Apple iPhone 14 Pro Max vs Galaxy S22 Ultra: cele mai bune de pe piață

482
iPhone 14 Pro Max vs Galaxy S22 Ultra
Sursă foto: Google

Cauți un telefon nou și vrei ce e mai bun pe piață? Nu căuta mai departe de iPhone 14 Pro Max și Galaxy S22 Ultra. Sunt indiscutabil cele mai bune de pe piață. O altă variantă ar fi putut fi Xiaomi 12S Ultra dacă nu ar fi fost vândut doar în China. Poate chiar și Google Pixel 7 Pro, dar…. în rest nicio altă marcă de telefoane nu are disponibilitatea la nivel mondial a Apple și Samsung, așa că pentru cea mai mare parte a lumii, iPhone 14 Pro Max și Galaxy S22 Ultra reprezintă cele mai bune două opțiuni pentru smartphone-uri în acest moment.

Bine, bine, dar care este mai bun? Greu de răspuns, dar vom încerca acest lucru, via XDA-Developers. iPhone 14 Pro Max este cel mai mare și cel mai bun smartphone Apple și, în mod tipic este atât puternic, cât și foarte rezistent. Samsung Galaxy S22 Ultra este pur și simplu cel mai complet smartphone de pe piață. Vedeta Samsung oferă cel mai bun ecran, cel mai versatil sistem de cameră, cel mai bun procesor Android și, de asemenea, un stylus inegalabil.

Hardware și design: iPhone 14 Pro Max vs Galaxy S22 Ultra

Apple iPhone 14 Pro Max are un ecran „Super Retina XDR” de 6,7 inch (17,02 cm) și sticlă „Ceramic Shield” pe față și pe spate. Toate sunt învelite pe lateral într-o ramă din oțel inoxidabil. Samsung Galaxy S22 Ultra, între timp, are un afișaj „Dynamic AMOLED 2X” de 6,8 inch (17,27 centimetri) ceva mai mare și cadru „Armor Aluminium”. În față și în spate este protejat de „Gorilla Glass Victus”. Dacă nu știți ce înseamnă unii dintre acești termeni, înseamnă doar că aceste telefoane au sticlă securizată și panouri de afișare superbe și strălucitoare, care sunt printre cele mai bune ecrane din orice industrie. Merită menționat că ecranul aflat pe Apple iPhone 14 este fabricat de Samsung. Utilizarea de către iPhone 14 Pro Max a cadrului din oțel inoxidabil în comparație cu aluminiul Samsung este din punct de vedere tehnic un câștig.

Ambele sunt telefoane mari, dar acesta este unul dintre cele mai bune exemple ale modului în care curbele pot îmbunătăți senzația în mână. Chiar dacă dispozitivul Samsung este de fapt puțin mai lat și mai gros, senzația în mână a lui Galaxy S22 Ultra este excelentă, deoarece părțile laterale sunt curbate, în comparație cu design-ul mai ascuțit al iPhone 14 Pro Max, cu margini mai dure. Smartphone-ul Apple este ceva mai incomod de ținut în mînă.

Ca design în general ambele excelează, se vede clasa de constructori de smartphone-uri nu de ieri sau de azi. Dar, chiar și așa măiestria din domeniu a companiei Samsung poate fi greu depășită. Apple încearcă permanent, dar iPhone 14 Pro Max nu este la nivelul lui Galaxy S22 Ultra ca design. Sigur că aici părerile pot fi subiective, dar chiar și o privire neutră observă diferența. Dar, revenim, ambele telefoane sunt de cea mai înaltă clasă. Nu au egal pe piață.

