență. În loc să inițieze o conversație bidirecțională, utilizatorul răspunde solicitărilor de pe iPhone-ul său pentru a partaja detalii critice cu dispecerii de urgență. Qualcomm a anunțat, de asemenea, sistemul Snapdragon Satellite la CES Las Vegas 2023 în ianuarie. Qualcomm va folosi flota de sateliți Iridium pentru a permite comunicațiile de urgență și, eventual, mesajele text bidirecționale.

Nu știm dacă Samsung va percepe taxe suplimentare pentru acest serviciu

Atât Apple, cât și Qualcomm intenționează să își monetizeze în cele din urmă serviciile prin satelit în moduri diferite. Apple va taxa pentru serviciu după doi ani, în timp ce Qualcomm va oferi o opțiune premium pentru trimiterea de texte prin satelit pentru scenarii care nu sunt de urgență. Nu este clar dacă Samsung va taxa pentru oferta sa de conectivitate prin satelit.

Anunțul vine după ce TM Roh, președinte și șef al afacerii de experiență mobilă a Samsung, s-a referit la opțiunile actuale de satelit ca fiind prea limitate atunci când a discutat despre lipsa suportului pentru satelit a seriei Galaxy S23.

„Când există momentul potrivit, când infrastructura și tehnologia sunt gata, atunci vom lua în considerare adoptarea acestei caracteristici”. A spus TM Roh înaintea evenimentului Galaxy Unpacked din 1 februarie, potrivit CNET.