Display: iPhone 14 Pro Max vs Galaxy S22 Ultra

Ambele ecrane sunt absolut uimitoare și aici se vede măiestria companiei Samsung Display. Dar dacă săpăm puțin mai adânc descoperim unele diferențe. Ecranul Samsung înglobează din punct de vedere tehnic mai mulți pixeli, dar nu veți observa cu adevărat acest lucru în utilizarea zilnică. Ambele sunt ecrane LTPO cu o rată de reîmprospătare care poate ajunge la 1Hz și la 120 herți. Și pentru prima dată după mult timp, Samsung nu câștigă lupta pentru luminozitatea afișajului, deoarece 2.000 de niți de luminozitate maximă ai Pro Max-ului depășesc cei 1.800 niți ai lui Ultra. În realitate însă, diferența este neglijabilă – ambele ecrane au vizibilitate perfectă în lumina soarelui.

Ecranul lui Galaxy S22 Ultra nu este doar puțin mai mare, dar are și mai puține întreruperi. Singura problemă este gaura pentru camera selfie de 40MP. Telefonul Apple merge mai departe cu celebrul și inesteticul breton. Suntem totuși în 2022. Notch-ul în formă de pastilă alungită al iPhone-ului se numește acum Insulă dinamică.

De fapt Dynamic Island este chiar interesant și are cazuri practice de utilizare. Pentru mulți oameni, un decupaj în formă de pastilă mănâncă prea mult din ecran. Și acesta este o observație de necontestat mai ales dacă urmăriți un videoclip pe ecran complet. Afișajul lui Samsung Galaxy S22 Ultra se simte mai captivant, chiar fără margini.

Galaxy S22 Ultra are o piesă suplimentară de hardware pe care iPhone-ul nu îl are: un stylus. S Pen este incredibil și o rara avis între telefoanele emblematice de pe piață. Da, are și Galaxy Z Fold 4 unul, dar fără slot în interiorul telefonului. După ce începeți să îl folosiți devine indispensabil. Poate face mai multe lucruri, de la cele evidente, cum ar fi mâzgăleli și schițe, până la dublarea ca telecomandă Bluetooth pentru cameră.

Procesor, memorie, baterie și difuzoare pe cele două telefoane

iPhone-ul câștigă, fără îndoială în materie de procesor. Apple A16 Bionic este un cip mai puternic și mai eficient decât Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 sau Exynos 2200. Indiferent de tipul de test – aplicații de referință, test de viteză de export video, sarcini de învățare automată – iPhone 14 Pro Max este mai bun.

Acest lucru nu înseamnă că Galaxy S22 Ultra nu este puternic. Snapdragon 8 Gen 1 este un procesor foarte capabil. Pentru majoritatea oamenilor a căror utilizare a smartphone-ului constă în e-mail, mesaje text, rețele sociale și vizionarea videoclipurilor, este mai mult decât foarte bun.

Galaxy S22 Ultra are mai multă memorie RAM și o baterie mai mare decât iPhone 14 Pro Max. Dar acest lucru nu contează prea mult pentru că Apple A16 Bionic este perfect optimizat și foarte eficient energetic. În cea mai mare parte, ambele telefoane sunt la fel de rapide în ceea ce privește încărcarea aplicațiilor utilizate anterior, dar iPhone 14 Pro Max are o durată de viață a bateriei ușor mai mare.

Calitatea difuzoarelor este excelentă de la ambele dispozitive – sunetul puternic și complet emite de la grilajele difuzoarelor stereo, indiferent de telefon. Poate un ușor plus pentru difuzoarele AKG aflate pe Samsung Galaxy S22 Ultra. Am scris recent că sperăm ca Samsung să folosească în viitor sistemele audio ale subsidiarelor sale Bang & Olufsen, Harmon Kardon și JBL. Aceasta ar face sunetul telefoanelor mobile Samsung inegalabil.

iPhone 14 Pro Max vs Galaxy S22 Ultra: software și performanță

Aceasta este partea subiectivă a acestei comparații: iPhone 14 Pro Max a fost lansat cu iOS 16; Galaxy S22 Ultra cu Android 12 și OneUI 4.1. Acum are Android 13 și One UI 5.0.

Toți “credincioșii” Apple și Samsung știu diferențele fundamentale dintre iOS și Android. De exemplu modul în care fiecare sistem de operare gestionează notificările în mod diferit sau modul în care ecranul de pornire Android este, în general, mult mai personalizabil. Deci, nu mai pierdem timpul aici.

În schimb, să evidențiem caracteristicile software specifice acestor două telefoane: Samsung One UI și Apple iOS. Interfața Samsung este semnificativ mai bună dintre cele două. Se poate adapta pentru a se juca frumos cu ecrane mici sau mari ale telefonului. Puteți face grila ecranului de pornire mai densă, de exemplu, astfel puteți instala mai multe aplicații și widget-uri pe ecran. Puteți roti ecranul de pornire la orientare peisaj; puteți rula două aplicații simultan în modul ecran divizat sau aveți o aplicație care plutește peste alta.

iOS, pe de altă parte, nu este optimizat în mod special pentru ecranul mai mare. iOS 16 rulează exact la fel, fie pe iPhone 14 Pro Max, fie pe iPhone 13 Mini de 5,4 inch. Deci, dacă treci de la un Mini la un Pro Max, nu vei putea vedea mai multe informații pe ecran. Este dezamăgitor.

Dar, iOS are și părțile lui bune. Ecranul la rata de 120Hz pe iOS 16 arată mult mai fluid decât 120Hz pe OneUI 4.1. Mai mult, există destul de multe aplicații care au versiuni iOS superioare față de Android. Totuși, software-ul lui Galaxy S22 Ultra permite o productivitate superioară, așa că mulți vor opta din această cauză pentru Galaxy S22 Ultra. Performanța generală este bună pentru ambele telefoane, chiar dacă iPhone 14 Pro Max este mai puternic.

Camere foto pe vedetele Apple și Samsung

După mulți ani în care a rămas cu o cameră de 12MP, Apple schimbă în sfârșit placa cu iPhone 14 Pro. Compania americană a trecut la o cameră de 48MP. Aceasta este folosită pentru a produce fotografii de 12MP cu pixel-binning. Acest truc de a folosi un senzor mai dens în pixeli în scopuri de binning, desigur, este în telefoanele Android de ani de zile. Galaxy S22 Ultra folosește un senzor de 108MP care realizează binning 9 în 1 pentru a produce o fotografie de 12MP.

În general, ambele camere sunt foarte bune, atrag multă lumină în mod natural și au capacități HDR puternice. Imaginile lui Galaxy S22 Ultra sunt în mod constant „mai luminoase”. Dar nu avem ce comenta nici la fotografiile făcute de iPhone 14 Pro Max.

Aceleași diferențe de procesare se aplică camerelor ultra-wide de 12MP. Ambele telefoane realizând fotografii respectabile ziua sau noaptea – cele din urmă cu o cantitate copioasă de asistență software în modul noapte. Pentru fotografierea cu zoom, ambele telefoane au teleobiective dedicate 3x, dar Galaxy S22 Ultra are și un senzor Periscope 10x care bate orice de pe piață în acest moment.

Apple iPhone-ul are un avantaj în portrete. iPhone 14 Pro Max realizează portrete la o distanță focală de 2x mai normală, care este mai apropiată de un obiectiv tipic de cameră. Galaxy S22 Ultra folosește un teleobiectiv de 3x care este puțin mai aproape decât s-ar simți confortabil majoritatea oamenilor.

Ambele telefoane au capabilități excelente video și selfie. În general, compararea celei mai bune camere Apple cu cea mai bună Samsung este un exercițiu mai detaliat decât înainte. Apple și-a îmbunătățit drastic hardware-ul camerei cu senzori mai mari și mai mulți pixeli. Samsung și-a îmbunătățit fotografia computațională și procesarea software-ului de imagini.

Apple iPhone 14 Pro Max vs Galaxy S22 Ultra: pe care ar trebui să-l cumpărați?

Sincer, nu poți da greș cu niciunul dintre aceste două telefoane. Sunt indubitabil cele mai bune dintre cele mai bune dispozitive de pe piață la ora actuală. Parcă ne face cu ochiul Galaxy S22 Ultra, nu doar pentru că suntem fani Samsung.

Galaxy S22 Ultra este mai versatil în toate cele, suportă mai multe sarcini, are o cameră incredibilă, o camera cu teleobiectiv mult mai bună, încărcare mai rapidă și un inegalabil S Pen. Are și încărcarea wireless inversă, o caracteristică care lipsește de pe modelul Apple.

Apple iPhone 14 Pro Max are un procesor mai puternic și performanțe generale mai bune, Dynamic Island, o carcasă mai solidă, SOS de urgență prin satelit, suport software mai lung și o durată de viață mai lungă a bateriei.

Acum, alegerea unui sau altuia dintre cele două modele mai depinde și de ecosistemul din care faceți parte. Ca preț ambele modele sunt destul de apropiate.

Caracteristici și specificații iPhone 14 Pro Max vs Galaxy S22 Ultra

 Apple iPhone 14 Pro MaxSamsung Galaxy S22 Ultra
Display6,7 inch | LTPO Super Retina XDR | 1290×2796 pixeli | 120Hz | HDR10 | Dolby Vision | Dynamic Island6,8 inch Dynamic AMOLED 2X │ 120 Hz │ 1440×3088 pixeli │ Gorilla Glass Victus+│HDR10+
ProcesorApple A16 BionicSnapdragon 8 Gen 1 / Exynos 2200
OSiOS 16Android 12 | One UI 4.1
Memorie6GB RAM cu 128/256/512GB/1TB8GB RAM cu 128GB stocare
12GB RAM cu 256/512/1TB stocare
CamereSpate:
48MP cu f/1,8 | PDAF | OIS
12MP cu f/2,8 telefoto |PDAF | OIS, 3x zoom optic
12MP cu f/2,2 ultra-wide 120˚ Față:
12MP cu f/1,9 | PDAF SL 3D – (senzor adâncime/biometric)
Spate:
108MP cu f/1,8 | PDAF | AF |OIS
10MP cu f/4,9 telefoto | zoom 10x 10MP cu f/2,4 telefoto | zoom 3x
12MP cu f/2,2 ultra-wide 120°
Față:
40MP cu diafragma f/2,2
SenzoriFace ID | Accelerometru | Giroscop | Senzor de Proximitate | Busolă | Barometru |  Ultra Wideband (UWB) | SOS de urgență prin satelit (trimitere/recepție SMS)Accelerometru│Giroscop │ Proximitate│Busolă│ Barometru│Amprente in-display│Ultra-Wideband
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 | dual-band | Hotspot | Bluetooth 5.3 | GPS (L1+L5) | GLONASS | GALILEO | BDS | QZSS | NFC | USB Lightning | USB 2.0Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, | dual-band │ Wi-Fi Direct │ Hotspot │Bluetooth 5.2 │ USB Tip-C │ GPS │GLONASS │ BDS │GALILEO │ NFC │ USB Tip-C 3.2 | USB On-The-Go | S Pen
Baterie4.323 mAh
25W Încărcare rapidă
15W Îcărcare wireless (MagSafe)
7,5W Încărcare wireless (Qi)
5.000 mAh
45W Încărcare rapidă
15W Încărcare wireless
4,5W Încărcare wireless inversă
Dimensiuni și greutate160,7×77,6×7,9 mm | 240 g163,3 x 77,9 x 8,9 mm│227 grame
CertificareIP68IP68
CuloriSpace Black, Silver, Gold, Deep PurplePhantom Black / Silver / Titanium / Navy / Brown
AudioDifuzoare stereoDifuzoare stereo AKG
SAR0,99 W/kg (cap) | 0,98 W/kg (corp)0,77 W/kg (cap) │ 1,02 W/kg (corp)